Na jaře připlula velmi elegantní nová verze vlajkové lodi kanadské společnosti Corel – CorelDRAW. A my mohli při pohledu na krabici s reinkarnovaným symbolem zvolat: „Balón je zpátky!“. Prolétněme se s ním tedy trochu po produktech společnosti Corel a v závěru se sneseme níž, abychom si trošku prohlédli nový CorelDRAW z Graphics Suite X4.

Jan HornýJan Horný
SoftwareSoftware
09.09.2008 8:20:0009.09.2008 8:20:00

Jan Horný

technický a licenční specialista

ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

Z léta do podzimu jedině balónem…

To nejdůležitější se vlastně stalo už na jaře, jenže tou dobou, pravda, na balóny na obloze často nenarazíte. Zato pár posledních víkendů jich je při údolí Berounky několik k vidění vždycky, když je počasí a vítr trochu příznivý. A tak jako se ony tiše a elegantně nesou odpolední až večerní oblohou, připlula na jaře neméně elegantní nová verze vlajkové lodi kanadské společnosti Corel – CorelDRAW. A my mohli zvolat: „Balón je zpátky!“

CorelDRAW X4Opravdu nemám nic proti chameleónům. Jsou to neobyčejně zajímaví a milí tvorové. Ale to, co provedli marketingoví bossové minulé verzi, když tradiční balón nahradili chameleónem, bylo, nejen dle mého, velmi špatné rozhodnutí. Ke CorelDRAW balón prostě patří tak neodmyslitelně jako k logu Coca-Coly červená a bílá.

Osobně jsem se poprvé při práci setkal s řadou CorelDRAW za časů verze 2, která přišla na svět v roce 1991. Asi nejvíce času jsem strávil v celkem příjemné společnosti verze 3. Poté jsem měl možnost ještě chvíli zkoušet 6. verzi – tentokrát již v převratných Windows 95 na 32 bitech. Pak jsem nějak vypadl z náručí DTP. A za čas jsem si s nostalgickou vzpomínkou zakoupil domů za symbolických cca 1600 Kč verzi 11.

Asi se ptáte, proč ten poněkud sentimentální úvod… Upřímně se mi po kanadském „balónu“ stýská, a tak mě velmi potěšilo, když mi mezi všechen ten Microsoft do mailboxu přistála pozvánka na květnový Corel Graphics Day, při němž byly na náš trh oficiálně uvedeny plně lokalizované produkty CorelDRAW Graphics Suite X4 a Corel Paint Shop Pro Photo X2. Navíc jsem na fotce krabice CorelDRAW zahlédl starý známý balón! Neodolával jsem příliš dlouho a musím přiznat, že po té odmlce jsem s nadšením sledoval, kam nejen CorelDRAW, ale i celá firma postoupila. Prolétněme se tedy trochu po produktech společnosti Corel a v závěru se sneseme níž, abychom si trošku prohlédli nový CorelDRAW z Graphics Suite X4.

Corel, to už poměrně mnoho let není jen CorelDRAW, ale díky několika akvizicím má v současné době docela bohaté portfolio produktů zabývajících se grafikou a zpracováním řady digitálních formátů s přihlédnutím k potřebám nejrůznějších výtvarníků a kreativců. Vedle grafiky je již asi dobře znám vlastnictvím kancelářského balíku WordPerfect Office (postaveného zejména na WordPerfectu a neméně legendárním Quattro Pro). Důležitým momentem ovšem bylo rozhodnutí firmy orientovat se na zpracování digitálních multimediálních dat. To nejprve podpořila koupí firmy Jasc Software, tvůrce oceňovaného řešení pro práci s digitálními obrázky a editaci fotografií – Paint Shop Pro. Možná jste ani nezaznamenali, jak na počátku roku 2005 koupila světovou jedničku v kompresních programech – WinZip. A nejčerstvějším přírůstkem z přelomu let 2006 a 2007 je pak portfolio firmy InterVideo Ulead, které přináší produkty a technologie z oblasti zpracování digitálního videa, authoringu digitálních disků a technologií pro „high definition video“.

Jaké konkrétní produkty firmy Corel vám můžeme nabídnout? Pro snadnější představení si je rozdělíme stejně, jako je dělí na svém webu, do čtyř kategorií. Jistě příjemná zpráva je, že tato firma má náš relativně malinký trh zřejmě v oblibě, neboť některé produkty jsou plně lokalizované do českého jazyka. A podle informací z květnového Corel Graphics Day by v tom chtěli pokračovat.

