Nabídka produktů společnosti Microsoft se od začátku října obohatí o Secure Productive Enterprise. Ve skutečnosti se jedná o produkt Enterprise Cloud Suite v novém kabátě obohacený o nové funkce a také s několika změnami v prodejním modelu. SPE je skladební licence navržená pro kompletní zajištění IT potřeb společnosti. O novinkách ve funkcionalitě obsažených produktů se dočtete v článku Enterprise Cloud Suite je mrtev! Ať žije Secure Productive Enterprise!. Pro doplnění celé skládačky vám však ještě přinášíme informace o možnostech využití licencí SPE v hybridních IT prostředích, kde pokrývá užití online i onsite technologií.

Zuzana SobotkováZuzana Sobotková
LicenceLicence
05.10.2016 10:42:0005.10.2016 10:42:00

Zuzana Sobotková

ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

Jedna licence vládne všem (Secure Productive Enterprise)

Nabídka produktů společnosti Microsoft se od začátku října obohatí o Secure Productive Enterprise. Ve skutečnosti se jedná o produkt Enterprise Cloud Suite v novém kabátě obohacený o nové funkce a také s několika změnami v prodejním modelu. SPE je skladební licence navržená pro kompletní zajištění IT potřeb společnosti. O novinkách ve funkcionalitě obsažených produktů se dočtete v článku Enterprise Cloud Suite je mrtev! Ať žije Secure Productive Enterprise!. Pro doplnění celé skládačky vám však ještě přinášíme informace o možnostech využití licencí SPE v hybridních IT prostředích, kde pokrývá užití online i onsite technologií.

Už několik posledních let vás, milí čtenáři, upozorňujeme, že budoucnost IT je v cloudových technologiích, které už teď zajišťují rozličné IT potřeby ve většině společností. Důvodů pro tento trend, zjevný u všech výrobců softwaru, je hodně. Z pohledu zákazníka jde zejména o vysokou dostupnost, maximální flexibilitu, nízké vstupní náklady, odbourání nákladů na provoz a správu hardwaru a v neposlední řadě také zjednodušení licenčního modelu. Přes rozličná pozitiva této cesty je však nemožné adoptovat cloudové technologie zplna okamžitě a v některých případech není cloudové řešení vůbec vhodné. Logická je tedy cesta postupného přechodu tam, kde to dává smysl, a tam, kde to možné není, užití onsite řešení. To ovšem znamená využití hybridního řešení – tedy zajištěného z části technologiemi cloudovými a z části on premise.

Microsoft, jakožto majitel jednoho z největších produktových portfolií na trhu IT, si tuto skutečnost plně uvědomuje a licenční modely svých online produktů navrhuje vždy tak, aby tento způsob užití podporoval. Zákazníkům tak umožňuje plánovat přechod do cloudu tak, jak to zrovna jim dává smysl s ohledem na jejich možnosti a plány.

Produkt Secure Productive Enterprise (SPE) je ve skutečnosti nejkomplexnějším řešením běžných IT potřeb společnosti. Skrývá v sobě nástroje pro produktivitu i nástroje pro správu a ochranu prostředí. SPE je dle dostupné funkcionality rozdělen na dvě edice, E3 a E5, které se skládají ze tří hlavních produktů: Office 365 Enterprise E3/E5, Enterprise Mobility and Security E3/E5 a Windows Enter­prise E3/E5.

Office 365

Online produkt pro zajištění produktivity uživatelů obsahuje technologie pro poštovní řešení (Exchange Online), ukládání a sdílení dokumentů (SharePoint Online), komunikaci (Skype for Business Online) a k tomu balík aplikací k plnohodnotnému využití všech funkcí (Office Pro Plus). Uživatel, jenž má přidělenou licenci SPE, má následně právo využít tyto technologie nejenom v cloudovém prostředí, ale také v prostředí onsite bez nutnosti klientských přístupových licencí. Kupříkladu, pokud se zákazník rozhodne nasadit Exchange Server v hybridním scénáři, tedy s využitím jak Exchange Online, tak Exchange Serveru nasazeného v prostředí společnosti, pak uživatelé s licencí SPE nebudou k nasazenému Exchange Serveru potřebovat žádný Exchange CAL. Přístup k serveru je zajištěn již samotnou službou SPE. Díky tomuto právu tedy licence SPE zastupuje následující sadu klientských přístupových licencí:

