Byznys, marketing, peníze… a jiná zaklínadla. Mnoho pozorovatelů tohoto světa se shodne, že nesmírně záleží na tom, jak něco VYPADÁ, a to někdy i více, než JAKÉ TO JE. Není tedy divu, že své místo v IT technologiích nacházejí nejrůznější nástroje pro publikační a designérskou činnost, povznášející kreativitu až nade všechny limity (jak se dočtete v článku.)

Ondřej SoukupOndřej Soukup
SoftwareSoftware
19.11.2008 15:25:0019.11.2008 15:25:00

Ondřej Soukup

technický specialista

ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

Adobe Creative Suite 4

Koncem září představila společnost Adobe již čtvrtou generaci Creative Suite (CS4), tedy dnešní podobu nejdůležitější rodiny publikačních, designérských a kreativních nástrojů. Investice 1700 „člověkoroků“ vývoje se projevila v CS4 stovkami inovací. Menší či větší změny by měly hlavně šetřit čas, vylepšovat integraci, ale také přinášet nové nápady.

Stejně jako u předchozí verze tvoří CS4 šest sad aplikací zaměřených na různá odvětví kreativního průmyslu. Tyto sady sdružují různé kombinace 13 samostatných produktů, 5 integrovaných komponent a 6 online služeb pod hlavičkou CS4. Podle společnosti Adobe jde o největší vydání softwaru v její historii.

ilustrační fotoCreative Suite má tři klíčové priority: zvýšení produktivity, nové funkce a integrace. Zvýšení produktivity je v rámci CS4 dosaženo jak fyzickým zrychlením programů, tak hlavně zefektivněním běžných typických úloh, snížením počtu potřebných kroků k dosažení požadovaného výsledku. Jak se zadařila integrace? Zatímco CS3 poskytla jen málo času k tomu, aby se produkty Macromedia a Adobe sjednotily, teď byla integrace dotažena. Jednotlivé komponenty CS4 jsou výrazně lépe propojeny. Týká se to například tvorby obsahu pro Flash z InDesignu či After Effects, dále otevírání obrázků z Photoshopu v Dreamweaveru. Sjednocené je nyní i rozhraní většiny aplikací Adobe. To přitom doznalo určité změny, jak co do provedení, tak co do logiky. Systém dokovatelných ovládacích panelů byl doplněn zejména o možnost otevřít v jednom okně více dokumentů formou záložek, obdobně jako je tomu například u webových prohlížečů. Třetí prioritou jsou nové funkce, kterými se to ve čtvrté generaci jen hemží. O nich si toho ještě povíme více. Pokud vás zajímá celkový přehled všech novinek, můžete navštívit web společnosti Adobe, či se podívat na výuková videa, která najdete v rámci projektu Adobe TV.

Aby v Adobe udrželi krok s dobou „internetové komunikace“, nabízí CS4 výrazně více online služeb. Rád bych zmínil oblíbenou aplikaci pro tvorbu a sdílení harmonických barevných palet Kuler a možnost sdílet online pracovní plochu. Využít lze rovněž zdroje pro nápovědu, výuku a výměnu informací, kterými jsou Adobe Community Help, Resource Central a Adobe Bridge Home.

Nedílnou součástí šesti balíků CS4 jsou Integrované komponenty. Tmelícím prvkem je určitě Bridge, poskytovaný i v rámci samostatných aplikací sady CS4. Nová verze tohoto programu přinesla výrazné zlepšení výkonu a větší použitelnost. Rozšířena byla komponenta Dynamic Link, umožňující v CS4 Production Premium a Master Collection rychlou výměnu obsahu mezi aplikacemi After Effects, Premiere Pro, Soundbooth a Encore bez nutnosti renderingu.

Již jsem se zmínil o fyzické akceleraci aplikací. V této době je to zcela logický vývoj díky velkému výkonu hardwaru, který bývá nezřídka využit jen minimálně. Akcelerací některých funkcí pomocí grafické karty se výrazně zrychluje manipulace s obrázky a videem. K tomuto zpříjemnění práce vám stačí jakákoliv grafická karta s podporou OpenGL 2.0 a minimálně 128 MB paměti. Snad ještě důležitější technickou novinkou je podpora 64bitových aplikací. Jásat však mohou pouze uživatelé MS Windows. Ti, kdo dali přednost Mac OS X, budou ochuzeni o možnost využívat více RAM a vyšší výkon u vybraných operací, například při zpracování objemných grafických souborů, tedy vylepšení, která jsou právě v oblasti publikování a designu velmi vítaná.

Milé ovšem je, že většina produktů bude plně lokalizována do češtiny. A podle dalších informací budou všechny updaty připravovány společně s ostatními jazyky, takže patrioti nebudou mít žádné zpoždění.

Nyní bych se rád zmínil o několika hlavních inovacích v nejznámějších programech CS4. Vlajkovou lodí mezi nimi je bezesporu Photoshop, a proto přichází první na řadu.

