• Když je to zelené nebo se to hýbe, je to biologie. • Když to zapáchá, je to chemie. • Nefunguje-li to, je to fyzika. • Nedělá to vůbec nic užitečného a jen to stojí peníze? Pak je to IT.

Darina VodrážkováDarina Vodrážková
SoftwareSoftware
22.02.2012 23:02:0022.02.2012 23:02:00

Darina Vodrážková

licenční expert a konzultant

ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

IT ve špatné kondici

  • Když je to zelené nebo se to hýbe, je to biologie.
  • Když to zapáchá, je to chemie.
  • Nefunguje-li to, je to fyzika.
  • Nedělá to vůbec nic užitečného a jen to stojí peníze?

Pak je to IT.

Takhle ošklivě o IT nemluvil ani praotec skeptické vědecké klasifikace Murphyho zákonů Arthur Bloch. Jenže poslední dobou tak o něm mluví 75 procent všech firem, kde se na užitek plynoucí z oddělení informačních technologií přeptáte. Někde se stala chyba. Kouzelníci od numerických strojů svlékli pláště a se zářivou bělobou jako by pohasla i jejich aura mágů obvykle dobrých, a někdy zlých, ale vždy nadaných významnou mocí.

...peníze nejsou...

Krotitelé technologií dnes marně žádají podnikové strážce pokladu o peníze na své mašinky, na nové hračky a na údržbu těch starých, na péči o dráty a bezdráty... a všichni se na ně víc a více začínají mračit. Uživatelé, manažeři, partneři i zákazníci. Přestaly se rozhazovat peníze, rozhazuje se rukama. Bezradnost. Začarovaný kruh.

...výsledky nejsou...

Uvnitř stojí uzavřeni rozpačití zástupci dvou světů, kteří mluví jazyky na první poslech příbuznými, a přesto nejsou schopni se vzájemně dorozumět. Netuší, co jeden od druhého chce, co potřebuje a proč. I když se o překot snaží vyvíjet aktivitu, a výkon, který podávají, je úctyhodný, výsledek nevidno.

...investovat se nebude....

Peníze (pokud se už nějaké najdou) padají do kotle, v němž se bleskově spalují za vysokých teplot. Pára z nich se sráží v kapkách na zasmušilých čelech ekonomů, stéká v potu po zádech ajťáckých nádeníků a kane zpod víček nešťastných kancelářských myší a uběhaných obchodních cestujících. Hrdinní bojovníci s praporem automatizace v unavených rukou věčně nestíhají včas reagovat, hasit požáry, řešit požadavky na změny, hlídat uživatele, učit je, pomáhat jim a odpovídat na dotazy, natož pak přemýšlet o nějakém dalším rozvoji, lepších postupech, ekonomičtějším provozu. Když natáhnou ruku pro peníze na řešení, které by mohlo něčemu pomoci, něco ušetřit, snížit rizika, zvednout akceschopnost, obyčejně přes ni dostanou. „Už tak nás IT stojí příliš mnoho. Další investice nepřipadají v úvahu.“

Začarovaný kruh.

A přece. Společným jazykem pro lidi od IT a ekonomy by měla být matematika. Trochu vyšší než kupecké počty. A ta zná důkaz, že z každého kruhu – čáry nečáry – existuje cesta ven. Musíte ale umět změnit pohled. Přesněji řečeno, použít jinou než běžně zaužívanou souřadnicovou soustavu. Když se na problém začnete dívat jinou perspektivou, na první pohled vypadá mnohem složitěji. Ale při troše vedení a představivosti záhy zjistíte, že cesta z kruhu je docela dobře promyšlená, bezpečná a logická. Investice do jejího budování se vracejí rychleji, než si troufáme pomyslet. Pár měsíců, rok...

Chcete si to umět spočítat také?