Pro správná rozhodnutí jsou nutné správné vstupy. Chcete plánovat strategii IT, najít prostor k úsporám nebo ke zlepšení služby, kterou podniku poskytuje. Uvažujete o tom, zda se pustit do virtualizace či přijmout cloudové řešení (a jaké). Odhadujete a oddalujete dopady ukončení podpory úspěšně používaných technologií (Windows XP, Windows Server 2003). A cítíte, že je potřeba začít konat, ale nemáte podklady pro kvalifikované rozhodnutí. V zásadních otázkách nestačí jednat intuitivně, ovšem pokud neexistuje aktuální dokumentace prostředí IT, vypadá to, že vstupy budete sbírat déle, než si můžete dovolit.

externí autořiexterní autoři
SlužbySlužby
03.12.2014 13:10:0003.12.2014 13:10:00

externí autoři

externí přispěvatelé magazínu softwarový QUAS

ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

KPCSonda

Pro správná rozhodnutí jsou nutné správné vstupy. Chcete plánovat strategii IT, najít prostor k úsporám nebo ke zlepšení služby, kterou podniku poskytuje. Uvažujete o tom, zda se pustit do virtualizace či přijmout cloudové řešení (a jaké). Odhadujete a oddalujete dopady ukončení podpory úspěšně používaných technologií (Windows XP, Windows Server 2003). A cítíte, že je potřeba začít konat, ale nemáte podklady pro kvalifikované rozhodnutí. V zásadních otázkách nestačí jednat intuitivně, ovšem pokud neexistuje aktuální dokumentace prostředí IT, vypadá to, že vstupy budete sbírat déle, než si můžete dovolit.

V takové situaci však nejste sami. KPCS CZ díky dlouholetým zkušenostem dokázala sběr detailních informací o IT prostředí a jejich analýzu automatizovat, čili významně zrychlit. Získání informací o kompletním prostředí je tak otázkou několika desítek minut.

KPCSonda využívá standardních skriptovacích nástrojů, jako je WMI, PowerShell, SSH a další; sbírá informace z operačních systémů a síťových zařízení. V prvním kroku dochází k získání informací o organizaci, tedy službách, které se vyskytují jednou, jako např. Active Directory, Exchange, Lync. V dalším kroku se posbírají detailní informace o jednotlivých serverech a jejich komponentách, a to včetně závislostí. Výstupy jsou uloženy v XML souboru, který je následně analyzován a umožní informace prezentovat v rozličných reportech. Díky vzdálenému sběru dat není nutné na servery instalovat jakékoliv agenty. Analýza pokrývá nejen technologie na OS Windows, ale také různé distribuce Linux a síťová zařízení.

KPCSondu využijete, vždy když

  • potřebujete vytvořit komplexní dokumentaci svého prostředí a závislostí jednotlivých služeb a serverů
  • chcete identifikovat nekonzistentní/nesprávnou konfiguraci aplikace či služby
  • rozhodujete se o tom, které servery či služby virtualizovat nebo přesunout do cloudu
  • provozujete Windows Server 2003 s podporou do půlky roku 2015 a přemýšlíte o migraci na novou verzi serverového operačního systému
  • plánujete rozpočet na další rok a chybí vám odpovídající informace

Společně vydefinujeme cíle automatizované analýzy, jaké je plánované využití informací. Připravíme prostředí, aby sběr a následná analýza proběhla bez nutnosti zásahu administrátora. Doporučíme možné migrační postupy pro jednotlivé servery, služby a aplikace.

Výstupy sondy jsou

  • Komplexní pohled a přehled
  • Dokumentace aktuální konfigurace prostředí IT
  • Podrobné reporty o jednotlivých serverech a závislostech, o klíčových službách, které mohou mít zásadní dopad na fungování, rozvoj či migraci IT prostředí
  • Přehled o kompatibilitě serverových aplikací před migrací operačních systémů
  • Zjištění migračního potenciálu při plánování rozvoje či aktualizace služeb

Ondřej Výšek, KPCS CZ