Novinky ze světa FoxPro

Nový (fungující) soubor nápovědy pro Visual FoxPro Service Pack 2

Pokud jste si loni ke svému SP2 stáhli i příslušný soubor nápovědy, asi jste si všimli, že ne všechno funguje, jak má: v nápovědě na některých stránkách vůbec nefungovaly odkazy (v předchozí verzi to bylo v pořádku), na stránkách, které popisovaly objekty, vůbec nefungovaly odkazy na popisy vlastností, metod a událostí (PEM), scházela zcela záložka Favorites a nefungovaly správně styly pro zobrazování obsahu. Bohužel to přes veškeré soustředěné úsilí světových foxařů dlouho vypadalo, že Microsoft se nemá k nápravě. Přitom nakonec už nešlo ani o hledání technického řešení (několik šikovnějších foxařů si dalo tu práci, aby přesně odhalili příčinu chyb – šlo především o vadný obsah indexu – a znali i způsob opravy), ale o právní okolnosti (Microsoft s ohledem na autorská práva a záruky nedovoluje publikovat „pokoutně“ napravený soubor nápovědy). Přesto se dobrá věc podařila a Microsoft (díky úsilí spřízněných duší, které ve firmě FoxPro fandí) svolil, aby se soubor nápovědy stal „věcí veřejnou“. Princip, který to umožnil, má v Microsoftu název „Creative Common license“. Díky němu je teď soubor nápovědy uvolněn k dalším zásahům v rámci veřejně přístupného projektu, stejně jako řada jiných, na webu VFPX. V ten moment bylo možné publikovat opravenou verzi (ta už byla v dílně jednoho z těch šikovných připravena <s>). Má to však pokračování: když už je povoleno „kreativně do souboru nápovědy zasahovat“ (a když už šikovní vědí, jak na to <s>), proč toho nevyužít nejen k opravám, ale rovnou k rozšíření funkčnosti nápovědy. Přesně to se odehrálo a tak máme teď v nápovědě pár novinek, které tam dříve nebyly: například texty specifické pro Service Pack 2.

Nápadů na další rozšiřování je více (nic nebrání např. tomu, aby se součástí nápovědy staly i texty týkající se např. konkrétního frameworku, apod.), ale opatrnost je na místě: pokud by vznikaly živelně nové verze nápovědy, nikdo se v nich nakonec nevyzná. A také je otázkou, zda je účelné nafukovat nápovědu obsahem, který se základním produktem (Microsoft Visual FoxPro 9.0) nemá nic společného.

Aby toho nebylo málo, dočkali jsme se v rámci „shared source“ projektů VFPX na CodePlex několika dalších užitečných novinek, na které vás chceme upozornit v dalších odstavcích.

Grafy pro Visual FoxPro

Patří to sice už do minulého století, ale v jistém období byl na naší tehdejší hotline poměrně častý dotaz: „Byl jsem zvyklý používat FoxGraph. Teď se nic takového s FoxPro nedodává. Jak mám tedy do aplikací zařazovat grafy?“ Odkazovali jsme buď na možnost používat nástroje na grafy přímo z Office (tato cesta ovšem licenčně nemusela vyhovovat uživatelům samotné foxovské aplikace), případně použít „za peníze“ grafickou knihovnu, jako byla třeba Graphics Server SDK. Soudobé možnosti jsou ukryté přímo v operačním systému (např. Report Writer může používat GDIPlus), ovšem od kreslení po obrazovce k pohodlnému vytváření grafů, jaké umožňuje kupříkladu Excel, schází kus práce. Tu za nás však odvedl někdo jiný, a tak máme teď k dispozici FoxChart. Zkuste si ho: možná vás chytnou drobnosti, jako např. možnost odtažení výseče myší v koláčovém grafu. FoxChart je vystaven na stránkách GDIPlus a je také volně ke stažení na VFPX.

PEM Editor

Kdo programuje formuláře ve FoxPro, řádnou porci svého času stráví v editoru metod a vlastností. Vestavěný editor lze nahradit modulem, který nabízí více a mnohé úkony jsou pohodlnější. PEM Editor např. umožňuje zobrazení filtrovat, řadit, barevně zvýrazňuje různé druhy položek. Výsledkem je nějaká ta uspořená minuta navíc.

Na foxovských stránkách Microsoftu se v březnu objevil po nějaké době nový vzkaz od Program Managera. Týká se hlavně opravy instalace VFP DDEX Provideru. DDEX Provider je komponenta, která zpřístupňuje práci s foxovskými datovými soubory při vývoji aplikací ve Visual Studiu 2005. Díky němu je možné např. přetahovat myší tabulky, sloupce apod. na formulář Visual Studia, stejně jako když se pracuje s jinými datovými zdroji. Dosud bylo třeba instalovat s několika „ručními“ zásahy, teď je to hladké.

Z domova

Ukázkovou komunitní spolupráci předvedli před koncem minulého roku Milan Kosina a reprezentace vývojářské jednotky v pražském Microsoftu. Na principu „dodejte obsah a my ho rozšíříme“ se tak foxařům nabízí zdarma užitečná publikace pro ty, co hledají materiály, které porovnávají způsob práce s daty ve Visual FoxPro s tím, jak to má Visual Studio. Milan Kosina tedy sepsal své zážitky, dal dohromady podklady ze svých vystoupení na toto téma a tak si elektronickou brožuru s názvem Stopařův průvodce po ADO.NET a LINQ aneb Foxařův průvodce po práci s daty v .NET každý může stáhnout z webu (centrum on-line příruček Microsoft).

Již nějakou dobu avizujeme, že máme v úmyslu pokračovat s pořádáním bezplatných večerních seminářů pro foxaře. Plány se nám trochu nedaří naplňovat podle původních představ, ale jedna vlaštovka ještě před červnovou konferencí přiletí: seminář s názvem Visual FoxPro: Běžcův přechodný nátrubek aneb CursorAdapter v podání Jana Dudka proběhne 20. dubna večer v pražském Microsoftu a registrovat se můžete jako obvykle na webu Altairis.