Na konci roku 2009 se Microsoft rozhodl, že zvýší bezpečnost a přehlednost správy multilicenčních smluv a sloučil stránky MVLS a eOpen do jednoho místa: Volume Licensing Service Center (VLSC). Od poloviny roku 2009 také přestal zasílat klasické papírové smlouvy (licence) a vše jde nyní pouze elektronickou cestou. Portál VLSC nyní slouží pro správu všech multilicenčních smluv, kde je snadný přístup k identifikačním číslům licenčních smluv, k zakoupenému softwaru, k produktovým klíčům, ke správě předplatného MSDN, TechNet a online služeb, k přehledům výhod Software Assurance.

Ondřej SoukupOndřej Soukup
LicenceLicence
09.04.2010 12:15:0009.04.2010 12:15:00

Ondřej Soukup

technický specialista

ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

VLSC: Správa licencí pod jednou střechou

Na konci roku 2009 se Microsoft rozhodl, že zvýší bezpečnost a přehlednost správy multilicenčních smluv a sloučil stránky MVLS a eOpen do jednoho místa: Volume Licensing Service Center (VLSC). Od poloviny roku 2009 také přestal zasílat klasické papírové smlouvy (licence) a vše jde nyní pouze elektronickou cestou. Portál VLSC nyní slouží pro správu všech multilicenčních smluv, kde je snadný přístup k identifikačním číslům licenčních smluv, k zakoupenému softwaru, k produktovým klíčům, ke správě předplatného MSDN, TechNet a online služeb, k přehledům výhod Software Assurance.

Volume Licensing Service Center

Po zakoupení softwaru v multilicenčním programu vám bude doručen pouze „uvítací e-mail“, kde se dozvíte, že vaši novou smlouvu, klíče a software ke stažení naleznete na webu VLSC. Při přihlášení na tyto stránky je nutné použít Windows Live ID a kvůli posílení bezpečnosti se při úplně prvním přístupu na VLSC musí zadat „pracovní e-mailová adresa“, která je uvedena právě v uvítacím e-mailu. Po této registraci se vám jako administrátorovi smlouvy otvírají kompletní možnosti portálu. Můžete přidávat další uživatele, kteří k vašim smlouvám získají přístup, a určovat jim například práva u vybraných smluv v plném nebo omezeném rozsahu.

Přechod na sjednocený systém se neobešel úplně bez problémů, a mohlo se stát, že kvůli technickým nebo jiným chybám nebyly určité smlouvy hned na stránkách viditelné. Proto pořád dochází k řadě více či méně významných změn. K jejich další vlně by mělo dojít v průběhu dubna.

Více informací získáte v lokalizované nápovědě přímo na stránkách VLSC, nebo na webu Microsoft Volume Licensing, kde můžete shlédnout i krátká dema v Silverlightu. Podrobné informace, včetně přehledných screenshotů, jsou v anglickém jazyce na stránkách Download Centra Microsoft v dokumentu Microsoft Volume Licensing Service Center (VLSC) User Guide. V případě potřeby je možné také kontaktovat podporu:

  • Centrum podpory v českém jazyce: bezplatné telefonní číslo 800 142 359
  • VLSC support: VLservem@microsoft.com
  • pro získání produktových klíčů (v případě, že nejsou na portálu uvedeny) volejte: 261 197 665 nebo 800 100 074
  • technický support: mvlshelpa@msdirectservices.com

Při jakémkoli problému volejte licenční konzultantky společnosti DAQUAS, s.r.o.