Ctěné čtenáře softwarového QUASu je nejspíš už docela zbytečné přesvědčovat o tom, že software se nedá dobře zašpuntovaný uskladnit vleže v konstantních teplotách 10–12 °C. Že stárnutím nenabývá na hodnotě, nýbrž kysne, kazí se. Takže není proč do něj investovat. Namísto investičních nákladů je lépe utrácet jinak, v modelech, v nichž se platí za aktuální použití aktuální verze.

Darina VodrážkováDarina Vodrážková
LicenceLicence
13.06.2017 15:07:0013.06.2017 15:07:00

Darina Vodrážková

licenční expert a konzultant

ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

Jak se dneska nakupuje IT

Ctěné čtenáře softwarového QUASu je nejspíš už docela zbytečné přesvědčovat o tom, že software se nedá dobře zašpuntovaný uskladnit vleže v konstantních teplotách 10–12 °C. Že stárnutím nenabývá na hodnotě, nýbrž kysne, kazí se. Takže není proč do něj investovat. Namísto investičních nákladů je lépe utrácet jinak, v modelech, v nichž se platí za aktuální použití aktuální verze.

Z původních modelů Open a Enterprise Agreement tak znáte službu Software Assurance, která umí software učinit nesmrtelným, ba dokonce stále mladým a svěžím. Dává totiž nárok na vždy aktuální verzi produktu. Z původních nákupů softwarových licencí si také pamatujete, že před pořízením softwaru bylo kromě jeho licenčních podmínek potřeba nastudovat hardwarové požadavky. A když jim vytoužený produkt nevyhověl, tak se buď nedělo (a nekupovalo) nic, nebo se naopak kvůli kompatibilitě se softwarem vyměňoval hardware. A jindy zase byla právě „smrt“ hardwaru tím rozhodujícím momentem pro pořízení nového softwaru.

S tímhle schématem, kdy se kvůli softwaru kupuje hardware a kvůli hardwaru software, si ovšem v dnešní době už nevystačíme. Není dost ohebné, ani dost rychlé. Dneska se konečně vracíme k prapůvodní myšlence pořizovat si nové řešení proto, abychom s ním mohli něco nového (nebo nově) vyřešit. A nemáme přitom čas čekat, kdy odejde hardware nebo přestane platit podpora pro software. Chceme řešení tady a teď, a ne až to staré zastará ještě více a nebude k ničemu.

Desítky tisíc (v republikovém měřítku) a desítky milionů uživatelů a firem přitom objevily krásu cloudu. Řešení, které je z valné části hotové, vyladěné, připravené – v klidu čekající, až jej budete potřebovat. V tu chvíli po něm sáhnete, trošku dochutíte a může se servírovat.

Těžiště rozhodování se z hardwaru a softwaru posunulo k řešení. A to se dá často najít v cloudu prakticky hotové. Jen se v něm musíte umět orientovat, abyste si vybrali správně to své. Což není, pravda, úplně jednoduché. Stejně jako mraky na obloze stále plynou a mění svůj tvar, tak nabídka cloudu se stále vyvíjí, přibývá, roste. Tempem, které průkopníkům prvních osobních počítačů, Internetu a mobilní telefonie připadá naprosto závratné. Aby se z pohledu do mraků nezamotala hlava, je dobré si pořídit dobře zorientovaného, ukotveného, stabilního partnera.

Nu a z této myšlenky logicky vzešel model Microsoft CSP

Cloud Solution Provider.

Proč byste o něm měli vědět? Co vám přinese? Co získáte? Poskytovatele cloudového řešení. Profesionálního partnera v IT, jeho znalosti a služby a také Microsoft Online Services v celém jejich rozsahu a kráse. A to celé za pohodlně stravitelný měsíční poplatek založený na tom, co skutečně využijete. Nad měsíčním vyúčtováním s překvapením zjistíte, že vás kompletní pokrytí IT potřeb firmy vyjde na podobné peníze jako telefonování nebo stravenky pro manšaft. A představte si, ono vám může i ty telefonní poplatky ušetřit. A také: určitě jsou firmy, kde to jde i bez stravenek. Ale už nenajdete firmu, kde to jde bez IT.

Nejlépe se daří firmám, kde IT poskytuje plnou podporu jejich vlastnímu zaměření. Kde dokáže udržet tempo s požadavky, které se mění, vyvíjejí a rostou. Kde elasticita řešení není nesrozumitelný a nepředstavitelný pojem.

Mezi poskytovateli cloudových řešení jsou nejlepší ti, kteří se poskytovateli řešení stali už dávno. Dřív, než se nad IT objevil cloud. Začali jako poskytovatelé služeb nad produkty Microsoft. To umějí stále. Proto dokážou vyhovět i požadavkům, které z různých důvodů nelze úplně beze zbytku vyřešit „online“. I oni umějí dodat software či kompletní IT službu „za stravenky“. Za měsíční platbu. Tak flexibilní, jak potřebujete, abyste vždycky měli to, co chcete. A nemuseli čekat, až nasbíráte dost peněz v rozpočtu na výměnu softwaru a hardwaru.

Užijte si ten pocit, že stačí sáhnout do poličky a držet v ruce to správné nářadí, aby se vám práce dařila. Aniž byste museli mít „našetřeno“. Pro tenhle model se zažilo označení PAYG (plaťte za pochodu?). Ale podle mne je podstata jinde. Mělo by se mu totiž říkat EAYG. Earn as you go. Vydělávejte cestou.

Stačí si vybrat tu správnou…