Síla mraku neboli Cloud Power je novou cestou, kudy se chce Microsoft (stejně jako mnoho dalších softwarových dodavatelů) do budoucna ubírat. Cloudové služby mají co nabídnout, i když oproti současnému standardu nazývanému on-site či on-premise (pořízené licence instalované na vlastním hardwaru) mají ještě nějaká technická omezení. Nicméně, ne všichni potřebují individuální funkcionalitu softwaru, kterou nabízí provoz on-premise, a místo ní spíše ocení výhody řešení prostřednictvím cloudových služeb.

Tereza ŠpetlíkováTereza Špetlíková
Cloud ServicesCloud Services
05.03.2012 15:20:0005.03.2012 15:20:00

Tereza Špetlíková

Microsoft

Články o různých produktech Microsoft, které nemají vlastní seriály
  1. Sedm důvodů pro Microsoft Office 2007 SB Edition
  2. Správný čas pro Microsoft Office 2007!
  3. Windows Product Activation
  4. Microsoft Expression 2
  5. SBS, EBS… aneb naše malé už i pro velké
  6. Jak dlouho si vystačíte se starými verzemi
  7. Migrace ze SourceSafe na Team Foundation Server
  8. Fenomén Windows 7
  9. Office 2007 a Vy
  10. Windows Vista a Visual Studio
  11. Dobře upletená síť
  12. SQL Server – mozek vaší organizace: Postarejte se o něj!
  13. Windows 7? Teď je ještě stihnete!
  14. Windows 7 - další dotek...
  15. Co to pořád s těmi licencemi máte?!
  16. Dokonalá komunikace
  17. Windows Essential Business Server
  18. Virtualizace ve sféře Small Businessu
  19. Windows Server 2008 R2
  20. Instalace Exchange Serveru 2010
  21. Exchange Server 2010
  22. Group Policy Preferences: báječný doplněk vašich politik!
  23. Novinky v Team Foundation Serveru 2010
  24. SharePoint – velká posila vašeho týmu
  25. BPOS: vskutku atraktivní hostitel
  26. Office 2010 ve firmě i doma,zadarmo i za peníze
  27. Expression Studio 4 Web Professional skoro zadarmo?
  28. Už není proč čekat: SharePoint 2010
  29. Nový způsob komunikace – Office Communicator, Live Meeting
  30. Licence pro desktopy v datacentrech: VDA, VDI, VECD
  31. BI, SQL a Excel
  32. Visual Studio Team Foundation Server 2010
  33. Business Inteligence pro každého: PowerPivot
  34. Visual Studio Test Professional 2010
  35. Enrollment for Education Solutions (EES)
  36. Internet Explorer 9
  37. Forefront Endpoint Protection 2010 - cesta k optimalizaci provozu desktopů
  38. Zcela jiný pohled na zabezpečení dat
  39. Bezpečnost, dostupnost, výkon
  40. Mějte informace po ruce. V SharePointu.
  41. Průvodce městem E CAL Town
  42. Aplikační servery v cloudu – vítaná změna podmínek
  43. Produkty System Center pro vaše pohodlí
  44. Opalis(ace)
  45. Úspory v datových centrech
  46. Office 365 aneb produktivita mezi nebem a zemí
  47. Jak vybrat licenční model pro poskytování IT služeb?
  48. Požadavky v organizaci a jejich vyřízení
  49. Dodejte své firmě energii jádra!
  50. Windows Server 2008 R2
  51. Exchange Server 2010 – víc než jen Mail Server
  52. Microsoft SharePoint 2010
  53. LYNC Standard CAL jako součást CORE CAL
  54. Forefront Endpoint Protection 2010
  55. SCCM: Chodí to dobře. A seje to!
  56. Microsoft Visual Studio LightSwitch
  57. Windows Intune
  58. Microsoft Product Activation
  59. Konečně konec licencím? Aneb jasná zpráva o licencích v mracích.
  60. Konečně konec licencím? Aneb jasná zpráva o licencích v mracích PODRUHÉ.
  61. Konečně konec licencím? Aneb jasná zpráva o licencích v mracích POTŘETÍ.
  62. Konečně konec licencím? Aneb jasná zpráva o licencích v mracích POČTVRTÉ.
  63. Konečně konec licencím? Aneb jasná zpráva o licencích v mracích Q & A.
  64. Síla mraku výhodně
  65. Office 365 s ostružinkou
  66. Studenti a legální software
  67. Mráčky a zase mráčky
  68. System Center 2012: licenční změny
  69. CRM? Zapomeňte na písmeno C
  70. Komunikace 21. století pro všechny…
  71. Co nikdy nedělat s SBS 2008/2011
  72. Slevy pro vývojáře
  73. VDI je cesta. Ale k čemu?
  74. Ochrana obsahu a informací – je to i pro mě?
  75. Active Directory Right Management Services – licence
  76. Windows Intune – efektivní správa koncových zařízení, která nejsou pod jednou střechou
  77. Lék na nemoci vývoje – je na co se těšit!
  78. Nástupce Windows SBS 2011 – Windows Server 2012 Essentials
ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

