Slovy filmového klasika bych rád upozornil všechny zúčastněné, že se nám tady rozmohl takový nešvar. Zaměstnanci čím dál víc tráví část své pracovní doby brouzdáním po Internetu. Průzkum společnosti IDC ovšem ukazuje, že až 40 % času stráveného uživateli na Internetu nemá nic společného s pracovními úkoly. Dokonce „flákání se v kyberprostoru“ získalo vlastní označení – cyberslacking.

Petr BauerPetr Bauer
SoftwareSoftware
10.06.2009 10:10:0010.06.2009 10:10:00

Petr Bauer

specialista na bezpečnostní a jinak užitečné produkty

ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

Konec „Flákání se ve virtuálním světě“

Slovy filmového klasika bych rád upozornil všechny zúčastněné, že se nám tady rozmohl takový nešvar. Zaměstnanci čím dál víc tráví část své pracovní doby brouzdáním po Internetu. Průzkum společnosti IDC ovšem ukazuje, že až 40 % času stráveného uživateli na Internetu nemá nic společného s pracovními úkoly. Dokonce „flákání se v kyberprostoru“ získalo vlastní označení – cyberslacking.

Spoustě společností tak vznikají snížením produktivity práce zaměstnanců obrovské ztráty. Např. průměrný britský zaměstnanec stráví tímto způsobem 57 minut své každodenní pracovní doby. Vyjádřeno penězi…, no není to málo.

Na tento nešvar reagují výrobci bezpečnostních řešení a snaží se dát takto „postiženým“ korporacím nástroje, které pomáhají cyberslacking redukovat. Jedním z nich je i GFI WebMonitor pro ISA Server, jehož nejnovější verzi 2009 bych ve stručnosti rád představil.

GFI WebMonitor, jak je zřejmé z názvu, slouží k monitorování webového provozu a ke kontrole přístupu uživatelů do Internetu.

Získejte kontrolu

GFI WebMonitor dává administrátorům do rukou nástroje, které jim pomohou kontrolovat zvyky uživatelů Internetu a zároveň zajistí, aby stahované soubory neobsahovaly viry a jiný malware. „Přirozenou cestou“ zvyšuje produktivitu uživatelů – dává vám kontrolu nad tím, jaké stránky uživatelé navštěvují, i nad tím, co stahují.

GFI WebMonitor for ISA Server WebFilter Edition přichází s tříděnou databází webových stránek WebGrade. Uživatelům tak můžete zakázat přístup na stránky dle jednotlivých kategorií, např.  na stránky pro dospělé, online hry a sázky, osobní e-mail, P2P, cestovatelské weby a další. Databáze WebGrade obsahuje více než 165 miliónů URL a je denně aktualizována.

WebMonitor vám umožní sledovat stahované soubory, blokovat jednotlivé typy (např. mp3) a zároveň skenovat soubory na přítomnost virů a malware pomocí antivirových jader více výrobců. GFI WebMonitor navíc snižuje riziko útoku pomocí technik sociálního inženýrství – blokuje přístup na phishingové weby. Pomocí GFI WebMonitoru lze blokovat i používání programů pro Instant Messaging včetně výměny souborů prostřednictvím „kecálků“.

Jak si pořídit GFI WebMonitor

GFI WebMonitor for ISA Server funguje jako předplatné. Lze je pořídit na 1, 2 nebo 3 roky. Počet potřebných licencí odpovídá počtu uživatelů, kteří se připojují do Internetu.

Součástí předplatného je produkt samotný, Software Maintenance Agreement (technická podpora, nárok na nové verze softwaru) a hlavní aktualizace. Edice WebSecurity zahrnuje v základu antivirová jádra BitDefender a Norman. Volitelně lze přikoupit ještě jádro Kaspersky.

Příklad: Roční předplatné edice UnifiedProtection pro společnost s 50 uživateli přijde na 41 850 Kč bez DPH. Náklady na jednoho uživatele jsou 837 Kč bez DPH ročně. Vezmu-li v úvahu, kolik zaměstnavatele stojí hodina práce jeho zaměstnance, a fakt, že téměř jednu hodinu denně stráví na Internetu nepracovně, tak mi pořízení nástroje GFI WebMonitor vychází jako velmi dobrá investice, která se rozhodně vrátí. Nehledě na to, že od této chvíle budou zaměstnanci ve vaší firmě surfovat bezpečně.

Pro jakékoli vaše dotazy jsem vám plně k dispozici (pokud zrovna nebrouzdám po Netu ;-)).