Organizace, integrace a automatizace IT procesů (ITPA), to jsou disciplíny, kterým se věnuje Opalis. Jako o každém produktu společnosti Microsoft, dá se i o Opalisu najít spousta informací. Otázka je, zda po jejich přečtení bude každému jasné, k čemu vlastně slouží. Proto se v tomto článku podíváme jednoduše na to, co Opalis umí a čeho s ním lze dosáhnout. Opalis je členem rodiny System Center, prostředků pro systémový mamagement, od počátku roku 2010. Doplňuje tak nástroje pro monitoring (Operations Manager), správu IT infrastruktury (Configuration Manager), zálohování (Data Protection Manager), správu virtualizace (Virtual Machine Manager) a správu IT procesů (Service Manager) o možnosti integrace a automatizace všech procesů a úloh ve spravovaném IT prostředí.

externí autořiexterní autoři
SoftwareSoftware
21.06.2011 10:14:0021.06.2011 10:14:00

externí autoři

externí přispěvatelé magazínu softwarový QUAS

Microsoft

Články o různých produktech Microsoft, které nemají vlastní seriály
  1. Sedm důvodů pro Microsoft Office 2007 SB Edition
  2. Správný čas pro Microsoft Office 2007!
  3. Windows Product Activation
  4. Microsoft Expression 2
  5. SBS, EBS… aneb naše malé už i pro velké
  6. Jak dlouho si vystačíte se starými verzemi
  7. Migrace ze SourceSafe na Team Foundation Server
  8. Fenomén Windows 7
  9. Office 2007 a Vy
  10. Windows Vista a Visual Studio
  11. Dobře upletená síť
  12. SQL Server – mozek vaší organizace: Postarejte se o něj!
  13. Windows 7? Teď je ještě stihnete!
  14. Windows 7 - další dotek...
  15. Co to pořád s těmi licencemi máte?!
  16. Dokonalá komunikace
  17. Windows Essential Business Server
  18. Virtualizace ve sféře Small Businessu
  19. Windows Server 2008 R2
  20. Instalace Exchange Serveru 2010
  21. Exchange Server 2010
  22. Group Policy Preferences: báječný doplněk vašich politik!
  23. Novinky v Team Foundation Serveru 2010
  24. SharePoint – velká posila vašeho týmu
  25. BPOS: vskutku atraktivní hostitel
  26. Office 2010 ve firmě i doma,zadarmo i za peníze
  27. Expression Studio 4 Web Professional skoro zadarmo?
  28. Už není proč čekat: SharePoint 2010
  29. Nový způsob komunikace – Office Communicator, Live Meeting
  30. Licence pro desktopy v datacentrech: VDA, VDI, VECD
  31. BI, SQL a Excel
  32. Visual Studio Team Foundation Server 2010
  33. Business Inteligence pro každého: PowerPivot
  34. Visual Studio Test Professional 2010
  35. Enrollment for Education Solutions (EES)
  36. Internet Explorer 9
  37. Forefront Endpoint Protection 2010 - cesta k optimalizaci provozu desktopů
  38. Zcela jiný pohled na zabezpečení dat
  39. Bezpečnost, dostupnost, výkon
  40. Mějte informace po ruce. V SharePointu.
  41. Průvodce městem E CAL Town
  42. Aplikační servery v cloudu – vítaná změna podmínek
  43. Produkty System Center pro vaše pohodlí
  44. Opalis(ace)
  45. Úspory v datových centrech
  46. Office 365 aneb produktivita mezi nebem a zemí
  47. Jak vybrat licenční model pro poskytování IT služeb?
  48. Požadavky v organizaci a jejich vyřízení
  49. Dodejte své firmě energii jádra!
  50. Windows Server 2008 R2
  51. Exchange Server 2010 – víc než jen Mail Server
  52. Microsoft SharePoint 2010
  53. LYNC Standard CAL jako součást CORE CAL
  54. Forefront Endpoint Protection 2010
  55. SCCM: Chodí to dobře. A seje to!
  56. Microsoft Visual Studio LightSwitch
  57. Windows Intune
  58. Microsoft Product Activation
  59. Konečně konec licencím? Aneb jasná zpráva o licencích v mracích.
  60. Konečně konec licencím? Aneb jasná zpráva o licencích v mracích PODRUHÉ.
  61. Konečně konec licencím? Aneb jasná zpráva o licencích v mracích POTŘETÍ.
  62. Konečně konec licencím? Aneb jasná zpráva o licencích v mracích POČTVRTÉ.
  63. Konečně konec licencím? Aneb jasná zpráva o licencích v mracích Q & A.
  64. Síla mraku výhodně
  65. Office 365 s ostružinkou
  66. Studenti a legální software
  67. Mráčky a zase mráčky
  68. System Center 2012: licenční změny
  69. CRM? Zapomeňte na písmeno C
  70. Komunikace 21. století pro všechny…
  71. Co nikdy nedělat s SBS 2008/2011
  72. Slevy pro vývojáře
  73. VDI je cesta. Ale k čemu?
  74. Ochrana obsahu a informací – je to i pro mě?
  75. Active Directory Right Management Services – licence
  76. Windows Intune – efektivní správa koncových zařízení, která nejsou pod jednou střechou
  77. Lék na nemoci vývoje – je na co se těšit!
  78. Nástupce Windows SBS 2011 – Windows Server 2012 Essentials
ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

