Office není jen kancelářský balík (Excel, Word, PowerPoint...). Patří sem celá řada dalších aplikací ze sady Office (Outlook – i s Business Contact Managerem, OneNote, Access, InfoPath, Publisher, Communicator a SharePoint Workspace), ale také „širší příbuzenstvo“ – Project, Visio, SharePoint... Dává velký smysl pohlížet na tyto aplikace jako na související systém. Office není jen kancelářský „balík“, je to také (a nebo především) významný klient pro produkty, které výrazně ovlivňují produktivitu celého pracovního týmu. O spolupráci Exchange a Outlooku asi nikdo nepochybuje, ale nahlížíte také na Word či Excel jako na nejpohodlnějšího klienta pro SharePointový portál? U verze 2010 na obou stranách to platí zcela bez debat.

Ondřej SoukupOndřej Soukup
SoftwareSoftware
09.04.2010 12:30:0009.04.2010 12:30:00

Ondřej Soukup

technický specialista

ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

Těšíte se na nový Office?

Office není jen kancelářský balík (Excel,  Word, PowerPoint...). Patří sem celá řada dalších aplikací ze sady Office (Outlook – i s Business Contact Managerem, OneNote, Access, InfoPath, Publisher, Communicator a SharePoint Workspace), ale také „širší příbuzenstvo“ – Project, Visio, SharePoint... Dává velký smysl pohlížet na tyto aplikace jako na související systém. Office není jen kancelářský „balík“, je to také (a nebo především) významný klient pro produkty, které výrazně ovlivňují produktivitu celého pracovního týmu. O spolupráci Exchange a Outlooku asi nikdo nepochybuje, ale nahlížíte také na Word či Excel jako na nejpohodlnějšího klienta pro SharePointový portál? U verze 2010 na obou stranách to platí zcela bez debat.

logo Office 2010 

Stejně jako Windows 7 se i Office 2010 zaměřuje na zvýšení produktivity a komfortu práce, zlepšení komunikace, spolupráce a ještě větší integrace s ostatními programy. Již během dubna by měla sada aplikací Office 2010 společně se SharePoint Serverem 2010 dosáhnout RTM verze a několik týdnů poté také veřejné dostupnosti. Nyní je možné produkty testovat ve veřejném beta programu, nebo pro vyvolené i ve verzi  Release Candidate. Zároveň s nimi se objeví také nové verze Visio 2010, Project 2010 a Windows SharePoint Services, které ale najdete v nové verzi pod zcela novým názvem SharePoint Foundation 2010.

SharePoint Server 2010 a jeho klienti

Technologie SharePoint Server 2010 budou podporovat nejen Internet Explorer ve verzi 7 a 8, ale i Firefox 3.x provozovaný na operačním systému Windows. Plánuje se rozšíření kompatibility na Firefox 3.x a Safari 3.x nainstalovaný na jiném operačním systému než Windows. Zároveň končí podpora pro Internet Explorer 6.

Plně využít nových a vylepšených funkcí SharePointu bude možné s Exchange Serverem 2010 a aplikacemi balíčku Office 2010, kde například SharePoint Workspace (někdejší Groove) bude plnit roli plnohodnotného offline klienta. Pro více informací nebo stažení beta verze SharePoint Serveru 2010 navštivte jeho domovskou stránku.

Kupte 2007, dostanete 2010

Jednou z možností jak si zajistit přístup k Office 2010 již nyní je technologická záruka. To znamená, že produkty a balíčky Office zakoupené a aktivované jako OEM s počítačem nebo jako krabicové verze (FPP) umožňují zákazníkům požadovat bezplatný upgrade na stejné nebo obdobné aplikace a sady nové verze Microsoft Office 2010. V této verzi dojde také ke změně počtu a obsahu edic. V určitých případech je tedy možné získat nejen novou verzi stejné aplikace, ale dokonce i nějakou aplikaci navíc. Kupříkladu součástí všech sad Office 2010 je výborná aplikace OneNote (elektronický „poznámkový blok“).

Technologická záruka je určena pouze pro software zakoupený a aktivovaný v období od 5. března do 30. září 2010. Přístup k nové verzi a další informace o technologické záruce najdete na stránce www.office.com/techg. S příchodem nové verze by také mělo dojít k jistému navýšení cen, a proto se jistě vyplatí zvážit nákup již nyní.

O aplikacích Office 2010

se dozvíte více na domovských stránkách Office 2010, odkud je možné stáhnout beta verzi. Nové aplikace Office jsou rychlejší při startu a celkově spotřebovávají méně systémových prostředků. Díky jak 32bitové tak 64bitové verzi dokážou lépe využívat kapacitu hardwaru. Velkým lákadlem jsou určitě webové verze programů Word, Excel, PowerPoint a OneNote, spustitelné uvnitř internetového prohlížeče. Ty budou dostupné buď pomocí Windows Live nebo jako podniková varianta nasazená na SharePoint Server. Na své si přijdou především týmoví hráči – například je možné, aby jeden dokument editovalo několik uživatelů naráz. Velký důraz je kladen na zvýšení produktivity práce a zlepšení komunikace a spolupráce nad dokumenty. Office 2010 přináší sjednocené a vylepšené uživatelské rozhraní. Ribbon je nově u všech aplikací a lze ho plně přizpůsobit na míru podniku či jednotlivému uživateli. Nové kancelářské aplikace bude možné instalovat na Windows XP SP3, Windows Vista a samozřejmě i Windows 7. Nemusíte se bát ani nárůstu požadavků na hardware, oproti verzi 2007 nedojde k žádné změně.

skladba edic Microsoft Office 2010 a dostupnost v prodejních kanálech

Těšte se, celosvětové virtuální veřejné představení Office a SharePointu 2010 proběhne 12. května. Podrobnosti se dozvíte na stránkách sharepoint.microsoft.com/2010launch. Multilicenční produkty Microsoft Office 2010 bude možné objednávat již od 1. května, ale možná si od nás raději dáte poradit ještě chytřejší a šikovnější cesty, jak si k nové verzi dopomoci výhodněji. Vše o těchto nabídkách se dozvíte, když své starosti svěříte profesionálům (v našem případě profesionálkám z oddělení Client Service), kteří mají všechny variace, kombinace, speciální nabídky a podmínky v hlavě.