Microsoft v poslední době investuje nemalé částky do ochrany svého softwaru, která přitom má být co nejvstřícnější jak k podnikovým, tak domácím legálním uživatelům a život chce výrazně ztrpčovat jen těm, co za software neplatí. Aby vás nechtěně nezasáhla, tomu chceme pomoci. Celý text bude pojednávat o operačních systémech, kde se Microsoft s aktivacemi „vyřádil“ nejvíce. Všechny edice bez ohledu na licenční program jsou u Windows Vista i Windows Serveru 2008 opatřeny povinnou aktivací. Aktivací se rozumí vytvoření vztahu mezi konkrétním produktovým klíčem a konkrétním zařízením, na kterém daný operační systém běží.

Jan HornýJan Horný
SoftwareSoftware
26.05.2008 14:09:0026.05.2008 14:09:00

Jan Horný

technický a licenční specialista

Microsoft

Články o různých produktech Microsoft, které nemají vlastní seriály
  1. Sedm důvodů pro Microsoft Office 2007 SB Edition
  2. Správný čas pro Microsoft Office 2007!
  3. Windows Product Activation
  4. Microsoft Expression 2
  5. SBS, EBS… aneb naše malé už i pro velké
  6. Jak dlouho si vystačíte se starými verzemi
  7. Migrace ze SourceSafe na Team Foundation Server
  8. Fenomén Windows 7
  9. Office 2007 a Vy
  10. Windows Vista a Visual Studio
  11. Dobře upletená síť
  12. SQL Server – mozek vaší organizace: Postarejte se o něj!
  13. Windows 7? Teď je ještě stihnete!
  14. Windows 7 - další dotek...
  15. Co to pořád s těmi licencemi máte?!
  16. Dokonalá komunikace
  17. Windows Essential Business Server
  18. Virtualizace ve sféře Small Businessu
  19. Windows Server 2008 R2
  20. Instalace Exchange Serveru 2010
  21. Exchange Server 2010
  22. Group Policy Preferences: báječný doplněk vašich politik!
  23. Novinky v Team Foundation Serveru 2010
  24. SharePoint – velká posila vašeho týmu
  25. BPOS: vskutku atraktivní hostitel
  26. Office 2010 ve firmě i doma,zadarmo i za peníze
  27. Expression Studio 4 Web Professional skoro zadarmo?
  28. Už není proč čekat: SharePoint 2010
  29. Nový způsob komunikace – Office Communicator, Live Meeting
  30. Licence pro desktopy v datacentrech: VDA, VDI, VECD
  31. BI, SQL a Excel
  32. Visual Studio Team Foundation Server 2010
  33. Business Inteligence pro každého: PowerPivot
  34. Visual Studio Test Professional 2010
  35. Enrollment for Education Solutions (EES)
  36. Internet Explorer 9
  37. Forefront Endpoint Protection 2010 - cesta k optimalizaci provozu desktopů
  38. Zcela jiný pohled na zabezpečení dat
  39. Bezpečnost, dostupnost, výkon
  40. Mějte informace po ruce. V SharePointu.
  41. Průvodce městem E CAL Town
  42. Aplikační servery v cloudu – vítaná změna podmínek
  43. Produkty System Center pro vaše pohodlí
  44. Opalis(ace)
  45. Úspory v datových centrech
  46. Office 365 aneb produktivita mezi nebem a zemí
  47. Jak vybrat licenční model pro poskytování IT služeb?
  48. Požadavky v organizaci a jejich vyřízení
  49. Dodejte své firmě energii jádra!
  50. Windows Server 2008 R2
  51. Exchange Server 2010 – víc než jen Mail Server
  52. Microsoft SharePoint 2010
  53. LYNC Standard CAL jako součást CORE CAL
  54. Forefront Endpoint Protection 2010
  55. SCCM: Chodí to dobře. A seje to!
  56. Microsoft Visual Studio LightSwitch
  57. Windows Intune
  58. Microsoft Product Activation
  59. Konečně konec licencím? Aneb jasná zpráva o licencích v mracích.
  60. Konečně konec licencím? Aneb jasná zpráva o licencích v mracích PODRUHÉ.
  61. Konečně konec licencím? Aneb jasná zpráva o licencích v mracích POTŘETÍ.
  62. Konečně konec licencím? Aneb jasná zpráva o licencích v mracích POČTVRTÉ.
  63. Konečně konec licencím? Aneb jasná zpráva o licencích v mracích Q & A.
  64. Síla mraku výhodně
  65. Office 365 s ostružinkou
  66. Studenti a legální software
  67. Mráčky a zase mráčky
  68. System Center 2012: licenční změny
  69. CRM? Zapomeňte na písmeno C
  70. Komunikace 21. století pro všechny…
  71. Co nikdy nedělat s SBS 2008/2011
  72. Slevy pro vývojáře
  73. VDI je cesta. Ale k čemu?
  74. Ochrana obsahu a informací – je to i pro mě?
  75. Active Directory Right Management Services – licence
  76. Windows Intune – efektivní správa koncových zařízení, která nejsou pod jednou střechou
  77. Lék na nemoci vývoje – je na co se těšit!
  78. Nástupce Windows SBS 2011 – Windows Server 2012 Essentials
ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