Opalis(ace)

Organizace, integrace a automatizace IT procesů (ITPA), to jsou disciplíny, kterým se věnuje Opalis. Jako o každém produktu společnosti Microsoft, dá se i o Opalisu najít spousta informací. Otázka je, zda po jejich přečtení bude každému jasné, k čemu vlastně slouží. Proto se v tomto článku podíváme jednoduše na to, co Opalis umí a čeho s ním lze dosáhnout.

Opalis je členem rodiny System Center, prostředků pro systémový mamagement, od počátku roku 2010. Doplňuje tak nástroje pro monitoring (Operations Manager), správu IT infrastruktury (Configuration Manager), zálohování (Data Protection Manager), správu virtualizace (Virtual Machine Manager) a správu IT procesů (Service Manager) o možnosti integrace a automatizace všech procesů a úloh ve spravovaném IT prostředí.

Zadání

Jsem přesvědčen, že každý čtenář tohoto článku by okamžitě dokázal vymyslet celou řadu úkonů v IT, které by bylo možné automatizovat. Jedná se velmi často o manuální, neustále se opakující rutinní operace, které někdy není snadné bez patřičných nástrojů nebo znalostí skriptování provádět.
Může se jednat o velmi různé operace, od jednoduchých, jako je automatické archivování souborů z vybraných adresářů, až po velmi složité a rozsáhlé procesy například při příchodu nového pracovníka do organizace. Tehdy je nutné založit účet v Active Directory, přidat uživatele do odpovídajících skupin, vytvořit poštovní schránku, nainstalovat a nakonfigurovat počítač a nakonec o všem provést záznam a informovat e-mailem zodpovědné osoby.
Nebo jiná situace – monitorujeme farmu terminálových serverů a pokud detekujeme výkonnostní problémy, musíme vytvořit nový virtuální server, spustit instalaci OS, provést konfiguraci terminálového serveru do farmy a celý proces ukončit záznamem do požadovaných logů nebo aplikací. Toto jsou pouze příklady, jako zadání si můžeme vymyslet absolutně cokoliv. 
Většinou jsou (nebo by měly být) tyto procesy zdokumentovány a v lepším případě jsou, alespoň částečně, i automatizovány. Pokud je dosaženo určité úrovně automatizace, jedná se často o složitá řešení, která jsou založena na kombinaci manuálních úkonů a mnohdy velkého množství skriptů spouštěných na různých serverech pomocí plánovačů úloh. Jistě si umíte představit, jaký je problém dohledat chybu, když je autor takového řešení na dovolené.
Pojďme se ale podívat, co nám v této oblasti přináší Opalis.

Řešení

V prvním odstavci se každý z nás zamyslel nad procesy, které rutinně provádíme, a třeba jsme ani nepomysleli na to, že je možné je v celém rozsahu automatizovat. Pojďme je teď vzít a přenést si je formou vývojového diagramu na papír. Opalis dokáže takto navrženému diagramu vdechnout život. To není sci-fi, to je Opalis. Jak to dělá?
Vezměme jeden server, na který implementujeme Opalis Integration Server. Tento server bude díky schopnostem Opalisu komunikovat se všemi potřebnými servery a softwarovými produkty a bude jako jediný plně zajišťovat a zastřešovat automatizaci všech procesů v organizaci. Můžeme si otevřít konzoli Opalisu (OIS client), ve které budeme vytvářet všechny své „politiky“ (workflows). Vše se tvoří pomocí „drag and drop“, kdy do prázdného pole vkládáme objekty, které později propojujeme v logický celek. Vlastnosti všech objektů i propojovacích linek lze velmi detailně definovat. Nakonec tak získáme stejný diagram jako na papíře, ovšem tento diagram úlohu přímo vykonává.
Opalis využívá tzv. integrační balíčky (Integration Pack), které jsou specifické pro určitou oblast nebo produkt. Čím více produktů budeme integrovat, a tedy čím více Integračních balíčků do Opalisu naimportujeme, tím více objektů budeme mít k dispozici pro tvorbu svých politik. Portfolio integračních balíčků se postupně rozšiřuje. Můžeme tak začít velmi efektivně úkolovat a řídit celé IT prostředí bez hluboké znalosti skriptování a API jednotlivých produktů.

