Přes obrovské investice do IT technologií, k nimž sahají mnohé podniky, se často stává, že scházejí zrovna ty prostředky, které by zbavily oddělení IT množství každodenních rutinních operací, umožnily jistější předvídání potenciálních problémů a předcházely jim, nebo je alespoň umožnily řešit mnohem cíleněji a rychleji, popřípadě automatizovaně. Přitom ale zdaleka nejde jen o automatizaci správy IT prostředí, ale o to, skloubit všechny podnikové systémy do funkčního dynamického celku.

Jan HornýJan Horný
SoftwareSoftware
25.03.2009 23:00:0025.03.2009 23:00:00

Jan Horný

technický a licenční specialista

ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

Jistota fungující infrastruktury

Přes obrovské investice do IT technologií, k nimž sahají mnohé podniky, se často stává, že scházejí zrovna ty prostředky, které by zbavily oddělení IT množství každodenních rutinních operací, umožnily jistější předvídání potenciálních problémů a předcházely jim, nebo je alespoň umožnily řešit mnohem cíleněji a rychleji, popřípadě automatizovaně. Přitom ale zdaleka nejde jen o automatizaci správy IT prostředí, ale o to, skloubit všechny podnikové systémy do funkčního dynamického celku.

Náročná každodenní operativa obvykle nedovoluje IT oddělení věnovat se dostatečně uživatelům a jejich potřebám. Přitom oni jsou klíčovým růstovým i omezujícím potenciálem podniku. IT oddělení jim nezřídka zajišťuje vynikající vybavení, ale není již schopno postarat se o jeho plné využití. To může vést nejen k pomalejšímu růstu (který neodpovídá investicím vynaloženým do technologií), ale i k přímému ohrožení společnosti v důsledku ztráty, krádeže či špatného využití podnikových dat nebo porušení předpisů a zákonů.

Výrazně dobrých výsledků ve zvyšování využití informačních technologií se dá dále dosáhnout důslednější tvorbou podnikových standardů při práci s kancelářským softwarem, využíváním šablon, portálových řešení, předdefinovaných úloh atd. Ve všech těchto oblastech se zkušené interní IT oddělení, které neztrácí čas rutinními prácemi či hašením pozdě rozpoznaných požárů, může stát naprosto nedocenitelnou složkou zásadně ovlivňující růst společnosti.

Nemrhejte časem svých drahých profesionálů

Produktová řada Microsoft System Center je silná sestava, kterou si zamilují především spolehliví a koncepčně uvažující IT odborníci se smyslem pro vyvážený poměr pohodlnosti a zisku. Tvoří ji produkty pomáhající plánovat, udržovat, spravovat a optimalizovat IT. Zajišťují tak prostředí, které je stabilní a zároveň adaptabilní. To není protimluv, to je zásadní požadavek, před kterým dnes většina IT oddělení stojí. Potřebují, aby všechno naprosto spolehlivě fungovalo, ale také aby celý systém byl schopen v krátkém čase reagovat na jakoukoli změnu, kterou může přinést dynamicky proměnlivé okolní prostředí (zákazníci, konkurence…) či nové interní záměry a požadavky. Nikdy totiž nevíme přesně, jaká změna nastane. Co ale víme naprosto jistě, nějaká se určitě přihodí! A bude velmi důležité na ni správně a včas reagovat.

Proč se však v oblastech, které bývaly výsadou jiných výrobců, spoléhat opět na Microsoft? Členové nové rodiny System Center se velmi dobře integrují i s těmi nejnovějšími produkty ze stejné dílny. Využívají znalostí a zkušeností vývojových týmů jednotlivých produktů, které jsou navíc opřeny o praktické poznatky z provozu jedné z největších implementací platformy Windows – v samotné společnosti Microsoft.

logo Microsoft System Center

System Center Operations Manager

Celé monitorování je postaveno na principu, v němž jsou základním stavebním kamenem tzv. Health Models. Pod pojmem Health Model si lze představit množinu atributů a informací, které popisují „zdraví“ jednotlivých provozovaných služeb. Spojením více takových health modelů vzniká model distribuované aplikace. Nejde tedy o sledování jednotlivého procesu (konkrétně jestli jede třeba webový server obsluhující http komunikaci na portu 80), ale sleduje se například celý objednávkový systém, jehož základem je webová aplikace, ovšem vedle hardwaru a elementárních funkcí operačního systému požaduje také dostupné datové úložiště (SQL Server) nebo rozesílání e-mailů (služba SMTP v rámci IIS nebo Exchange).

Skutečně funguje, jen když správně fungují všechny elementy. SCOM je nástroj, který přichází s možností sdílet ohromné množství provozních informací v podobě, která vede ke zkvalitňování vědomostí celého IT, kdy okamžitě vidíme, co jsou potíže běžného provozu a co anomálie vyžadující preventivní zásah, ať se jedná o software (a to i třetích stran) a nebo o hardware. Zároveň je velkou znalostní databází pro všechny z IT, která jim umožňuje řešit stejné problémy opakovaně stejným a k cíli rychle vedoucím postupem.

