V našem časopise jsme již psali o produktech, které jsou pro Microsoft možná poněkud netypické, ale on si s nimi už pomalu vydobyl docela zajímavou pozici. Jsou to nástroje pro webové designéry a vývojáře, kteří nejen připravují webové stránky, ale třeba navrhují uživatelské rozhraní jak webových aplikací, tak i „tlustých“ aplikací napsaných zejména pro WPF a Silverlight. Jistě jste poznali produkty ze skupiny Expression. O prázdninách přijde již jejich čtvrtá verze a přinese celou řadu zajímavostí.

Jan HornýJan Horný
SoftwareSoftware
09.06.2010 12:10:0009.06.2010 12:10:00

Jan Horný

technický a licenční specialista

Microsoft

Články o různých produktech Microsoft, které nemají vlastní seriály
  1. Sedm důvodů pro Microsoft Office 2007 SB Edition
  2. Správný čas pro Microsoft Office 2007!
  3. Windows Product Activation
  4. Microsoft Expression 2
  5. SBS, EBS… aneb naše malé už i pro velké
  6. Jak dlouho si vystačíte se starými verzemi
  7. Migrace ze SourceSafe na Team Foundation Server
  8. Fenomén Windows 7
  9. Office 2007 a Vy
  10. Windows Vista a Visual Studio
  11. Dobře upletená síť
  12. SQL Server – mozek vaší organizace: Postarejte se o něj!
  13. Windows 7? Teď je ještě stihnete!
  14. Windows 7 - další dotek...
  15. Co to pořád s těmi licencemi máte?!
  16. Dokonalá komunikace
  17. Windows Essential Business Server
  18. Virtualizace ve sféře Small Businessu
  19. Windows Server 2008 R2
  20. Instalace Exchange Serveru 2010
  21. Exchange Server 2010
  22. Group Policy Preferences: báječný doplněk vašich politik!
  23. Novinky v Team Foundation Serveru 2010
  24. SharePoint – velká posila vašeho týmu
  25. BPOS: vskutku atraktivní hostitel
  26. Office 2010 ve firmě i doma,zadarmo i za peníze
  27. Expression Studio 4 Web Professional skoro zadarmo?
  28. Už není proč čekat: SharePoint 2010
  29. Nový způsob komunikace – Office Communicator, Live Meeting
  30. Licence pro desktopy v datacentrech: VDA, VDI, VECD
  31. BI, SQL a Excel
  32. Visual Studio Team Foundation Server 2010
  33. Business Inteligence pro každého: PowerPivot
  34. Visual Studio Test Professional 2010
  35. Enrollment for Education Solutions (EES)
  36. Internet Explorer 9
  37. Forefront Endpoint Protection 2010 - cesta k optimalizaci provozu desktopů
  38. Zcela jiný pohled na zabezpečení dat
  39. Bezpečnost, dostupnost, výkon
  40. Mějte informace po ruce. V SharePointu.
  41. Průvodce městem E CAL Town
  42. Aplikační servery v cloudu – vítaná změna podmínek
  43. Produkty System Center pro vaše pohodlí
  44. Opalis(ace)
  45. Úspory v datových centrech
  46. Office 365 aneb produktivita mezi nebem a zemí
  47. Jak vybrat licenční model pro poskytování IT služeb?
  48. Požadavky v organizaci a jejich vyřízení
  49. Dodejte své firmě energii jádra!
  50. Windows Server 2008 R2
  51. Exchange Server 2010 – víc než jen Mail Server
  52. Microsoft SharePoint 2010
  53. LYNC Standard CAL jako součást CORE CAL
  54. Forefront Endpoint Protection 2010
  55. SCCM: Chodí to dobře. A seje to!
  56. Microsoft Visual Studio LightSwitch
  57. Windows Intune
  58. Microsoft Product Activation
  59. Konečně konec licencím? Aneb jasná zpráva o licencích v mracích.
  60. Konečně konec licencím? Aneb jasná zpráva o licencích v mracích PODRUHÉ.
  61. Konečně konec licencím? Aneb jasná zpráva o licencích v mracích POTŘETÍ.
  62. Konečně konec licencím? Aneb jasná zpráva o licencích v mracích POČTVRTÉ.
  63. Konečně konec licencím? Aneb jasná zpráva o licencích v mracích Q & A.
  64. Síla mraku výhodně
  65. Office 365 s ostružinkou
  66. Studenti a legální software
  67. Mráčky a zase mráčky
  68. System Center 2012: licenční změny
  69. CRM? Zapomeňte na písmeno C
  70. Komunikace 21. století pro všechny…
  71. Co nikdy nedělat s SBS 2008/2011
  72. Slevy pro vývojáře
  73. VDI je cesta. Ale k čemu?
  74. Ochrana obsahu a informací – je to i pro mě?
  75. Active Directory Right Management Services – licence
  76. Windows Intune – efektivní správa koncových zařízení, která nejsou pod jednou střechou
  77. Lék na nemoci vývoje – je na co se těšit!
  78. Nástupce Windows SBS 2011 – Windows Server 2012 Essentials
ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

Expression Studio 4 Web Professional skoro zadarmo?

V našem časopise jsme již psali o produktech, které jsou pro Microsoft možná poněkud netypické, ale on si s nimi už pomalu vydobyl docela zajímavou pozici. Jsou to nástroje pro webové designéry a vývojáře, kteří nejen připravují webové stránky, ale třeba navrhují uživatelské rozhraní jak webových aplikací, tak i „tlustých“ aplikací napsaných zejména pro WPF a Silverlight. Jistě jste poznali produkty ze skupiny Expression. O prázdninách přijde již jejich čtvrtá verze a přinese celou řadu zajímavostí.