Úprava a správa digitálních fotografií

Zde jednoznačně září klenot: Paint Shop Pro Photo X2, včetně úplné lokalizace do češtiny. Kvality Paint Shop Pro Photo jistě dokazuje, že již pro předchozí verzi X1 napsal příručku jeden z našich nejvýznamnějších popularizátorů a propagátorů digitální fotografie, Ondřej Neff. Program je určen především běžným uživatelům – zejména ve svých automatických variantách úprav na jeden klik s perfektními výsledky – ale i profesionálové nebo nadšenci digitální fotografie v něm najdou rovnocenného společníka při úpravách i vylepšení fotografií díky precizním nástrojům s mnoha volbami.

Dalším produktem (pocházejícím původně od firmy Ulead) je PhotoImpact X3, který na rozdíl od předchozího směřuje spíše k editaci a vytváření grafiky. Umí pracovat s vrstvami, bitmapovými i vektorovými objekty, na které je schopen aplikovat ohromné množství efektů a upravovat téměř libovolné vlastnosti. Disponuje nepřebernou knihovnou materiálů, efektů a nastavení. Pokud používáte některý z dalších produktů bývalé firmy Ulead, je místy až nepostradatelným doplňkem (namátkou třeba příprava speciálních šablon menu pro DVD MovieFactory) nebo optimálním editorem grafických prvků „pohyblivých obrázků“ pro VideoStudio či MediaStudio Pro.

Vedle výše zmíněných najdete v této kategorii programy pro správu digitálního materiálu – tedy zejména fotografií a videa. V první linii je to Media One Plus, z dalších pak Photo Explorer a Photo Album Deluxe, které dříve bývalo i součástí grafického editoru PhotoImpact.

Video & DVD

Tato oblast je zastoupena třemi produkty. Jedno z čelných míst mezi softwarovými přehrávači DVD, Blue-Ray i již „pohřbeného“ HD DVD zastává WinDVD v aktuální verzi 9. Editace videa a DVD Authoring je doménou produktu Video-Studio 11, jehož odlehčenou verzi často najdete přibalenou u některých TV karet. Jedná se o videoeditační nástroj pro začátečníky a nadšence, kteří hledají jednoduché a přímočaré uživatelské rozhraní vedoucí ke kvalitním výsledkům v podobě DVD nebo Blue-Ray disků. „Profi“ bratříčkem/sestřičkou ;-) na zpracování videa je MediaStudio Pro, což je ale už 4 roky starý produkt, který celkem pochopitelně ani není „Windows Vista compatible“. Trochu škoda, že není ani stopy po novější verzi, zejména proto, že ještě horší osud potkal i authoringový software stejného původu: Ulead DVD Workshop 2. O něm se na webových stránkách firmy Corel (anglicky) nedozvíte už vůbec nic. Zato stále ještě fungují a jsou i aktualizovány stránky společnosti Ulead (anglicky),  kde zatím najdete vše, co je potřeba.

Ve svém novém „šedočerném“ brandu však Corel již vydal velmi povedený DVD MovieFactory, určený začátečníkům a běžným uživatelům, kteří prahnou po vytvoření funkčního a pěkného DVD tou nejpřímočařejší cestou bez zbytečných otázek a nastavování. Těm, co byli zvyklí na „profi nástroje“ od Ulead, tak nezbývá než doufat, že se Corel rozhodne časem podpořit i je. Já bohužel příliš nedoufám, neboť na přímou otázku, jak to bude s DVD Workshopem, jsem na zmiňovaném Corel Graphics Day dostal jen velmi vyhýbavou odpověď ve stylu, že se ještě uvidí…

Ze zajímavých produktů doplňujících tuto kategorii ještě zmiňme COOL 3D Production Studio, DVD Copy a WinDVD Creator.

Office & Utilities

Hlavním tahounem této skupiny je nepochybně kancelářský balík WordPerfect Office X4 – Standard Edition obsahující software na práci s texty, tabulkami, prezentacemi a e-maily. Uvnitř jmenovitě najdete: WordPerfect X4, Quattro Pro X4, Presentations X4, Corel Visual Intelligence SE, WordPerfect Lightning, WordPerfect MAIL a řadu dalších drobných utilit a souborů (šablony, obrázky, fonty, fotografie…). Celý balík je navíc schopen otevírat, upravovat a ukládat do více než 60 formátů včetně nového Microsoft Office 2007 i aktuálních standardů jako OpenDocument Format (ODF) a Office Open XML (OOXML).
Kategorii Office & Utilities doplňuje doslova světoznámý program pro práci s komprimovanými soubory – WinZip – aktuálně ve verzi 11.2. Tento software pro komprimaci, šifrování a zálohování dat je k dispozici ve dvou edicích WinZip 11.2 a WinZip 11.2 Pro, která umí navíc ukládat soubory přímo na FTP nebo CD/DVD, automaticky zasílat informace o průběhu úloh, prohlížet obrázky přímo v archivech, vytvářet a spravovat automatizované úlohy, s čímž velmi pomůže nový výkonný Job Wizard.