System Center Configuration Manager

Perfektně vám poslouží například při distribuci operačních systémů i instalaci a konfiguraci aplikačního softwaru nejrůznějších výrobců. Zastřešuje také jejich aktualizaci (aktualizace, service packy, bezpečnostní záplaty) a umožňuje sledovat jejich využití, což vede k efektivnímu plánování investic jak do softwaru, tak i do hardwaru. SC Configuration Manager přináší i velmi dobrou správu nad desktopy v podobě určování odchylek od požadovaných konfigurací jednotlivých stanic, což jednak vede k vyšší bezpečnosti (desktopy obsahují pouze prověřený software potřebný pro konkrétní roli, kterou desktop plní) a jednak umožňuje IT uhlídat soulad s licenčními podmínkami. Z dalších jistě užitečných funkcí jmenujme: inventarizace hardwaru a softwaru (sběr informací o hardwarové konfiguraci, operačním systému a aplikacích spravovaných stanic); vzdálená správa stanic a serverů (včetně úplného převzetí vzdálené stanice bez spolupráce jejího uživatele); součást ochranného konceptu Network Access Protection (NAP). SCCM je schopen spravovat široké portfolio operačních systémů Microsoft zahrnujících vedle klientských i serverové operační systémy a mobilní zařízení.

System Center Essentials

je něco jako SC Operations Manager „Lite“ pro firmy, které si přejí spravovat maximálně 30 serverů a 300 stanic v jediné doméně zahrnující navíc některé vlastnosti SC Configuration Manageru (distribuce aktualizací a záplat, inventarizace HW a SW) zjednodušené pro potřeby menších sítí. Na rozdíl od předchozích dvou zmíněných členů rodiny SC Essentials je ihned po instalaci schopen pracovat bez nutnosti nejprve celé prostředí nakonfigurovat, což by bylo bez kvalitních znalostí produktu jen velmi obtížné. Přesto má v sobě v řadě směrů velkou volnost pro přizpůsobení, podobně jako „velký“ Operations Manager. Cenová politika výtečně podporuje cestu k tomuto – zatím spíše vzácnému – posílení IT technologií v podnicích středních rozměrů. Rozhodně se vyplatí dobře promyslet, kterou cestou se vydáte. Nemusíte mít hned to nejbohatší řešení. Stačí, když vám vyhovuje.

System Center Data Protection Manager

optimalizuje a urychluje zálohování a obnovení dat pomocí vždy přístupných disků s možností odkládání dat na pásky či páskové knihovny. Šikovně využívá dosavadní technologie jako shadow copies ve Windows Serverech, což však zároveň toto zálohovací řešení limituje pouze na homogenní prostředí (Windows). SC Data Protection Manager snižuje celkové náklady na ochranu informací konsolidací veškerého zálohování v datových centrech. Podporuje téměř nepřetržitou ochranu dat pomocí centralizovaného zálohování poboček. Díky velké rychlosti při obnově i možnosti nechat tuto obnovu na běžných uživatelích je SCDPM jednoznačně řešením, které viditelně snižuje náklady na IT.

System Center Virtual Machine Manager

Hyper-V, ať už jako součást Windows Serveru 2008, nebo jako samostatný server, nestojí prakticky nic a nikde není zakotvena „povinnost“ pořídit si k němu i Virtual Machine Manager, ale pokud chcete virtualizovat v produkčním prostředí, je sofistikovaná správa „morálně povinná“ a řekli bychom přímo životně důležitá! Pokud nejste virtualizační nováčci, tak už to určitě víte a jistě oceníte i to, že nástroji VMM můžete spravovat rozličná virtuální prostředí založená nejen na technologiích společnosti Microsoft. Připravovaná verze, která bude vydána s novým Hyper-V, přinese podporu novinek jako například Live Motion, přidávání/ubírání VHD za běhu atd. Navíc díky velmi užitečnému propojení SCOM a SCVMM získáváte produkt, který v podstatě nemá na trhu obdobu.

Existují i jiné cesty

Jsou i další dodavatelé řešení z oblasti správy infrastruktury. Z našich partnerů můžeme jistě zmínit třeba Symantec a jeho vlastní produkty související především se správou bezpečnostních aspektů (Symantec Security Information Manager) a produkty získané akvizicí firmy Veritas (komplexní řešení zálohování) či Altiris (správa IT zdrojů zejména z pohledu efektivního využití i dohledu heterogenních prostředí na desktopech i serverech). Upřímně řečeno, není totiž až tak důležité, od koho který produkt je a jestli je to zrovna v tomto měsíci ten nejlepší ze všech možných! Jde jen o jediné: abychom od svého IT zázemí dostávali to, co potřebujeme, a za rozumných nákladů. Proto mnohem větší váhu než dokonalost jednoho každého řešení má to, nakolik jsou použité nástroje schopny spolupracovat, nakolik se jejich funkčnost doplňuje – místo aby se překrývala, atd.

Asi je v této souvislosti málem zbytečné připomínat, že rozhodování o dalším nástroji do infrastruktury se vám bude mnohem lépe přijímat i obhajovat, pokud máte jasnou vizi toho, k čemu má IT technologie vašemu podniku pomoci, jaká je míra závislosti fungování obchodních či výrobních procesů na bezchybných službách IT, jaké jsou náklady na jejich zajištění a jak se dostanete k potřebným stavebním kamenům.

V nalézání odpovědí na všechny tyto otázky vám může pomoci naše dlouholetá zkušenost a neustále rozšiřované a udržované portfolio znalostí a spolehlivých partnerů z oboru. Využijte nás pro svůj úspěch.