Historie Power BI sahá daleko. Jak je dobrým zvykem u živlu zvaného Microsoft, historie je to bohatá, bouřlivá, plná přejmenovávání a naprosto chaotického přidávání, odebírání a změn ve funkcionalitách. Nejsme však na hodinách dějepravy, paleolit odsuneme stranou a podíváme se na současný stav tohoto souboru technologií. Kde je najdeme, jak prorůstají do života kancelářské krysy a jak je dokážeme využít v každodenním urputném boji s IT.

externí autořiexterní autoři
SoftwareSoftware
29.11.2016 14:53:0029.11.2016 14:53:00

externí autoři

externí přispěvatelé magazínu softwarový QUAS

ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

Skutečná Power v BI

Historie Power BI sahá daleko. Jak je dobrým zvykem u živlu zvaného Microsoft, historie je to bohatá, bouřlivá, plná přejmenovávání a naprosto chaotického přidávání, odebírání a změn ve funkcionalitách. Nejsme však na hodinách dějepravy, paleolit odsuneme stranou a podíváme se na současný stav tohoto souboru technologií. Kde je najdeme, jak prorůstají do života kancelářské krysy a jak je dokážeme využít v každodenním urputném boji s IT.

Čto takóje Power BI?

Hezky marketingově řečeno soubor pokročilých technologií, umožňující tvorbu samoobslužných BI řešení. To je krásné, ale nic to neříká. Začněme tím, že je to opravdu velmi široký soubor technologií, které nalezneme ještě v různých variantách a poddruzích, takže spíš než kus softwaru to připomíná tropickou džungli s jejím bohatým a pestrým životem. Ať se podíváme na kterýkoli druh Power BI, vždy se snaží nabídnout podporu následujícího procesu:

  1. Získám data a upravím je
  2. Uložím je do tvaru, ve kterém se s nimi dá snadno pracovat
  3. Dokáži je efektně a efektivně zobrazit a analyzovat

Uznáte, že činnosti jsou to natolik obecné a časté, že je lidé potřebují vykonávat na mnoha různých úrovních – Excelem počínaje a vývojem na serveru pro obrovské množství dat konče. Proto existuje tak mnoho druhů Power BI – protože každý druh je určen na jiný objem dat a hlavně jiný způsob práce. Tomu také odpovídají specifika nástrojů v různých druzích Power BI.

Živočich Power Query

Označení nástroje pro získávání a úpravu dat. Technologicky je velmi zajímavý, i jeho uživatelské rozhraní je relativně příjemné. Znamená však velkou změnu ve způsobu získávání dat a práce s nimi. Je nutné se s ním nejprve seznámit, přistupovat k němu opatrně, aby vás zbytečně nepokousal. Až se poznáte, stane se z něj věrný přítel a nepostradatelný pomocník.

Strom Power Pivot

Sem se data uloží a tady se pospojují související věci dohromady, vytvoří se výpočty, ukazatele. Věci nevídané, většinou tvořené úzkou skupinou specialistů. Stejně jako zvířátko, i tento strom je potřeba nejprve pevně obejmout, aby výsledky stály za to.

Květina Power View

Je pěkná, akční a interaktivní. Umožňuje věci do teď obtížně proveditelné, na druhou stranu nám odpírá věci dosud obvyklé. Kompletní funkcionalitu kontingenční tabulky o 30 sloupcích a 400 řádcích tu nevyrobíme. Musíme na to jinak, trochu z jiné strany. Snaha však bude bohatě odměněna v podobě skutečně efektních a vysoce funkčních reportů.

Ekosystémy

Živočich se stromem a květinou tvoří propojený ekosystém, který se vždy adaptuje na různé vnější podmínky. Tím se pak liší od těch jinak adaptovaných. Jak vypadá třeba taková adaptace na Excel? Nu, to je různé podle verze. Obecně se dá říci, že cokoliv staršího než Excel 2013 je nepovedený experiment zmítající se v ukrutné agónii. Do Excelu 2013 je celý ekosystém zasazený v květináči (doplňky), v Excelu 2016 je plně integrovaný. Živočich se jmenuje Get Data (v české mutaci Získat Data), strom je zde nazýván modelem a podpírá každou kontingenční tabulku. Nechat rozkvést květinu je v Excelu trochu náročné, ale také to jde.

Truhlík nebo kontejner?

Vznikl nám také zcela nový kontejner pro tento ekosystém – jmenuje se Power BI for Desktop. Má velmi rychlý evoluční cyklus, nové vlastnosti přibývají každý měsíc. Získáte ho velmi snadno, je k dispozici výměnou za e-mailovou adresu a při troše snahy to dokonce jde i bez ní. Hrát si s tímto kontejnerem můžete zcela beztrestně a ani k tomu nepotřebujete mít ten Excel. Nic dalšího, jen trochu té chuti.

Pokud se však budete chtít o výsledky své práce podělit jinak než posláním přílohy v mailu, musíte opanovat ještě další mutaci ekosystému – tentokrát v oblacích. Ta se jmenuje powerbi.com a umožňuje výsledky snažení publikovat a sdílet s kolegy. Cloud tedy potřebujete až v okamžiku, kdy výsledky chcete publikovat na webu, a to buď v zabezpečené, nebo i veřejné formě.

Poslední – čtvrtou – variantou, kde tento celý ekosystém nalezneme, je SQL Server. Tady však adaptace stále probíhá a není u všech součástí ekosystému zcela dokonána. Největší boj je zatím o květinku, aby dokázala vykvést v Reporting Services. Blýská se však na lepší časy.

Vpřed, zpět ani krok

Power BI dokáže dělat to, k čemu je určeno: Získej, uprav, ulož, analyzuj a zobraz data. Pokud je to něco, co děláte, týráte se s propojenými sešity, funkcí SVYHLEDAT… nastal čas! Stáhněte si Power BI for Desktop a zkuste to. Napoprvé to nevyjde, je to jiný svět, jiný kalibr. Tohle není vzduchovka, tohle je dělo. Nevzdávejte se, protože výsledek pak stojí za to – kolikrát musíte vystřelit ze vzduchovky, aby to mělo stejný účinek jako rána z děla?

Erik Caha | BI Experts