Tento článek popisuje především různé edice SQL Serveru 2008, včetně těch nejspecifičtějších (Express, Developer Edition, Compact Edition…). Pohlíží na ně tentokrát zejména z licenčního hlediska. Navazuje na povídání o licenčních pravidlech sepsané ještě k předchozí verzi. A patří k němu ještě další díly seriálu o SQL Serveru. Najdete je v pravém sloupci po otevření článku. Počtěte si v nich nebo nás kontaktujte. Vždycky je dobré ujasnit si požadavky na licence už ve chvíli, kdy navrhujete architekturu řešení, abyste pak třeba nebyli zaskočeni finančními důsledky příliš rozkošatělého, s grácií dimenzovaného projektu.

Jan HornýJan Horný
LicenceLicence
09.09.2008 8:15:0009.09.2008 8:15:00

Jan Horný

technický a licenční specialista

ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

SQL Server 2008 jasná zpráva o licencích

Minule jste s námi absolvovali licenční přípravku, která pomůže dopředu si ujasnit, co bude stát řešení vystavěné na SQL Serveru. V tu dobu jsme ještě neměli oficiální informace o podmínkách pro novou verzi 2008. Ty přišly až v červencovém vydání kvartálního dokumentu Užívací práva k produktům Microsoft (alias Product Use Rights). Teď už víme, že principy jsou stejné, pár rozdílů ovšem určitě stojí za zmínku. Navíc v půli srpna byly ohlášeny další změny, které vešly v platnost od září, ale promítnou se až do lednové aktualizace Užívacích práv. Jak vidíte, stále je co sledovat. Našim klientům ale postačí uhlídat si adresu clientservice@daquas.cz, která je přístupovou cestou ke všem potřebným informacím v živé a správné podobě.

Nezapomeňte se na nás ale obrátit včas. Vždycky je dobré ujasnit si požadavky na licence už ve chvíli, kdy navrhujete architekturu řešení, abyste pak třeba nebyli zaskočeni finančními důsledky příliš rozkošatělého, s grácií dimenzovaného projektu. Na jedné straně je nutné dodržet požadavky na legální provoz (nejčastěji se zapomíná na pravidlo o multiplexingu, který nesnižuje počet potřebných licencí), na druhé straně je dobré využít maximálně všech možností, které jsou dány širokou nabídkou specifických edic SQL Serveru s rozdílnými cenami a licenčními podmínkami, a také zvýhodnění, která se uplatní spolu s rozvojem možností virtualizace. Kdo vyhoví požadavkům, ušetří si průšvih. Kdo využije poskytnutých výhod, ušetří peníze. Kdo se při tom zeptá na radu profesionálů z naší společnosti, ušetří si starosti, čas a nejistotu.

Osm edic SQL Serveru 2008

  • Enterprise Edition
  • Standard Edition
  • Workgroup Edition
  • Express Edition
  • Compact Edition
  • Web Edition
  • Standard Edition for Small Business
  • Developer Edition

Asi se snadno doberete zjištění, že změnou oproti SQL Serveru 2005 jsou dvě nové: Web Edition a Standard Edition for Small Business.

SQL Server 2008 Web Edition je dostupná pouze v multilicenčních programech a v rámci SPLA (Service Provider License Agreement), což je smlouva pro poskytovatele služeb na softwarové platformě společnosti Microsoft. Je určena především pro provoz webových stránek a má omezení podobná jako Windows 2008 Web Server – tedy „software may be used only to support public and Internet accessible Web pages, Web sites, Web applications and Web services“, a nesmí se použít pro systémy z kategorie ERP či CRM.

SQL Server 2008 Standard Edition for Small Business je specialita, o které se mluví v souvislosti s Premium Edition nového Small Business Serveru 2008. Tato edice SBS v sobě nese SQL Server 2008 Standard, který je sice určen ke spuštění na zcela odděleném stroji i s dalším Windows Serverem, ale zároveň je součástí licence SBS, a proto má i poněkud specifické licenční „zacházení“.  Pro ty, kteří se blíží k limitu SBS (tj. 75 souběžně přistupujících uživatelů nebo zařízení), Microsoft vytvořil novou nabídku, a sice Essential Business Server, což je řešení určené pro 50 až 300 uživatelů (SQL se zde opět ukrývá v Premium Edition).