Mráčky a zase mráčky

Síla mraku neboli Cloud Power je novou cestou, kudy se chce Microsoft (stejně jako mnoho dalších softwarových dodavatelů) do budoucna ubírat. Cloudové služby mají co nabídnout, i když oproti současnému standardu nazývanému on-site či on-premise (pořízené licence instalované na vlastním hardwaru) mají ještě nějaká technická omezení. Nicméně, ne všichni potřebují individuální funkcionalitu softwaru, kterou nabízí provoz on-premise, a místo ní spíše ocení výhody řešení prostřednictvím cloudových služeb.

V nabídce Microsoft Online Services naleznete všechny oblíbené produkty pro komunikaci, spolupráci a správu, vše plně provázané s aplikacemi kancelářského balíčku Office. Aktuální technologie nenabízejí jen vyšší rychlost či lepší zabezpečení, ony také šetří čas i peníze a zvyšují produktivitu zaměstnanců i vedení. Cloudové služby umožňují pořídit moderní IT za dramaticky menších vstupních investic, s rychlým nasazením či implementací a následující minimální správou softwaru i hardwaru. Oddělení IT se tak může soustředit na procesy a projekty, které společnosti přinesou reálné konkurenční výhody, a na uživatele a jejich podporu.

Ušetříte na pořízení hardwaru, snadno, rychle a levně (s minimálními počátečními náklady) vše nastavíte, a platíte jen to, co používáte. V případě cloudových služeb celé řešení včetně licencí nikdy nevlastníte, ale pronajímáte si je, a platby se tak účtují do skupiny 51 – Služby (o tom více v našem článku o účtování softwaru). Za poskytované služby platíte přímo společnosti Microsoft uvedenou částku v eurech za uživatele na měsíc (liší se dle pořizované služby). Cloudové služby se hodí pro organizace všech velikostí.

Společnost Microsoft nabízí například tyto základní služby:

Windows Intune

Služba Windows Intune je vlastně kombinací služeb tří. Za prvé se jedná o monitoring a správu počítačů se systémem Windows, za druhé o antimalwarové řešení pro jejich ochranu a za třetí o balíček licenčních výhod, které jsou obdobou výhod dostupných v rámci Software Assurance (například nese právo na Windows 7 v edici Enterprise). Služba se hradí přesně stanoveným poplatkem za počítač na měsíc.

Protože alfou a omegou nejen dobrého pocitu uživatele, ale vůbec jakéhokoli smysluplného použití dnešního IT je fungující přístupové zařízení (ať je to desktop, notebook nebo terminál), je nejvyšší čas začít jim věnovat rozumnou pozornost. A to neznamená, že zaměstnáme několik dalších pracovníků s auty a rychlýma nohama, aby mohli uživatelská zařízení častěji obcházet a rychleji se dostavit k zákroku, ale že nasadíme nějaký automatizovaný systém jejich správy. Windows Intune umožňuje takové nasazení bez budování vlastní infrastruktury a velkých nákladů. Je také vhodným nástrojem na dlouhodobou správu softwarových licencí, který lze použít všude tam, kde je v licencích nepořádek a ochota tuto skutečnost změnit. Zároveň se dá využít pro inventarizaci hardwaru a softwaru či pro sjednocení verzí operačního systému. Podrobnější informace o službě Intune vyšly v předchozím vydání softwarového Quasu a najdete je na našem webu v sekci Cloud Services.