Windows Product Activation

Možná jste doma mezi termíny: KMS, VAMT, MAK, Re-arm, Grace period… Potom, upřímně, asi nemá cenu, abyste se dál toulali těmito řádky. Pokud ale plánujete nasazení Windows Serveru 2008, nebo dokonce sotva tušíte, co to hejno zkratek a divných pojmů znamená, zkuste absolvovat takový malý a doufám i ucelený výlet v džungli aktivací.

Microsoft v poslední době investuje nemalé částky do ochrany svého softwaru, která přitom má být co nejvstřícnější jak k podnikovým, tak domácím legálním uživatelům a život chce výrazně ztrpčovat jen těm, co za software neplatí. Aby vás nechtěně nezasáhla, tomu chceme pomoci.

Celý text bude pojednávat o operačních systémech, kde se Microsoft s aktivacemi „vyřádil“ nejvíce. Všechny edice bez ohledu na licenční program jsou u Windows Vista i Windows Serveru 2008 opatřeny povinnou aktivací. U Windows Vista na to máte 30 dní, abyste aktivaci provedli, u serveru 60. Aktivací se rozumí vytvoření vztahu mezi konkrétním produktovým klíčem a konkrétním zařízením, na kterém daný operační systém běží. Po instalaci se začíná odpočítávat výše zmíněná doba, během které je nutné produkt aktivovat, abyste jej mohli nadále plně využívat.

Aktivace u produktů OEM a z krabic

Valná většina zákazníků přichází do styku s OEM systémem, který je nejen předinstalovaný, ale také aktivovaný. V tomto případě mohou nastat dvě situace. Pokud se jedná o velké výrobce hardwaru, pak využívají toho, že software je tzv. „uzamčen“ k použití výhradně s hardwarem výrobce. BIOS obsahuje specifické údaje o výrobci, na něž je software vázán. Tato technologie navazuje na technologii používanou již u Windows XP nazývanou System Locked Pre-installation. U nových operačních systémů je výrazně vylepšena a nese označení OEM Activation 2.0. Před uživateli systém v podstatě celý proces aktivace a produktové klíče důmyslně skrývá, a tím poměrně úspěšně brání ukradení instalace na jiný počítač. V tomto případě ani nedochází k vytváření otisku hardwaru, a tak jakákoliv výměna (třeba i základní desky, pokud se jedná o motherboard stejné řady a výrobce) nevynucuje opětovnou reaktivaci.

Výrobci, kteří nemají s firmou Microsoft reciproční vztah založený na specifickém BIOSu, musí využít běžné OEM instalace a absolvovat obvyklý proces aktivace po Internetu (online) nebo po telefonu. Aktivace je pak provedena stejně jako u krabicových produktů.

Postup online aktivace nebo aktivace po telefonu naleznete jak v dokumentaci k produktu, tak i například v detailním technickém bulletinu (Product Activation for Windows Vista and Windows Server 2008 – March 2008). Ve zmíněném bulletinu se i dozvíte, které části hardwaru a jakým způsobem zahrnuje Microsoft do výpočtu otisku (hashe), který se využívá při aktivaci. Také zjistíte, jaký dopad na aktivaci má výměna té které části vašeho počítače. Naším hlavním tématem je ale aktivace v korporátním prostředí, u tzv. multilicencí, alias Volume License (VL).

Volume Activation 2.0

U multilicencí získáváte zpravidla velmi málo klíčů na rozdíl od krabic a OEM, kde na každou jednotlivou instalaci potřebujete unikátní produktový klíč. První velkou změnou oproti Volume Activation verze 1.0 je, že produktový klíč je určen skupině, nikoliv jedné edici produktu. Jsou vytvořeny tři skupiny pro Windows Server 2008 a jedna skupina (product key group) pro Windows Vista. Aby to nebylo úplně jednoduché, tak klíče KMS a MAK fungují ve vztahu ke skupinám poněkud odlišně. Klíč MAK je specifický pouze pro jednu skupinu, kdežto klíč KMS může aktivovat i produkty ve skupinách nižších. Rozdělení do skupin a znázornění hierarchie ukazuje obrázek.

