V loňském prosinci byla vydána již čtvrtá verze nástroje GFi EndPointSecurity. Toto řešení pomáhá blokovat neautorizované používání přenosných paměťových zařízení – jako je iPod, PDA, flash paměť, USB disk – v síti a brání tak úniku nebo krádeži citlivých dat. Verze 4 poskytuje správcům vyšší kontrolu a flexibilitu při ochraně integrity firemních systémů a dat. GFi EndPointSecurity podporuje 64bitové platformy Windows.

Petr BauerPetr Bauer
SoftwareSoftware
11.03.2008 10:50:0011.03.2008 10:50:00

Petr Bauer

specialista na bezpečnostní a jinak užitečné produkty

ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

GFi EndPointSecurity 4

Čtvrtá verze GFi EndPointSecurity

přináší do ochrany před úniky a krádežemi citlivých dat vyšší spolehlivost a řadu nových vlastností. Brání neautorizovanému používání přenosných paměťových zařízení – jako je iPod, PDA, flash paměť, USB disk – v síti.

GFi EndPointSecurity 4 běží i na operačních systémech:

  • Windows Vista (jak x32, tak x64)
  • Windows XP x64
  • Windows 2003 x64
  • Windows Server 2008

Blokování podle typu souboru

Pravidla bezpečnosti souborů lze definovat podle typu souboru, např. dovolit uživateli čtení souborů *.doc, ale zakázat mu přístup ke všem souborům *.exe.

Blokování na úrovni fyzických portů

Zařízení je možno zablokovat podle fyzického portu, na němž je připojeno. Týká se to např. paralelních a sériových portů, USB, Firewire, Blue-tooth, Infrared, Wi-Fi, PCMCIA, S-ATA, SD.

Blokování podle sériového čísla zařízení

Přístupová práva se dají nastavit nejen pro celou třídu zařízení, ale i pro jedno konkrétní zařízení určené jedinečným Hardware ID.

Whitelist a blacklist zařízení

Administrátor může definovat seznam jednotlivých zařízení, která jsou povolena, a jiných, která jsou natrvalo zakázána. Může třeba dovolit používat v síti jen ty USB disky, které vlastní daná firma, a všechny ostatní zakázat.

Dočasné odemknutí

Administrátor může určitému počítači povolit dočasný přístup k zařízení (nebo skupině zařízení). Tato nová funkce umožňuje administrátorovi vygenerovat kód, který pak koncový uživatel uplatní k získání časově omezeného přístupu ke konkrétnímu zařízení nebo portu, a to i v případě, že agent GFi EndPointSecurity není připojen k síti.

Privilegovaní uživatelé

Lze stanovit uživatele nebo skupiny uživatelů, kteří mají vždycky plný přístup k zařízením chráněným programem GFi EndPointSecurity.

Aktuální stav agentů

Hlavní aplikace komunikuje s nasazenými agenty, aby si udržela přehled o jejich stavu. Tyto informace využívá k provádění údržby, když se agent připojí online.

Status dashboard („palubní deska“)

Přepracované uživatelské rozhraní nyní zobrazuje i aktuální stav agentů, stav nasazení agentů, stav databáze, stav služby GFi EndPointSecurity a statistické údaje s grafy.

Výstrahy

Lze posílat standardní upozornění, když je zařízení připojeno resp. použito, anebo když je přístup k zařízení zablokován nebo povolen.

Databázové úkony

Jednoduchá automatizovaná údržba databázového úložiště, např. možnost smazat informace starší než X dní.

Vylepšená podpora nasazení

Z hlavní aplikace se dá vygenerovat jeden soubor MSI pro pozdější nasazení pomocí Group Policy nebo v jiných možnostech distribuce softwaru. Tento soubor bude obsahovat všechna bezpečnostní nastavení nakonfigurovaná podle příslušných pravidel ochrany.

Heslo pro správu agentů

Funkce správy agentů (jako update a odinstalování) jsou teď chráněny uživatelsky konfigurovatelným heslem. To znamená, že žádná jiná instance GFi EndPointSecurity nebude mít k funkcím správy agentů přístup.

Průzkum zařízení

Jádro EndPointScan se dá použít k prohledání sítě a zjištění, která zařízení jsou přítomna. Informace o odhalených zařízeních pak mohou sloužit ke stanovení bezpečnostních pravidel a přidělení přístupových práv ke konkrétním zařízením.

Prohlížeč protokolů

Vestavěný nástroj umožňuje správcům procházet protokoly o činnosti uživatelů a použití zařízení, které program GFi EndPointSecurity zaznamenal do databázového úložiště.

Zprávy šité na míru

Když je uživateli zablokován přístup k určitému zařízení, zobrazí se mu hlášení vysvětlující důvody, proč bylo zařízení zablokováno.