Testík?

Jistě je také nutno nově vytvářené politiky otestovat. K tomu slouží testovací konzole, která provede všechny kroky v reálném čase včetně detailního zobrazení prováděných operací a jejich výstupů. Pokud je v  politice jakýkoli problém, proces se zastaví a konzole vám umožní jej celý odladit. Pozor, testovací konzole vždy provádí skutečné operace a nic nesimuluje! Pokud tedy naše politika obsahuje mazání dat, i při testování (ladění) k němu opravdu dojde. Tuto konzoli berme tedy rozhodně spíš jako podrobnou „ladící“ než „testovací“. Když je politika hotová a funkční, stačí zvolit server, na kterém se bude spouštět. To samozřejmě může obstarat Opalis sám, je zde pouze limit padesáti současně spuštěných úloh. Nyní už zbývá pouze sledovat, jak nám automatizované procesy probíhají. K tomu používáme operátorskou konzoli. Jedná se o webovou konzoli, která umožňuje podrobně sledovat průběh jednotlivých úloh a také je ručně spouštět či zastavovat.

Integrace v rodině System Center

Využívání nástrojů pro systémovou správu z dílny „jednoho“ autora má své nesporné výhody. Všechny produkty se k sobě postupně velmi blíží nejen principem fungování, ale také způsobem ovládání. Obrovskou výhodou je vysoká úroveň integrace, která je u jiných nástrojů velmi nákladná nebo dokonce nemožná. Jednotlivé produkty rodiny System Center dokáží vzájemně využívat svých vlastností. Například Service Manager velmi zásadně využívá informací z Configuration Manageru (inventarizace a asset management) a Operations Manageru (automatické zakládání incidentů).
Jak do tohoto prostředí zapadá Opalis? Můžeme například přenechat veškerou integraci produktů jemu. Dosáhneme tak toho, že automatizované řízení procesů bude probíhat z jednoho prostředí. Opalis bude arbitr, který bude do všeho vidět a všechno řídit.
Další významné využití je v organizaci, která postupně začíná nasazovat nástroje rodiny System Center, ale i tak jsou z různých důvodů pro některé oblasti využívány nástroje jiné. Například Tivoli Storage Manager pro zálohování, HP Service Manager jako HelpDesk, Operations Manager pro monitoring, Configuration Manager pro správu klientů atd. Opalis je ideálním nástrojem, který umožní tyto různorodé produkty propojit a dosáhnout vysoké úrovně automatizace procesů i nad takto složitou infrastrukturou.

Opalis bude Orchestrator

Opalis je členem rodiny System Center zejména proto, aby umožnil integraci nástrojů pro systémovou správu společnosti Microsoft v rozsáhlých heterogenních prostředích a datacentrech. Lze jej získat pouze jako součást licenčních balíčků pro System Center SMSE a SMSD. Opalis není (bohužel) nabízen jako samostatný produkt. Pro podrobnější informace o licenčních podmínkách a způsobech pořízení tohoto nástroje doporučuji kontaktovat odborníky společnosti DAQUAS.
Do konce roku 2012 budou uvedeny nové verze všech nástrojů rodiny System Center. Zároveň bude definitivně dokončeno začlenění Opalisu přejmenováním na System Center Orchestrator. Očekáváme, že některé vlastnosti Opalisu proniknou do samotných produktů rodiny System Center. Do jaké míry a v jakém rozsahu, se necháme překvapit. 
Článek jsem začínal pojmy automatizace, integrace a organizace. Všechna slova končí „ace“ což v angličtině znamená „eso“. Je to náhoda? Opalizující...

J a n   M a t ě j k a   |   A G   C O M ,   a . s .