  • Exchange Server CAL Standard a Enterprise
  • SharePoint Server CAL Standard a Enterprise
  • Skype for Business CAL Standard a Enterprise (edice SPE E5 navíc ještě i Plus CAL)

Nástroje Office 365

S uvedením produktu SPE však přináší Microsoft ještě další zajímavý benefit pro hybridní prostředí – pokud se rozhodnete nasadit i onsite aplikační servery odpovídající cloudovým technologiím obsaženým v balíčku, licence na dané servery také nebudete muset pořizovat. Společnost, jež si předplácí licence SPE, má nárok na nasazení Exchange Serveru, SharePoint Serveru a Skype for Business Serveru v neomezeném počtu instancí ve svém onsite prostředí. (Pro ty, kteří znají licenční model SPLA, je tohle inovátorské řešení důvěrně známé, a tak si pochvalně mručí „to to trvalo“ :-). Ovšem je to další důkaz toho, že to Microsoft se zjednodušováním licenční politiky myslí doopravdy vážně.)

Navíc také každý uživatel s přidělenou licencí SPE smí používat jednu instalaci Office Professional Plus, tedy klasického multilicenčního Office, místo Office 365 Pro Plus. Toto právo je zásadní pro zajištění delšího přechodového období, na které si může zákazník nasazení online varianty desktopových aplikací důkladně naplánovat. Veliké firmy tuhle „stressless“ nabídku rozhodně ocení a užijí.

Enteprise Mobility and Security

Druhá komponenta balíku SPE představuje řešení pro správu a ochranu prostředí. Jde o kombinaci služeb Azure Active Directory Premium, Azure Information Protection Premium a Intune. Pro tento produkt také platí výhody hybridního nasazení. Licence SPE tedy kromě výše popsaných klientských přístupových licencí CAL k serverům pro produktivitu nahrazují také:

  • Windows Server CAL
  • Windows Server Identity Management CAL
  • Windows Server Rights Management Services CAL
  • System Center Configurations Manager Client Management License
  • System Center Endpoint Protection Client Management License
  • Advanced Threat Analytics Client Management License

Skladba balíčků Enterprise Mobility and Security

Licenční model a pořízení SPE

Sada Secure Productive Enterprise bude v mnoha společnostech optimálním licenčním řešením IT potřeb. Její výhodou je totiž jednotný licenční model, který je založen pouze na počtu uživatelů, a také mnohem nižší náklady na zajištění obsažené funkcionality včetně výhodného cashflow. Společnost si tak zajistí práva na využití všech technologií, ať už v prostředí cloudu nebo onsite dle aktuálních potřeb společnosti.

Licence SPE budou po uvedení na trh na začátku října dostupné prozatím pouze pro velké zákazníky ve smlouvách Enterprise Agreement a MPSA v podobě ročního předplatného. I menší společnosti se však můžou začít těšit. Později bude SPE E3 a SPE E5 dostupné společnostem všech velikostí také cestou programu Cloud Solution Provider (CSP). Výhodou tohoto programu je maximální míra flexibility dosažená díky měsíčním platbám se změnou počtu uživatelů rovněž na měsíční bázi. (Čtěte v článku Konečně je tu lepší cesta k Microsoft Online Services.)

Pokud už nyní používáte některou z komponent SPE, nebo je vaše licenční řešení postavené na klasických onsite produktech, nezoufejte. Microsoft nabízí mnoho možností, jak přejít z produktů menšího rozsahu na produkty technicky obsáhlejší formou Step-Up licencí. Dostupné jsou také přídavné licence, které umí rozšířit licence onsite na řešení určené pro hybridní prostředí. Výhody produktu SPE si tedy můžete dopřát kdykoliv. Nemusíte čekat až na „grand upgrade“ všeho.

Obsah sad Secure Productive Enterprise

Jak jsme již zmínili, inovovaný produkt Secure Productive Enterprise (SPE) bude na trh uveden začátkem října 2016. K tomuto datu teprve vyjdou také závazné licenční dokumenty, jež budou použití produktu popisovat. Informace pro vás čerpáme z doposud zveřejněných materiálů společnosti Microsoft, nicméně ke změnám ještě může dojít. Můžete si však být jisti, že se o nich dočtete na našich webových stránkách.

Pokud byste se o možnostech pořízení a využívání balíčku Secure Productive Enterprise chtěli dozvědět více, neváhejte kontaktovat naše konzultanty, kteří vás problematikou rádi provedou.