Photoshop

Svým způsobem revoluční v novém Photoshopu je podpora funkce Seam Carving neboli změny měřítka s ohledem na obsah. Jedná se o techniku, která dovoluje měnit rozměry obrázku se zachováním zvolených detailů v původní velikosti, čehož lze použít k snadným úpravám a retuším. Manipulace s plátnem, které můžete natočit do libovolného úhlu, posouvání a přibližování či oddálení je nyní ve Photoshopu velmi plynulé. Některé nástroje jsou zcela přepracované, například korekce barev Zesvětlení a Ztmavení. Vylepšení se dočkaly funkce pro automatické spojování obrazů a zarovnání vrstev. Nové možnosti zpracování Raw snímků nabízí jak Camera Raw 5, tak případná úzká integrace s Lightroom 2. Nesmíme zapomenout ani na práci s 3D grafikou, která ve Photoshopu Extended doznala řady vylepšení. Možné a snadné je umisťování 2D vyobrazení na různé 3D objekty, přímá malba na 3D modely a využít lze také export do různých 3D formátů.

InDesign

V případě InDesignu CS4 je z hlediska publikační strategie Adobe nejdůležitější novinkou export obsahu do podoby Flash-prezentace. Z pohledu čistě předtiskové přípravy jsou ale mnohem důležitější novinky jiné. V první řadě je takto třeba zmínit živý průběžný preflight, který dokáže v reálném čase kontrolovat, zda nastavení dokumentu odpovídají určitým kritériím. Zaplesají pak ti, kdo již v minulé verzi začali používat velmi užitečnou funkci textových náhrad GREP. Ty se nyní dají definovat a automaticky aplikovat na úrovni odstavcových stylů, takže například opravy typických překlepů a prohřešků proti normě či třeba zformátování obsahu vyznačeného dohodnutými značkami bude doslova hračkou. Zřejmě úplně pro každého je funkce automatického přidávání stránek při přetékajícím textu a automatická vodítka, která dovolí rychle zarovnat, otočit či změnit velikost u jednoho či více objektů.

Illustrator

Za jedno z nejdůležitějších vylepšení nástroje pro tvorbu vektorové grafiky Illustrator lze bezesporu označit nástroj Blob. Dovoluje (stejně jako v CS3 nástroj Eraser) zacházet s vektorovou grafikou ve stylu bitmapových editorů tak, že pouze kreslíte a nezajímáte se o práci s cestami, kotevními body apod. V rámci jednoho souboru lze nyní použít až 100 kreslicích pláten různé velikosti, která se dají tisknout či exportovat do vícestránkového souboru. Společnost Adobe tedy takto do Illustratoru přidala jednu scházející „samozřejmou“ funkci, díky níž je konečně možno v rámci jednoho dokumentu schraňovat návrh všech ilustrací určitého projektu. Nové možnosti designu poskytuje nastavení průhlednosti v přechodech a práce s přechody přímo na upravovaném objektu. Také tato a mnohá další vylepšení vedou k vyšší produktivitě a možnosti plně se soustředit na vlastní kreace.

Flash Professional

Významná vylepšení přináší Flash Professional zejména do tvorby animací. Ty lze nyní založit na objektech, namísto klíčových snímků, což umožňuje výrazně intuitivnější práci, kterou ocení například designéři zvyklí dosud jen na práci se statickým obsahem. Velmi snadné a přitom efektně působící rozpohybování postav, zařízení i dalších objektů dovoluje podpora inverzní kinematiky s nástrojem Bones. 2D objekty lze nyní animovat v 3D s novými nástroji posunu a rotace. Pro snadnou přípravu projektu lze použít přednastavené animace, aplikovatelné na libovolný objekt. Tato přednastavení je možné též vytvářet či vyměňovat si je s jinými uživateli. V aplikaci Flash se dají vytvářet prezentace, které lze publikovat v podobě desktopových aplikací Adobe AIR. Nutno také zmínit, že pro přebírání obsahu z InDesignu a After Effects podporuje Flash Professional nový formát XFL.

Dreamweaver, Fireworks, Contribute

V oblasti webdesignu na prvním místě zmíním Dreamweaver. Původně produkt společnosti Macromedia se v CS4 podařilo plně začlenit mezi ostatní aplikace. Můžeme se tedy těšit z nového rozhraní a lepší spolupráce mezi programy. Velkou inovaci u Dreamweaveru CS4 představuje podpora náhledového režimu Live View. Už se nemusíte přepínat do externího prohlížeče. Úplnou novinkou je prerelease technologie InContext Editing, která dovoluje uživateli selektivně editovat obsah webových stránek prostřednictvím odpovídající online služby.