Hierarchical KMS keys chart

Z toho vyplývá, že MAK pro skupinu Server Group B může být použit jen pro aktivaci Windows Server 2008 Standard a Enterprise (kompletního či without Hyper-V). Naproti tomu služba KMS s klíčem pro Server Group B bude schopna aktivovat Windows Server 2008 Enterprise, Standard, Web a Vista VL (tj. multilicenční, Volume License Vista Business a Vista Enterprise).

Služba KMS

Služba vyžaduje určitý minimální počet fyzických počítačů v síťovém prostředí (zvaný aktivační práh), aby začala aktivovat klienty. Aktivační práh je u Windows Vista 25, u Windows Serveru 2008 pět fyzických serverů (virtuální se do tohoto počtu nezahrnují). Jakmile se služba dopočítá daného prahu, začne aktivovat jednotlivé počítače, které o to požádaly. Přitom různé produkty se sčítají. V případě, že o aktivaci zažádá nejprve Server, tak se počet žádostí nastaví na 1, další žádost – třeba od Windows Vista – zvýší počet na 2, ale pořád k žádné aktivaci nedojde. Po dalších třech žádostech dalších Windows Vista se dosáhne aktivačního prahu nutného pro Windows Server 2008, a ten je v tomto okamžiku aktivován. Postupně mohou přibývat další servery (ty jsou ihned aktivovány, neb požadovaného aktivačního prahu bylo již dosaženo) nebo stanice s Windows Vista, a teprve až je dosaženo celkového počtu 25, jsou aktivovány i Visty. Pokud se během požadavků objeví OS instalovaný ve virtuálním prostředí, je žádost akceptována, ale nezapočítá se. Po dosažení aktivačního prahu jsou aktivovány i systémy ve virtuálním prostředí.

A teď k vlastní službě KMS. Ta může běžet na Windows Vista, Windows Serveru 2003 SP1 nebo Windows Serveru 2008. Ale pozor! Služba KMS běžící na Windows Vista může aktivovat pouze klienty s OS Vista, nikoliv Windows Server. Pro aktivaci serverů musí běžet služba KMS verze 1.1 (uvolněná 5. března 2008) na Windows Serveru 2003 nebo 2008. Tato služba pak aktivuje i desktopy s Windows Vista. KMS v1.1 může být provozována i na systémech ve virtuálním prostředí, což předchozí verze neumožňovala.

Co se stane, když systém není v požadované době aktivován? I to se s příchodem SP1 pro Windows Vista výrazně změnilo. Microsoft zavádí tzv. notifikační období místo původně využívaného RFM (Reduced Functionality Mode). Pokud není systém ve své vstupní Grace period nebo následné Out of Tolerance Grace period aktivován, bude uživatel stále urputněji vyzýván k aktivaci. Během této doby bude systém funkční (na rozdíl od RFM), ale s tímto „souborem opatření“:

  • Pracovní plocha je celá černá
  • KMS host neaktivuje ani neobnovuje aktivace KMS klientů (pokud je na stroji přítomen)
  • Windows Update instaluje pouze kritické bezpečnostní aktualizace

Periody

Pro všechny Windows Vista bez ohledu na původ (OEM, krabice…) je perioda bez aktivace stejná. Všem lze Grace period znova nastavit (a tomu se říká re-arm) na dalších 30 dní, a to až 3×. U edice Vista Enterprise SP1 je možné re-arm použít až 5×.

Pro Windows Server 2008 je Grace Period 60 dní a Out of Tolerance Period 30 dní. Znovu nastavit lze Grace Period celkem 3×.

Jak se provádí re-arm, jak se rozhodnout, zda využít aktivaci MAK nebo sofistikovanější službu KMS, jak použít Volume Activation Management Tool (VAMT), jak přejít z MAK na KMS a nebo obráceně, kde si vyžádat klíče a kde je vůbec hledat… Tenhle článek by mohl být ještě jednou tak dlouhý. Ale omezíme se na jediné klíčové doporučení: Až budete potřebovat něco vědět, nemusíte sami studovat desítky stran materiálů v angličtině, které k tomuto tématu publikoval Microsoft. Přečetli jsme si je za vás a můžeme vám ušetřit čas i starosti. Rádi!