Protože Microsoft velmi pečlivě tajil, co nová verze přinese (na stránkách o Expression produktech je ke dni psaní článku – 30. května 2010 – jen informace o „Launchi“, který je 7. června 2010), máte možnost se prostřednictvím softwarového QUASu dozvědět několik informací jako jedni z prvních. Dojde nejen ke změnám v samotných produktech (řada zajímavých vylepšení nebo rozšíření), ale změny nastanou ve skladbě produktů. Tu to skoro vypadá, že Microsoft nenechal kámen na kameni. Definitivně končí možnost zakoupit některý z produktů zvlášť. Vzniká několik balíků, které tvoří různé kombinace samostatných produktů z řady Expression. Jistě si pamatujete, jak se to celé během jednotlivých verzí měnilo. Nejprve se vůbec nedal koupit samostatný Expression Design (byl pouze součástí celého Studia nebo Expression Professional Subscription), přitom ostatní produkty samostatně existovaly. Výrazná změna nastala s uvedením verze 3, kdy se stal součástí Web Expression 3 jak Expression Design (což byl podle mne krok velmi logický a důležitý, protože se tyto dva produkty výborně doplňují), tak Expression Encoder. A jak to bude ve verzi 4? Všechno trochu jinak.

Expression Studio V4

Nová verze vnáší do řady modelů elegantní a jasný pořádek. Ve verzi 4 bude existovat pouze Microsoft Expression Studio, a to pouze ve třech variantách s následující skladbou:

 edice Expression Studio 4

Zaniká tedy možnost zakoupit si jako samostatný produkt Expression Blend 3 (byl dostupný výhradně v multilicenčních programech) a přestane existovat předplatné Expression Professional Subscription obsahující Expression Studio 3, Visual Studio Standard, Office Standard, Office Visio Professional, Windows XP, Windows Vista Business Edition a Windows 7 Ultimate. Nové edice Expression Studia kopírují změny ve Visual Studio 2010 with MSDN. MSDN plní tedy úlohu předplatného (Subscription) i pro produkty Expression Ultimate a Premium – vždy v edici s korespondujícím názvem.

Expression Studio 4 Web Professional

Přestože informací o nových produktech je opravdu poskrovnu a přiznávám, že ani my jsme se k němu zatím dostat nemohli, pojďme se podívat, co nová verze klíčového produktu v tomto balíku přináší. Jednou z větších změn je vylepšení technologie SuperPreview, díky které je možné na vytvářenou stránku nahlížet z různých prohlížečů v jednom okně a porovnávat a opravovat tak případné odlišnosti. Ve verzi 4 dochází k několika velmi užitečným změnám. Formou online služeb bude k dispozici náhled i na jiných platformách než Microsoft Windows. Zpočátku bude k dispozici Safari/Mac a časem by měly přibýt i další. Jak asi z podstaty služby vyplývá, bude v tomto případě nezbytné mít připojení k Internetu. Další významnou změnou bude chování podobné rozšíření IE 8 zvanému Developer Tools, kdy je možné na stránce vybírat jednotlivé elementy a rovnou vidět veškeré detaily, což vám pomůže snadněji přizpůsobit kód stránky, aby byl vzhled v různých prohlížečích a jejich verzích co nejjednotnější

 SuperPreview

Jinou příjemnou změnou je rozšíření vlastního Expression Webu o záložku Snapshot, která nabízí pohled na stránku prostřednictvím vybraného prohlížeče s pohodlnou volbou přímo na záložce, jak vidno na obrázku.

 záložka Snapshot

Veskrze užitečnou novinkou bude jistě integrace optimalizace pro SEO, která vychází z volitelného modulu pro IIS, jenž budou správci a vývojáři znát pod názvem Search Engine Optimization Toolkit. Vedle velmi dobrých integrovaných nástrojů na ověřování validity HTML/CSS kódu tak vývojáři a designéři webových stránek a aplikací získávají nástroj i na optimalizaci kódu z pohledu vyhledávačů. Nepochybně příjemným výstupem reportů o SEO jsou podrobně popsané problémy, které snadněji umožní postavit stránky tak, aby je vyhledávače co nejlépe nacházely.

Změnu také prodělalo publikování na hostingové servery prostřednictvím služby FTP. Celá část byla kompletně přepracována a vedle přidané podpory pro FTPS a SFTP umožňuje paralelní upload souborů a navíc je možné v Expression Webu verze 4 přímo prostřednictvím tohoto připojení „na živo“ soubory upravovat.

Tak jako i v předchozí verzi je přítomna podpora správy verzí a stránek prostřednictvím Microsoft Team Foundation Serveru. Je tak možné i v týmu velmi efektivně pracovat a sdílet webové projekty v jednotném úložišti kódu (TFS), což jednoznačně vede k jeho vyšší kvalitě. I jednotlivcům může TFS přinést netušený pořádek ve webových projektech!

Nová verze Expression produktů jednoznačně přináší pádné důvody pro upgrade a zejména Expression Studio 4 Web Professional je sadou nástrojů, která nemůže nechat tvůrce webových stránek a aplikací v klidu. Rozhodnutí jít cestou Expression Web může jistě zpříjemnit i akce, která přinese za zajímavou cenu víc než jen práva k užívání – poskytne vám jeden z nejlepších nástrojů pro design kvalitního kódu webových stránek. Tím, že v balíku jej navíc doprovází ještě Expression Design (pro práci s grafickými prvky) a Encoder (pro enkódování videa, snímání obrazovek, live video vysílání) a máte možnost využívat pro správu webových projektů Team Foundation Server, můžete mít v rukou něco, co vám žádná konkurence nenabídne.