Další program Fireworks CS4 nabízí například možnost exportu vytvořeného obsahu v podobě standardních webových layoutů postavených na CSS či do PDF dokumentů a dále rozšíření možností práce s textem a schopnost prototypování aplikací AIR pro Flash či Flex. Novinkou jsou i chytrá vodítka pro snadné umisťování a měření prvků.

V nabídce zůstává i Contribute, nástroj pro uživatelskou editaci stránek připravených v Dreamweaveru. Poskytuje řadu nových funkcí, včetně možností skupinové spolupráce nad obsahem webu či editace z prostředí webového prohlížeče nebo lepší podpory blogování a práce s PDF, Flash či obrázkovými soubory.

Premiere Pro, Soundbooth, After Effects

Další oblast, na kterou se společnost Adobe zaměřuje, je editace videa a zvuku. Klíčovou technologií v nástrojích Premiere Pro a Soundbooth představuje Speech Search, dovolující vyhledávat v klipech mluvené slovo a to pak převádět na textové vyjádření, což se dá použít nejen ke snazšímu střihu, ale též pro připojení metadat k danému typu obsahu pro distribuci online. Premiere nyní umí nativně pracovat s moderními kamerovými formáty, jako jsou RED, P2, XDCAM a AVCHD. K dispozici by zde pak mělo být více jak 50 vylepšení editačních nástrojů. Aplikace pro direct-to-disk recording OnLocation má nyní standardní interface a je dostupná pro Windows i Mac OS X, nabízí výkonné možnosti úprav anotací a metadat klipů a dokáže skrze ně lépe spolupracovat s Premiere při střihu videa. V nabídkách After Effects je k dispozici živý import 3D vrstev z Photoshopu pro jejich další použití v animacích. Kompozice lze exportovat jako projekty s vrstvami pro zpracování ve Flash Professional. Posíleny byly možnosti exportu pro nejrůznější média (DVD, Web DVD, Blu-ray aj.) prostřednictvím Encore CS4. K dispozici je rychlejší, plně nastavitelný výstup do Flashe (SWF).

Potěšující součástí Creative Suite 4 je Acrobat 9 Pro, všestranný nástroj pro práci s PDF soubory. Nově je možné vkládat do PDF i multimediální obsah. Za zmínku také stojí vylepšená tvorba a úprava formulářů. Celkově jde o nejkomplexnější nástroj pro správu souborů v PDF formátu na trhu.

Už je v prodeji?

Jistě vás také zajímá, jak je to s dostupností. Jednotlivé sady Creative Suite 4 jsou k dispozici od října v anglickém jazyce, zatímco česká lokalizace má světlo světa spatřit v těchto dnech. Cenová nastavení jsou podobná cenám CS3 a opět je zřejmý výrazný nepoměr mezi cenami v USA a zbytku světa, ČR z toho nevyjímaje. K zavedení CS4 společnost Adobe připravila několik výhodných nabídek. Mezi nimi upoutá především nárok na „Free of Charge update CS4“ pro české verze při zakoupení předchozí verze. Tato akce platí pro balíky CS3 CZ zakoupené do 20. 2. 2009. Free upgrade není dodáván automaticky, a je tedy třeba o něj zažádat nejpozději do 7. 3. 2009. Dále po omezenou dobu můžete upgradovat ze starší verze aplikace Creative Suite nebo Macromedia Studio za cenu upgradu z verze Creative Suite 3. Tato akce platí do 31. 3. 2009. Zkrátka nepřijdou ani studenti, pro něž dodává Adobe na náš trh licence za velmi výhodné ceny. Stačí být student denního, nejméně dvouletého studia střední či vysoké školy a licence může být vaše. Tu pochopitelně nelze využívat ke komerčním účelům a nelze ji v budoucnu upgradovat.

Závěrem už snad stačí jen poznamenat, že Adobe s CS4 přinesla fantastickou sadu. Tradičně silné grafické a publikační nástroje Photoshop, Illustrator, Acrobat, Fireworks a pomůcka Bridge jsou rychlejší, lépe se ovládají, a zajišťují opravdu vysokou produktivitu. Společnost Adobe si tímto počinem opět upevnila vedoucí postavení v oblasti tvorby a úpravy grafiky.

Dreamweaver je pro editaci XHTML/CSS/PHP/JavaScriptu také velice kvalitní, byť jej některé specializované nástroje v detailech funkčně předstihují.

I vývoj aplikací pro web a desktop ve formě Flash/ Air má velkého konkurenta v nástrojích od společnosti Microsoft. Silverlight 2.0, WPF, XAML a C# je přeci jen o krok dále než Adobe Air / Flex smíchaný s JavaScriptem.

Položil jsem si otázku, zda bych dle získaných dojmů doporučil upgrade na CS4. Odpověď je rozhodně ano. Výrazné zrychlení oproti předchozím verzím a možnosti personalizace na mě udělaly velký dojem. Vše je hladké, funkční a pak je tam „pár“ novinek.