Tento článek je věnován jedné z mých nejoblíbenějších komodit, a to produktům společnosti ESET. Rád je mám nejen díky jejich kvalitě, příjemným cenám, velmi vstřícnému přístupu ze strany výrobce… Chci vám proto koncem roku představit plány autorů na nejbližší období.

Petr BauerPetr Bauer
SoftwareSoftware
08.12.2009 13:15:0008.12.2009 13:15:00

Petr Bauer

specialista na bezpečnostní a jinak užitečné produkty

ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

ESET v roce 2010

Tento článek je věnován jedné z mých nejoblíbenějších komodit, a to produktům společnosti ESET. Rád je mám nejen díky jejich kvalitě, příjemným cenám, velmi vstřícnému přístupu ze strany výrobce… Chci vám proto koncem roku představit plány autorů na nejbližší období.

První připravovanou novinkou je řešení zabezpečení poštovního serveru Microsoft Exchange ESET Mail Security 4. Nejen sám za sebe si troufnu tvrdit, že je to dlouho očekávaná verze.

ESET Mail Security 4 nabízí antispamovou, antivirovou a anstipywarovou ochranu poštovního provozu.

Vlastnosti:

  • vylepšená ochrana před antiviry a antispywarem
  • ochrana před spamem
  • ochrana transportní vrstvy SMTP
  • minimální nároky na systémové zdroje
  • implementace technologie blokování spamu (Greylisting)
  • Self-defense – brání počítačovým infiltracím zastavit nebo změnit stav ochrany serveru
  • vylepšená kontrola e-mailové databáze
  • karanténa zpráv umožňující také individuální využití
  • sledování výkonu a statistik poštovního serveru s grafickým znázorněním
  • ESET SysInspector a ESET SysRescue
  • zdokonalené uživatelské rozhraní s podporou slabozrakých a nevidomých
  • podpora poštovních serverů Microsoft Exchange Server 2007 a 2010
  • zpětná kompatibilita s verzemi Microsoft Exchange Server 5.5, 2000 a 2003

V současné době je k dispozici veřejná beta verze. Zájemci o testování si ji mohou stáhnout z webu výrobce. Finální podoba ESET Mail Security 4 by měla spatřit světlo světa koncem prvního čtvrtletí roku 2010.

Zcela novým počinem společnosti ESET je vývoj produktu ESET NOD32 Antivirus 4 pro platformy Mac OS a Linux. Vzhledem k tomu, že první veřejné beta verze byly uvolněny teprve počátkem prosince, není o těchto dvou edicích zatím mnoho dostupných informací. Co se určitě očekává, je velmi kvalitní detekce hrozeb v reálném čase s minimálním dopadem na výkon systému.

Edice pro operační systém Linux by měla podporovat distribuce Debian, Fedora, Mandriva, SuSe, Ubuntu, RedHat a většinu distribucí postavených na kernelu 2.6 a vyšším. V případě platformy Mac OS by to měly být verze 10.5.x a 10.6.x. Finální podobu nástrojů bychom mohli očekávat opět během prvního čtvrtletí roku 2010.

Do rodinky řešení chránících stále více využívaná mobilní zařízení přibude vedle již dostupného ESET Mobile Antivirus pro zařízení s operačním systémem Windows Mobile bratříček, tentokrát pro zařízení postavená na platformě Symbian – ESET Mobile Antivirus pro Symbian.

ESET Mobile Antivirus přináší vysokou úroveň ochrany pro smartphones, Pocket PC a jiná mobilní zařízení při bezkonkurenčně nízkém zatížení systému. Podporován je operační systém Microsoft Windows Mobile 5.0 a vyšší.

ESET Mobile Antivirus pro Symbian nabízí proaktivní ochranu proti hrozbám postavenou na technologiích známých z ostatních produktů ESET. Řešení nezatěžuje systém a nabízí rychlou i spolehlivou kontrolu včetně nízkého počtu falešných poplachů. Komplexní ochrana je zajištěna díky automatickým aktualizacím a heuristické analýze. Dostupnost finální verze je také plánována na první čtvrtletí příštího roku.

Nyní tedy mohou uživatelé produktů ESET chránit i svá mobilní zařízení. Zkušební verze či beta verze lze získat na domovských stránkách společnosti ESET.

Poslední záležitostí, která by nás opět měla potkat s příchodem jara, je další generace nástroje pro správu produktů ESET – ESET Remote Administrator 4. V tuto chvíli je však čtvrté pokračování ještě v plenkách a informace o konkrétních změnách či chystaných novinkách nejsou dostupné.

Tak to bychom měli za sebou přehled připravovaných novinek ESET na nejbližší období. Dlouhodobější plány též slibují mnoho zajímavého, ale více vám prozradím třeba v některém dalším čísle časopisu softwarový QUAS.

Úplně na závěr se budu opět opakovat. Budete-li potřebovat cokoliv k nástrojům společnosti ESET, jsem vám plně k dispozici telefonicky či e-mailem.