Nedávno spatřila světlo světa verze 2009, která přináší řadu novinek. GFI WebMonitor, jak je zřejmé z názvu, slouží k monitorování webového provozu a ke kontrole přístupu uživatelů do Internetu. GFI WebMonitor dává administrátorovi do rukou nástroje, které mu pomohou kontrolovat zvyky uživatelů Internetu a zároveň zajistí, aby stahované soubory neobsahovaly viry a jiný malware. „Přirozenou cestou“ zvyšuje produktivitu uživatelů – dává vám kontrolu nad tím, jaké stránky uživatelé navštěvují, i nad tím, co stahují.

Petr BauerPetr Bauer
SoftwareSoftware
08.12.2009 13:00:0008.12.2009 13:00:00

Petr Bauer

specialista na bezpečnostní a jinak užitečné produkty

ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

GFI WebMonitor 2009

O tomto nástroji jsem již podrobněji psal v článku Konec „Flákání se ve virtuálním světě“. Ale jak se říká, opakování je matka moudrosti. Navíc nedávno spatřila světlo světa verze 2009, která přináší řadu novinek, o něž bych se s vámi rád podělil.

Na úvod si trošku zopakujeme základní vlastnosti a hlavní smysl a přínos tohoto nástroje. GFI WebMonitor, jak je zřejmé z názvu, slouží k monitorování webového provozu a ke kontrole přístupu uživatelů do Internetu. GFI WebMonitor dává administrátorovi do rukou nástroje, které mu pomohou kontrolovat zvyky uživatelů Internetu a zároveň zajistí, aby stahované soubory neobsahovaly viry a jiný malware. „Přirozenou cestou“ zvyšuje produktivitu uživatelů – dává vám kontrolu nad tím, jaké stránky uživatelé navštěvují, i nad tím, co stahují.

GFI WebMonitor 2009

je dostupný ve 3 edicích:

  • WebFilter Edition – filtrování URL
  • WebSecurity Edition – antivirová ochrana, anti-phishing a detekce spyware
  • UnifiedProtection Edition – kombinace WebFilter Edition a WebSecurity Edition

Antivirová ochrana je postavena na dvou jádrech (Norman a BitDefender). Volitelně lze dokoupit další jádro od společnosti Kaspersky.

A teď přejdeme k nejzajímavějším novinkám verze 2009. Tou úplně zásadní je vytvoření verze zcela nezávislé na Microsoft ISA Serveru. Všechny předchozí verze byly totiž dostupné pouze jako plug-in právě do tohoto produktu, což nebylo vhodné pro všechna prostředí. Nezávislou variantu lze nasadit jako samostatnou proxy se stejnou funkčností. V nabídce samozřejmě zůstává i varianta pro ISA Server 2004 a vyšší.

Nové vlastnosti GFI WebMonitor 2009

WebFilter Edition:

  • Aktualizovaná databáze WebGrade obsahující nyní více než 205 miliónů URL napříč různými jazyky.
  • WebGrade Online lookups – v případě nalezení URL, pro něž není kategorie v lokální databázi, se GFI WebMonitor umí obrátit na GFI servery s žádostí o kategorizaci. Jakmile je URL ze strany GFI kategorizováno, dochází k automatickému zařazení do lokální databáze.
  • User/Site bandwidth monitoring – správci mají nyní možnost sledovat, která kategorie stránek je nejžádanější či kterou kategorii stránek uživatelé nejčastěji navštěvují.
  • Top Policy Breakers – GFI WebMonitor nyní poskytuje přehled o všech uživatelích, kteří porušili definované politiky např. tím, že se pokoušejí navštěvovat zakázané stránky, stahují infikovaný obsah či nepovolené typy souborů.
  • WebFilter policy exceptions – správci mohou nyní definovat výjimky na úrovni jednotlivých kategorií. Např. politikou jsou zakázány všechny zpravodajské servery vyjma CNN.com.

WebSecurity Edition:

  • MSN control – monitoring a blokování MSN & Microsoft Messenger prostřednictvím GFI WebMonitor IM Control Policies.
  • Phishing Site Protection – všechny stránky, které se zaměstnanci pokoušejí navštívit, jsou ověřovány oproti databázi známých phishing URL. Pokud je daná stránka v databázi nalezena, dojde k jejímu okamžitému zablokování a uživatel obdrží patřičné upozornění.
  • User/Group/IP based download control policies – bezpečnostní politiky lze nyní aplikovat na jednotlivé uživatele, skupiny či IP adresy.

Tak to bychom za sebou měli výčet nových prvků produktu GFI WebMonitor ve verzi 2009. Pokud vás tento nástroj zaujal a vidíte jeho možné uplatnění ve své organizaci, doporučuji navštívit stránky výrobce a stáhnout si zkušební verzi.

Veškeré dotazy spojené s tímto či dalšími produkty z portfolia společnosti GFI vám rádi zodpovíme telefonicky či e-mailem.