Jednou z trvalých překážek budování vyspělého IT jsou finance. Vždycky je jich přinejmenším o něco míň, než by bylo potřeba, aby věci byly dotaženy skutečně do žádoucího stavu. Finanční limity často vedou k nešťastným kompromisům, nedodělkům, polotovarům, bezkoncepčním krokům, o kterých sice všechny zúčastněné strany vědí, že nejsou dobré, ale „je to prý lepší, než nic“. Všichni deklarují, že by velmi ochotně řešili koncepce a vedli projekty tak, jak se to má dělat, ale že na to není dost peněz. Protože nakonec se téměř vždycky nějaké ty peníze najdou, naprosté většině IT veřejnosti schází dodnes povědomí o alternativních cestách, jimiž lze legálně nabýt užívacích práv k softwaru, aniž by se jednalo o nekomerční, komunitní produkty.

Darina VodrážkováDarina Vodrážková
LicenceLicence
25.03.2009 13:20:0025.03.2009 13:20:00

Darina Vodrážková

licenční expert a konzultant

ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

Jak si usnadnit financování IT

Při sestavování rozpočtu dělá oddělení IT většinou těžkou hlavu zejména Microsoft. Ale není to zbytečné? Právě on nabízí tak širokou nabídku cest, že největším problémem je zorientovat se v nich. To je ovšem naše parketa, a tedy žádná starost pro naše klienty.

Můžete si totiž vybírat, jak budete za licence platit:

  • naráz – před instalací
  • na tři části během tří let
  • pronajmete si je na tři roky
  • měsíčně, jako za službu

Bližší popis dostupných variant financování je zestručněn do tabulky.

tabulka se základním přehledem způsobů jak racionálně financovat legální užívání softwaru společnosti Microsoft

Software stárne rychle

Zvláštní je, že nejvíce opomíjeny (nebo nejméně rozšířeny, abychom byli přesní) jsou modely, při nichž nezískáváte licenci (a tedy právo užívat software) natrvalo. Přitom není žádnou výhodou, pokud jste doživotním majitelem práva používat zastaralou verzi softwaru. Je to možná ještě nevýhodnější, než vlastnit dlouho ojeté auto. Software není nemovitost ani víno, uležením se hodnota licence rozhodně nezvýší. Rozhodně to ani není zaručená investice, která by oblomila srdce úvěrového bankéře. Progresivní „netrvalé“ cesty naopak umožňují:

  • s minimem investic rychle dosáhnout na požadované řešení
  • přizpůsobit počty licencí průběžně reálným potřebám (a neřešit neřešitelnou otázku, co s přebytky zaplacených licencí po optimalizaci provozu, či jak rozumně zajistit pokrytí pro sezónní pracovníky)
  • upravovat i skladbu používaných produktů, podle toho, k čemu a jestli pořád je zrovna potřebuji
  • optimalizovat pořízení z daňového a finančního pohledu

Nestarejte se jen o peníze

Vhodně zvolený model vede ke kýženému cíli: uvolní vám peníze i ruce, takže se budete moci zabývat tím, co je skutečně důležité a co je doopravdy přínosem pro podnik, který IT využívá. Budete moci pracovat s koncepcemi, rozšiřovat služby, které IT poskytuje pro podporu klíčových aktivit, jimiž se firma zabývá, věnovat se více uživatelům, kteří jsou zhusta tím nejužším hrdlem, přes které neprojdou investice k výsledkům.

Když už mluvíme o těch uživatelích, kterým často schází vzdělávání a školení, aby pracovali s IT řešeními smysluplněji, je dobré si připomenout často opomíjené výhody Software Assurance, jimiž lze situaci bez dalších nákladů zlepšit.

Software Assurance: „kontextová“ služba

SA si většina IT profesionálů spojuje pouze s právem na nové verze (pokud nějaké takové přijdou během doby, kdy si Software Assurance předplácíte). To je ovšem značně chudý pohled. Nabídka výhod SA má několik stran a přes deset typů služeb. Mění se podle kontextu toho, v jakém programu jste nakoupili a kolik kterých produktů máte. Můžete získat například poukazy na školení, online kurzy, právo na licence pro záložní servery, konzultační služby pro nasazení nových verzí desktopových aplikací ve velkém či pro tvorbu portálových řešení, rozšířenou technickou podporu, bohatší užívací práva k některým produktům, atd. atd.

Často však tyto možnosti nevyužíváte, protože o nich ani nemáte tušení. Je to škoda. V Software Assurance už jste si za ně jednou zaplatili a možná zbytečně o něco přicházíte nebo to platíte znova. Jste-li našimi klienty, ptejte se. Známe je a víme i jak se dostat k praktickému využití výhod. Odpovídejte – a my vás skrze otázky navedeme do míst, kde na vás čekají ty pravé poklady Software Assurance.

Využijte znalostí profesionálů

Často se vás při zdánlivě triviálních nákupech softwaru dopodrobna vyptáváme, jaké jsou vaše úmysly a plány. Je to proto, že víme o mnoha faktorech, které mohou ovlivnit míru správnosti a efektivity vašeho nejpečlivějšího rozhodnutí. Není nutné, abyste se pokoušeli proniknout podrobně do spletité nabídky možností a výhod. My vás tím labyrintem provedeme, důvěřujete-li v naše znalosti. Ono je to totiž bludiště jak z turnaje tří kouzelnických škol: cesty a zdi se neustále přesouvají, mění, rozšiřují, zužují, otvírají, zavírají… chcete-li mít vystaráno o studium na doživotí, dejte se k nám! :-)

Podobné je to se všemi speciálními, výhodnými a PROMO nabídkami. Je jich tolik, že z toho jednomu jde hlava kolem. Sledovat je a vyznat se v jejich podmínkách a nárocích, to je část naší práce. Vy máte hlavu na jiné starosti. Můžete si být jisti, že pokud se k dosažení vašeho záměru dá uhrabat cestička využitím slevy nebo jiné výhody, určitě vám o tom povíme.

Dopřejte si za cizí

Pro podniky s větším rozletem tu máme ještě jedny hrábě na cestičku k lepším zítřkům. Chcete si vybudovat novou a moderní infrastrukturu, postavit řešení na míru, proškolit uživatele a podpořit obchodní aktivity za peníze z Evropské unie? Spolupracujeme s grantovou agenturou, která se na tento druh projektů zaměřuje a najde pro vás ty pravé pobídky a náměty. Granty se týkají akcí o objemu v řádech milionů korun. Proto otvírají spíše cestu k velkým koncepčním řešením, která zahrnují i analýzy, implementace, proškolení uživatelů, o hardwarové a softwarové výbavě ani nemluvě. A zdá se, že v případě bruselské kasičky neplatí ono zlaté pořekadlo licenčních badatelů: Když něco vypadá příliš dobře na to, aby to byla pravda, tak to nejspíš pravda není. Tady to často pravda je (mimochodem: za zpracování grantu platíte jen tehdy, když jej skutečně získáte).

Co dodat?

Když vytváříme smysluplnou koncepci, jak má vypadat vaše IT infrastruktura a práce s uživateli v ní, není efektivní postavit si do cesty bariéru z pocitů, že „na tohle nám nikdy nikdo peníze nedá“. Nejprve je nutné definovat potřeby podniku, pak nástroje nezbytné k jejich naplnění a pak teprve cesty k realizaci a k jejímu financování. A jako je obvykle více technologických řešení konkrétního obchodního požadavku, tak je i více obchodních řešení pro získání konkrétních technologií. Známe je. Chcete-li je využívat taky, nemusíte se je napřed začít učit. Stačí se o nich dozvědět. Spolupracujme.