SQL v SBS a EBS

Ve verzi SBS 2003 R2 byl dodáván SQL Server 2005 Workgroup Edition, u starších verzí SBS to byla edice Standard a nyní to bude u verze 2008 opět Standard.

SQL Server, který je součástí řešení SBS nebo EBS Premium Edition, se samozřejmě řídí ustanoveními licenčních podmínek k těmto produktům. V nich se objevuje nový prvek, speciální klientská licence CAL Suite for Premium, která je určena právě pro ty uživatele či zařízení, která budou využívat SQL Server, jenž je rozšířením edice Premium oproti edici Standard. Podrobněji o nich píšeme v článku SBS, EBS... aneb naše malé už i pro velké.

SQL Server z SBS a EBS má svoje nesporné kouzlo při použití pro publikaci na anonymních webových stránkách, ale pozor na scénáře s identifikovanými čtenáři/uživateli. Ptejte se dřív, než začnete pořizovat různé díly svého řešení, abyste se neocitli v tenatech známého „Nechci slevu zadarmo“!

Vedle SBS Premium Edition se v nabídce ocitá i samostatně prodejný produkt SQL Server 2008 Standard Edition for Small Business. Má své speciální CAL, ale smí k němu přistoupit i uživatel či zařízení s tradiční CAL pro SQL Server Standard či Enterprise, naopak nelze využít CAL pro Workgroup Edition. Je o něm zatím známo jen velice málo, v ceníku i v Product Use Rights jej nejspíš najdeme až v říjnu. Velká překvapení ale nečekáme.

SQL a vývojáři

A teď už si můžeme udělat přehled o všech zbývajících edicích. Máme před sebou ty, které jsou zadarmo nebo skoro zadarmo. Možná se vám to bude zdát zvláštní, ale i tyto produkty jsou vázány poměrně jasnými a přísnými pravidly.

SQL Server 2008 Express

Začněme asi nejběžnější a nejznámější edicí, která doznala značné obliby pro menší řešení, kde požadavky na velikost databáze nepřekročí 4 GB a kdy nenarazíte na omezené hardwarové zdroje, které tato edice může využít. Express je zcela zdarma a ve verzi 2008 existuje jak pro x86 (32bitovou), tak i pro x64 (64bitovou) platformu. Kdokoliv si ji může stáhnout a nainstalovat, kolikrát kam chce. Při downloadu narazí na překvapení v podobě tří různých položek. U verze 2005 taková šíře výběru vedla k mnoha nedorozuměním a zmatkům, Microsoft se proto poučil a teď už jasně vysvětluje, která k čemu slouží.

  • SQL Server 2008 Express
    pouze holý databázový stroj obsahující jen to nejnutnější pro vlastní běh
  • SQL Server 2008 Express with Tools
    obsahuje navíc SQL Server Management Studio Basic – grafický nástroj pro správu instancí SQL serveru a jejich databází včetně možnosti vytváření tabulek, pohledů, vložených procedur…
  • SQL Server 2008 Express with Advanced Services
    tato největší edice (přes 500 MB) je obohacena o dvě velmi užitečná rozšíření: Fulltext Search – výkonný a rychlý stroj pro vyhledávání v textových datech; Reporting Services – integrované reportovací služby včetně nástrojů pro pohodlné vytváření sestav

SQL Server 2008 Express je velmi užitečný produkt pro malá i větší řešení a zejména díky své ceně-neceně je mezi vývojáři značně oblíben. Tu je ale nejvyšší čas vrátit se opět k otázkám licenčních podmínek a upozornit na řadu mylných představ o tomto produktu. Je sice zdarma a mohu si jej instalovat na počítačích v neomezené míře. To ale mnoho uživatelů čte jako: mohu si s ním dělat, co chci. Tak to není! Smlouva MSLT (Microsoft Software License Terms) přesně vymezuje pole působnosti v tom, co lze a co už ne. Jasně definuje podobná pravidla jako u velkých placených edic. Zakazuje reverzní engineering, decompiling…, ale také půjčování, pronájem, či komerční hosting. Stejně tak nelze SQL Express někde vystavit volně ke stažení a v neposlední řadě je i zakázáno se pokoušet jakkoliv obcházet limity, kterými je tento software vybaven. Co tedy vývojář? Jak dostane svou aplikaci k zákazníkovi? Nejčistší řešení je, že si SQL Express nainstaluje zákazník sám – tímto si i sám odsouhlasí MSLT ujednání – což je i podmínka pro korektní užívání.

