Kdo se již někdy pokusil nastolit a udržet softwarovou čistotu v organizaci, ví, že jde o nadlidský úkol. Dnes je velmi snadné dostat nové aplikace do počítačů. Uživatelé jsou v tomto směru velmi kreativní. IT tým by potřeboval celou řadu asistentek, které by neustále hlídaly, co se kde nainstalovalo, a zjišťovaly, proč a kdo, a pak urgovaly zaměstnance, aby provedli nápravu. Tuto situaci elegantně řeší nástroj Software Asset Management (SAM) Assistant. Poskytuje virtuální asistentku s umělou inteligencí, která hlídá za vás.

externí autořiexterní autoři
LicenceLicence
08.06.2016 16:49:0008.06.2016 16:49:00

externí autoři

externí přispěvatelé magazínu softwarový QUAS

ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

ALVAO Software Asset Management Assistant – nepostradatelný nástroj pro udržení SW čistoty

Kdo se již někdy pokusil nastolit a udržet softwarovou čistotu v organizaci, ví, že jde o nadlidský úkol. Dnes je velmi snadné dostat nové aplikace do počítačů. Uživatelé jsou v tomto směru velmi kreativní. IT tým by potřeboval celou řadu asistentek, které by neustále hlídaly, co se kde nainstalovalo, a zjišťovaly, proč a kdo, a pak urgovaly zaměstnance, aby provedli nápravu. Tuto situaci elegantně řeší nástroj Software Asset Management (SAM) Assistant. Poskytuje virtuální asistentku s umělou inteligencí, která hlídá za vás.

Pojďme se podívat, jak takový systém funguje. Základem je evidence licencí v systému ALVAO Asset Management (na schématu označeno č. 1.). Zde jsou také evidovány všechny osoby nebo skupiny osob zodpovědné za licenční čistotu na konkrétních počítačích. Následně je zde možné definovat softwarové produkty, které by se měly automaticky kontrolovat. Také se dá nastavit, aby ALVAO SAM Assistant některé licence přiřazoval a odebíral zcela automaticky podle potřeby. To může šetřit práci týmu IT při spravování licencí, které jsou nakupovány ve velkých množstvích. ALVAO SAM Assistant přiděluje licence inteligentně a snaží se přidělit správnou licenci na správný instalovaný SW, přičemž respektuje i nákladová střediska, která licenci vlastní.

Veškerou následnou rutinní činnost zajišťuje ALVAO Server (na schématu označeno č. 2.), který pracuje plně automaticky a nezávisle na lidském zásahu. Server sbírá pomocí detekce po síti ze všech počítačů informace o instalovaném SW. Následně rozpozná podle knihovny, jaká licence je na zjištěný software potřeba. Pokud některý ve své knihovně vzorů nenalezne, vyžádá si automaticky aktualizaci z centrálního ALVAO Internet Serveru (na schématu označeno č. 3.), kde je on-line dostupná a pravidelně aktualizovaná knihovna softwarových produktů.

Když identifikuje, že na daném počítači je nelegální software (na schématu označeno č. 4.), zašle e-mail zodpovědné osobě s upozorněním na porušení licenční čistoty. Tento e-mail obsahuje nejen informace o tom, který software nemá na počítači být, ale zároveň informace o náhradním řešení, jiném produktu, který je schválenou ekvivalentní náhradou (ukázku upozornění viz na obrázku).

Daný počítač je zařazen do zostřeného režimu kontroly. Pokud zaměstnanec neprovede do určeného času nápravu, ALVAO Server zašle další upozornění, které je již obvykle směřováno i na nadřízeného pracovníka.

Systém je také možné napojit na ALVAO Service Desk. V případě, kdy je problém opakovaně neřešený, může dojít k automatickému založení incidentu (na schématu označeno č. 5.).

Celý tento proces probíhá dávkově, aby nedocházelo ke zbytečnému zatížení SQL serveru, a je možné jej naplánovat na noční hodiny. Díky této autonomní inteligenci se IT nebo SAM manažer (na schématu označeno č. 6.) nemusí o nic starat ani hledat v aplikaci a přitom obdrží výsledky interního SW auditu formou reportu e-mailem, jako PDF soubor (ukázku reportu viz na obrázku).

Nezbytnou úlohu „hlídacího psa“ zde přebírá systém a tato nepříjemná role tak nepřipadá na pracovníky IT. Systém ALVAO SAM Assistant výrazně ulehčí práci při udržování licenční čistoty a je nepostradatelný pro SAM manažera nebo IT manažera v každé společnosti.

Ing. Aleš Studený