Office 365

Office 365 je nová služba nahrazující dřívější Business Productivity Online Service (BPOS). Pyšní se všemi zmíněnými výhodami cloudových služeb a navíc je dostupná prakticky odkudkoliv (z počítačů se systémem Windows i Macintosh, zařízení iPhone, telefonů se systémem Android a Symbian, Windows Mobile, Windows Phone, nově také ze smartphonů BlackBerry).

Office 365 nabízí hned několik technologií. Jedná se o Exchange Online, SharePoint Online, Lync Online, Office (ať už jako Web Apps, nebo v úplné edici Professional), které jsou poskytovány z datových center společnosti Microsoft v Severní Americe, Evropě a Asii. Podrobnosti opět najdete na www.daquas.cz/cloud.

CRM online

Základem služby CRM online je produkt Microsoft Dynamics CRM, což je systém pro řízení vztahů se zákazníky (Customer Relationship Management). Jedná se o rozsáhlou aplikaci, pomocí které firma spravuje data o svých zákaznících současných i o těch potenciálních. A nejen o nich - více čtěte na našem webu. Na jednom místě tak má k dispozici veškeré údaje, které potřebuje znát – kontakty, poptávky, nabídky, jejich stav a vývoj, evidenci nových příležitostí, vyhodnocování marketingových akcí atd. Evidovat lze také dodávané služby všeho druhu. Více informací naleznete zde na našich stránkách.

K efektivnímu využití této služby je dobré zvolit vhodného implementačního partnera, s jehož výběrem vám rádi pomůžeme. Pro úspěch takového projektu je dost důležitá zkušenost s jeho metodickým řízením.

Private cloud / SPLA

Alternativní a více individuální variantou cloudových služeb jsou hostingové a otsourcingové služby koncovým zákazníkům, které nabízejí partneři společnosti Microsoft se smlouvou SPLA (Microsoft Services Provider License Agreement). Mnohé aspekty takového řešení jsou obdobné (pronájem celého řešení včetně hardwaru a softwaru, profesionální péče při provozu, rychlost nasazení, výhodnější ceny za velmi robustní řešení díky lepšímu rozložení nákladů mezi více uživatelů, atd.) a přitom lze dosáhnout specifických úprav a přizpůsobení na míru individuálnímu klientovi.

DAQUAS je v oblasti těchto služeb ve zvláštní roli SPLA Reseller. Zprostředkuje vztah mezi partnery, poskytujícími služby, a společností Microsoft. Máme proto dobrý přehled o jejich nabídkách a můžeme vám doporučit specialisty či partnery v blízkosti vašeho sídla. Náš adresář jich čítá ke dvěma stovkám...

Pokud jste z druhého břehu a patříte k těm, kdo by služby mohli spíše poskytovat než potřebovat, kontaktujte nás na adrese spla@daquas.cz nebo navštivte naše stránky www.daquas.cz/spla.

Co pro vás může udělat DAQUAS?

DAQUAS poskytuje svým zákazníkům konzultace a podporu. To především znamená, že vám pomůžeme zvolit tu nejlepší cestu, kterou se vydat (známe jich mraky), a dovedeme vás po ní až k reálnému užitečnému cíli. Samozřejmostí je také například pomoc s bezplatným vyzkoušením služby na začátku, s výběrem partnera pro její úspěšnou implementaci, migraci a řešení případných problémů.

Všechny tři služby (Office 365, Windows Intune, CRM Online) je možné po 30 dní zkoušet zcela zdarma. Nakonfigurovali jsme pro vás vlastní kolekce Microsoft Online Services. Na našich stránkách www.daquas.cz/cloud se tak můžete přihlásit k testovacím účtům:

  • Office 365 P1 Plán, zahrnuje 10 uživatelských licencí Microsoft Office 365 (Plán P1)
  • Microsoft Office 2010 Professional Plus, zahrnuje 25 uživatelských licencí Office Professional Plus
  • Office 365 E3 Plán, zahrnuje 25 uživatelských licencí Microsoft Office 365 (Plán E3)
  • Windows Intune – zkušební verze, zahrnuje 25 licencí na Windows Intune

Závěrem…

Zaujala vás cesta, kterou nabízejí cloudové služby? Líbí se vám jejich nenáročnost na správu, nasazení, finanční prostředky i čas? Představujete si, jak by mohly vhodně doplnit nebo modernizovat vaši současnou infrastrukturu? Potom nás neváhejte kontaktovat na adrese obchod@daquas.cz, a třeba si je vyzkoušet.