Compact Edition

Tohle je již v podstatě pouze vývojářská specialita. Opět ji může kdokoli stáhnout a používat zcela zdarma. Nicméně ti, kdo se rozhodnou produkt nabízet jako součást vlastních aplikací, se musí registrovat. A co že je ta Compact Edition? První zmatení je, že verze se u této varianty nečíslují rokem (tedy např. 2008). Poslední verze této edice se jmenuje Microsoft SQL Server Compact 3.5 with Service Pack 1. To je vývojářům na platformě .NET jistě jasné, ostatním přiblížíme. Celá edice je malinká (1,8 MB) – jen pár .dll knihoven, je těsně vázaná s konkrétní verzí .NET Frameworku, a odtud právě pochází označení 3.5 SP1.

Na rozdíl od edice Express mohou vývojáři zahrnout Compact do svých aplikací naprosto bezešvě. Není to žádná systémová služba, celé to běží v aplikačním módu jako součást vývojářem napsané aplikace. Tato varianta SQL Serveru je pochopitelně omezená funkčně – např. neumožňuje běh triggerů a uložených procedur – ale zato třeba nativně podporuje LINQ. Nebudeme zde zabíhat do detailů, od toho je vyčerpávající a kvalitní dokumentace na MSDN, jen je potřeba ještě zmínit, že je to jediná edice, která má vlastní formát databázových souborů – neexistuje zde tedy kompatibilita mezi edicemi formou dettach – attach, dále že je výhradně jednouživatelská a podobně jako u Express je velikost databáze omezena na 4 GB.

Nicméně také má své MSLT, které se vyjma práva redistribuce od Expressu neliší. Co z toho plyne? Ani se softwarem zadarmo nemůžeme nakládat zcela libovolně!

SQL Server 2008 Developer Edition

Edice Developer je sice zadarmo jenom skoro (stojí cca 1500 Kč), ale zato je to plně funkční ekvivalent edice Enterprise. Dokáže běhat i na Windows XP Professional nebo Vista Business. To třeba u SQL Serveru verze 2005 a starších bylo skutečnou výsadou Developer Edition. Licenčně je samozřejmě omezena výhradně na vývoj a testování aplikací, licence se přiděluje vývojáři – per user, takže ten ji může mít pak i na více strojích, pokud bude jejím jediným uživatelem, což ostatně platí pro všechny vývojové nástroje společnosti Microsoft. Je také součástí MSDN nebo některých edic Visual Studio a je to ten nejvhodnější způsob, jak se dostat ke všemu, co pro vývoj, ladění a nasazení databázových aplikací na platformě Microsoft SQL potřebujete.

SQL Server bez Windows Serveru?

SQL Server 2008 funguje i na neserverovém operačním systému. I zde je ovšem potřeba dodržet licenční pravidla, která se daného OS týkají. V případě Windows XP Professional nebo Windows Vista Business je to například to omezení, které říká, že jako „server“ mohou tyto produkty sloužit výhradně takto: Smíte umožnit nejvýše 10 dalším zařízením, aby přistupovala k softwaru instalovanému na licencovaném zařízení a užívala souborové služby, tiskové služby, IIS, sdílení připojení k Internetu a služby telefonního subsystému. V žádném případě tedy nelze umožnit jiným zařízením, resp. zařízením jiných uživatelů, aby přistupovala k SQL Serveru, který poběží na Windows XP nebo Vista!

Jakmile má k SQL Serveru přistupovat více uživatelů, budete jistě potřebovat také Windows Server – a klientské licence, které umožní jeho použití.