Říká se, že firma či uživatel musí až třikrát přijít o data, aby se naučili doopravdy zálohovat. Ovšem taky se říká, že ti opravdu chytří se umějí poučit i z cizích chyb, netřeba napáchat své vlastní. Pokud tedy patříte k těm již dostatečně spáleným nebo dostatečně chytrým, může vás zajímat, co nabízí nová verze tradičního a prověřeného zálohovacího řešení.

Petr BauerPetr Bauer
SoftwareSoftware
19.11.2008 15:53:0019.11.2008 15:53:00

Petr Bauer

specialista na bezpečnostní a jinak užitečné produkty

ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

Co nového se naučil Symantec Backup Exec 12.5?

O zálohování jsme toho napsali už poměrně hodně. Nicméně téma zálohování a obnovy dat či celých systémů je stále aktuální a pro dnešní svět IT zcela nezbytné. Navíc, jak se říká, opakování je matka moudrosti. No, že o tom mluvím zrovna já, který nedávno někde „propil“ mobil se všemi kontakty. Samozřejmě, záloha žádná, vše v trapu. Mohu se sice uklidňovat tím, že je to dobrý způsob, jak pročistit seznam kontaktů, či to uhrát na další pořekadlo o kovářově kobyle… Nic to nezmění na tom, že teď raději zálohuji i telefon s nově a hlavně pracně posbíranými kontaktními údaji. Pořád je co se učit.

Proto se společně podíváme na to, co se v poslední verzi naučil komplexní nástroj pro zálohování a obnovu Symantec Backup Exec 12.5. Sice neřeší zálohování čísel v mobilu, ale zato nám může pomoci s ochranou mnohem důležitějších (a často zcela nenahraditelných) dat a kritických systémů.

Nové vlastnosti řešení Symantec Backup Exec lze rozdělit do 4 skupin:

  • Zálohování a obnova dat ve virtuálním prostředí
  • Podpora nových produktů společnosti Microsoft
  • Novinky v oblasti podpory aplikací
  • Vylepšení přístupu k technické podpoře

Zálohování a obnova dat ve virtuálním prostředí

Na stále populárnější využívání virtuálního prostředí reaguje i společnost Symantec a poslední verzi svého zálohovacího řešení doplnila o agenty umožňující zálohovat a obnovovat právě tento virtuální svět. Prvním z nich je Backup Exec Agent for VMware Virtual Infrastructure (AVVI). Tento agent využívá technologii VMware Consolidated Backup a není proto nutné na zálohovaných strojích instalovat či spouštět další software. Pomocí jednoho agenta lze zálohovat neomezený počet virtuálních systémů. Tomu také odpovídá licenční politika, která je v tomto případě velmi sympatická. Stačí pouze jedna licence AVVI pro hostitelský ESX systém. I ve virtuálním prostředí je možné využít patentovanou technologii pro granulární obnovu dat (GRT), která umožňuje provádět obnovu až na úroveň jednotlivých souborů či zpráv elektronické pošty.

Druhým zástupcem novinek z virtuálního světa je Agent for Microsoft Virtual Server (AMVS). Tento agent je orientován na platformu Windows a umožňuje zálohovat virtuální prostředí Microsoft Hyper-V a Microsoft Virtual Server 2005 SP1. Stejně jako v předchozím případě plně postačuje jedna licence pro hostitele a můžete zálohovat libovolné množství hostovaných systémů. Také v tomto scénáři lze uplatnit technologii GRT a obnovovat z úrovně jednotlivých souborů, mailů a dokumentů SharePoint (což jsem zapomněl uvést v předchozím odstavci).

Podpora nových produktů společnosti Microsoft

V případě agenta pro SharePoint Server došlo k rozšíření jeho schopností. Nyní umí zálohovat a granulárně obnovovat téměř všechny objekty portálu SharePoint včetně informací o přístupových právech a verzích dokumentů.

Jistých vylepšení doznal i agent pro Microsoft SQL Server. Ve verzi 12.5 je doplněna podpora zálohování a obnovy SQL Serveru 2008. V případě SQL Serveru 2008 Enterprise rozhodně stojí za zmínku možnost využívat softwarovou kompresi pro zmenšení objemu dat, která jsou předávána z SQL Serveru na zálohovací server. Softwarovou kompresi lze uplatnit při plném i přírůstkovém zálohování a při zálohování logů.

Symantec Backup Exec 12.5 umí pracovat i s novinkami v portfoliu společnosti Microsoft, jako jsou Windows Small Business Server 2008 a Windows Essential Business Server 2008. V případě EBS jde podpora tak daleko, že se Backup Exec integruje do jeho správcovské konzole a je možné tak řídit zálohování z jednoho místa.

Novinky v oblasti podpory aplikací

Remote Media Agent for Linux umožňuje zálohování i jiných platforem než Windows. Zásadní novinkou je schopnost ukládat zálohy do úložišť přímo připojených k počítači s Linuxem, není nutné je předávat na hlavní zálohovací Backup Exec server.

Mezi další nové vlastnosti produktu Symantec Backup Exec patří plná podpora 64bitové verze Lotus Domino 8.02 a databázového serveru Oracle 11g na platformě Windows i Linux.

Čerstvou novinkou (od 1. 12.) je Backup Exec Infrastructure Manager (BEIM). Jedná se o nástroj umožňující z jednoho místa komplexně spravovat infrastrukturu Backup Exec v organizaci. Celé řešení je postaveno na technologiích Altiris, které Symantec získal akvizicí této společnosti. BEIM dokáže prohledat celou síť a nalézt veškeré komponenty Backup Exec. Nástroj lze použít i pro instalaci agentů na „čisté“ počítače. Pomocí BEIM je možné též distribuovat produktové aktualizace, monitorovat stav zálohování, identifikovat zdroje, které nejsou zálohované, či vytvářet podrobné reporty.

Vylepšení přístupu k technické podpoře

Uživatelské rozhraní bylo obohaceno o nástroje umožňující snadnější přístup k technické podpoře a dalším informacím potřebným pro práci se zálohovacím řešením. V okně aplikace Backup Exec se dá vyhledávat v článcích znalostní báze Symantec a přistupovat na portál MySupport. Verze 12.5 také obsahuje utility, jež umí sesbírat informace z logů, výpisů paměti apod., které lze pak předat pracovníkům technické podpory v případě problémů s produktem. Začínající uživatelé určitě ocení instruktážní videa demonstrující postupy při instalaci a konfiguraci, jež jsou součástí dokumentace.
A to nejlepší nakonec. Od 1. 10. mohou všichni uživatelé nástroje Backup Exec se zakoupenou podporou využívat služeb technických specialistů Symantec v českém jazyce. Pro více informací se vydejte na stránku Technická podpora rodiny produktů Symantec Backup Exec.