Ze třinácti členů daquasího týmu je deset certifikováno zkouškami, které jim zajistily titul MCP (Microsoft Certified Professional) nebo MCTS (Microsoft Certified Technology Specialist). Devět z desíti disponuje certifikací (i několika) pro oblast licenčních řešení. Zdá se, že nám tedy na licencích skutečně záleží. Přesněji řečeno, záleží na tom, aby naše znalosti chránily naše klienty před potížemi, do nichž se může dostat každý, kdo používá software, aniž by se zabýval právy jeho autora.

Darina VodrážkováDarina Vodrážková
LicenceLicence
08.12.2009 13:30:0008.12.2009 13:30:00

Darina Vodrážková

licenční expert a konzultant

ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

Opravník licenčních omylů o desktopových OS

Ze třinácti členů daquasího týmu je deset certifikováno zkouškami, které jim zajistily titul MCP (Microsoft Certified Professional) nebo MCTS (Microsoft Certified Technology Specialist). Devět z desíti disponuje certifikací (i několika) pro oblast licenčních řešení. Zdá se, že nám tedy na licencích skutečně záleží. Přesněji řečeno, záleží na tom, aby naše znalosti chránily naše klienty před potížemi, do nichž se může dostat každý, kdo používá software, aniž by se zabýval právy jeho autora.

Protože autorský zákon nezná presumpci neviny a práva, která nám autor ke svému svěžímu IT dílku neposkytnul, prostě nemáme, nemůžeme je tudíž nijak uplatňovat. Velké mezery, s nimiž se v této oblasti často setkáváme, vedly i k tomu, že jsme se dohodli s tuzemskou pobočkou společnosti Microsoft na spolupráci při jejich intenzivním zacelování. V posledních měsících má tato spolupráce především dvě hlavní podoby. Jednak jsme připravili licenční vzdělávání pro kolegy z ostatních IT firem, které se pohybují kolem produktů společnosti Microsoft, a také pravidelně přispíváme svými články do měsíčního elektronického magazínu určeného IT profesionálům mezi vámi, koncovými uživateli – TechNet Flash.

S podzimem jsme se samozřejmě věnovali dopodrobna otázkám spojeným s největší hvězdou programu – Windows 7. Téma bylo natolik bohaté, že texty ve Flashi vyšly na pokračování dva. My jsme je na našem webu sloučili do jednoho hutného materiálu, kde najdete všechno, co jste kdy chtěli (či potřebovali) znát o tom, jak se správně zachází s desktopovým operačním systémem po licenční stránce. Najdete jej samozřejmě na našich webových stránkách v sekci Licence, pod titulem Všechno, co byste měli vědět o licencích Windows 7, ale ve skutečnosti je i o tom, jak je to třeba právě teď, kdy možná ještě používáte Windows XP...

V tištěném vydání softwarového QUASu přinášíme jen malou ochutnávku z licenčních hodů, abyste věděli, zda potřebujete číst celý článek, nebo toho víte sami dost, či se nás raději zeptáte, jak se chovat správně, což – jak víte – je služba, kterou svým klientům s licencemi rádi poskytneme.

Tři cesty k licenci desktopového Windows OS

Operační systém se vyskytuje ve dvou podobách. Jako plná verze a jako upgrade. Když chcete koupit plnou verzi, máte k tomu 2 + 1 speciální cestu. Ta speciální se týká dodatečné nápravy nelegálního používání operačního systému (píše se o ní v infoservisu časopisu softwarový QUAS na straně 6). K upgrade vede cestiček mnohem více. A některé jsou skutečně neodolatelné a do konce roku velmi výhodné.

Jak ale získat tu plnou? Nejčastějším případem je nákup licence OS rovnou společně s počítačem. Populární OEM licence může být dodána pouze tak, že je již předinstalována na kompletním PC. Je součástí počítačové sestavy (je i neoddělitelně zahrnuta v její ceně), ale musí být přesně specifikována – s označením názvu produktu, edice a jazykové verze.

Licence a aktivace

Pomalu už jsme také zvyklí na to, že se licence musí tzv. aktivovat. Při aktivaci dochází ke spojení identifikátorů příslušného hardwaru s konkrétním klíčem instalovaného produktu. Hardwarový identifikační klíč nese informaci o několika unikátních součástech počítače. Co se tedy stane, pokud některou z nich potřebujete vyměnit? Přijdete o právo používat operační systém? Dobrá zpráva je, že NE, pokud tou součástí není základní deska (motherboard, MB). Ještě lepší zprávou je, že i v případě, kdy se MB porouchá ve standardní záruční lhůtě, licence OS zůstává v platnosti.

Obvykle je po podstatném zásahu do hardwaru potřeba provést reaktivaci po telefonu, ale máte na ni nárok, takže ji aktivační linka provede.

Re-imaging

Aktivace, reaktivace… to nejsou naschvály. Microsoft vytrvale hledá balanc mezi tím, jak zkomplikovat život neplatícím uživatelům a ne těm, kteří pravidla respektují. Proto existuje speciální právo na re-imaging softwaru. Je popsáno v oficiálních dokumentech (ptejte se nás), ale zjednodušeně jde o to, že každou legální licenci Windows Professional/Business, pořízenou jako OEM, můžete instalovat s použitím médií a aktivačních mechanismů, které vám poskytují multilicenční smlouvy.

Média, která mají k dispozici zákazníci s multilicenční smlouvou, jsou totiž ke stažení jak ve variantě upgradové (se zachováním předchozích nastavení), tak zcela nové instalace. Technicky se tedy dají použít i namísto instalace z OEM médií a aktivovat klíči VLK (u Windows XP), nebo MAK či službou KMS (Windows Vista nebo Windows 7). Aktivace s využitím KMS dává administrátorům IT v podnicích do ruky konečně nástroj, kterým mohou řádně ochránit firemní multilicenční klíč před zneužitím. Touto instalací (třeba z univerzální podnikové image) lze re-imagovat, nahradit, pouze instalace řádně zakoupených a platných legálních licencí!

Když to jde, tak se to smí?

A na tomto místě si připomeňme ještě jedno důležité pravidlo: To, že něco lze technicky provést, ještě vůbec neznamená, že se to smí. Že to licence povoluje.

Jak se vyhnout porušení práv k desktopovému OS Windows? Především je potřeba si přečíst licenční ujednání. Pokud si nejste jisti jeho výkladem a obrátíte se na nás jako na svého dodavatele, jsme jistě schopni co nejdokonaleji vyložit správnou aplikaci licenčních pravidel na vaše podmínky, najít nejvýhodnější cesty k pořízení legálních licencí, odpovědět na vaše otázky a vyvrátit pochybnosti, které možná při kontaktu s licencemi máte.