Illustration & Design

Jako poslední jsem si nechal to asi nejznámější, co si každý pod jménem Corel vybaví. Jasnou legendu CorelDRAW, která je součástí balíku CorelDRAW Graphics Suite – aktuálně ve verzi X4, jistě netřeba příliš představovat. V této skupině se však ukrývají ještě dvě perly, které v našich končinách nejsou zdaleka tolik známé, a přitom poměrně neprávem. Zástupce ilustračního softwaru – program Painter X – a zástupce nástrojů pro technické výkresy – Corel DESIGNER Technical Suite X4.

Painter X je profesionálním nástrojem pro grafiky a výtvarníky, kteří se ruku v ruce s tabletem rozhodnou tvořit svá díla přímo na počítači. Ve světě PC i na platformě Macintosh neexistuje věrnější podoba reálného světa výtvarného umění než v prostředí Painteru. Pro ty, kdo by si chtěli tento program vyzkoušet v nějaké jednodušší verzi nejsouce profesionálními malíři/grafiky, je určena odlehčená verze Painter Essentials 4. Při letošním jarním představení nových produktů byla součástí programu i předváděčka Painter X, a to ne rukou nějakého školitele nebo IT profesionála, ale přímo rukou výtvarníka, který tento jedinečný výtvarný nástroj používá běžně ve své tvorbě. Přiznávám, že to bylo velmi působivé, když zkušený grafik a uznávaný ilustrátor Martin Zhouf předvedl Corel Painter X v celé živé kráse s řadou ukázek. Málem bych nabyl dojmu, že taky umím kreslit!

Corel DESIGNER Technical Suite je kompletním balíkem grafických aplikací (Corel DESIGNER X4, Corel PHOTO-PAINT X4, Corel PowerTRACE X4, Corel CAPTURE X4 a Right Hemisphere Deep Exploration 5.5 CSE), který nabízí precizní ilustrační nástroje, možnost převodu bitmap na vektory, profesionální foto editor a kompletní podporu průmyslových standardů souborů včetně 3D CAD. Máte tak pohromadě nástroje, které vám snadno a velmi dobře umožní vytvářet profesionální publikace od pracovních postupů, katalogů součástek a dílů, po schémata vedení, diagramy, montážní návody, dokumentace, manuály údržby. Podnik každé velikosti si s tímto nástrojem připraví precizní a srozumitelné technické dokumentace – a v mžiku!

Posledním starým známým členem této skupiny je Corel Ventura. Jedinečný nástroj převádějící dlouhé komplexní dokumenty ze zdrojů v mnoha podobách (včetně např. XML) do bohatě a přesně formátovaných vizuálně přitažlivých dokumentů. Mnoho z tohoto dříve jedinečného nástroje pro sazbu se ale postupně přesunulo do samotného CorelDRAW a Ventura sama teď působí jako poněkud přestárlé a opuštěné děcko – verze 10 totiž pochází z roku 2002, a to je již opravdu dávno…

Do závěru jsem si nechal samotný, celý český, CorelDRAW X4. Pro uživatele verze 11 je to velmi milé překvapení. Pro opravdové znalce CorelDRAW zdůrazňuji, že je to milé překvapení, přestože se jedná o sudou verzi (nepochybně budete vědět, o čem mluvím). Program je na Windows XP SP3 velmi svižný – zejména např. v překreslování a práci s křivkami. Pro ty, kteří třeba jako já znají spíše ty archaičtější verze, existuje neobyčejně šikovný přehled rozdílů v .pdf (anglicky). Od desítkové verze balíku zde vidíte, co je vždy v té novější nového – a je toho opravdu dost. Výtečnou funkci stejného ražení, ale přímo „na živo“, najdete v menu „Nápověda“, položka „Zvýraznit Co je nového?“ a pak volba verze (zobrazit rozdíly si můžete až od verze 9).

Nebudu opakovat to, co najdete na webu, spíš jen vypíchnu, co mne jako uživatele o několik let starší verze nejvíce potěšilo a zaujalo. V první řadě je to kompletně přepracovaný vzhled pracovního prostředí – mému oku lahodí, navíc vůbec neruší a umožňuje vám soustředit se jen na to, co tvoříte. Najdete zde plnou podporu správy barev a vlastní CorelDRAW plně interně podporuje práci ve CMYK (to již od verze X3). Co mne opravdu dostalo, je významně vylepšená práce s předlohami stránek – máte teď jak globální, tak lokální předlohové stránky – konec změti pomocných linek napříč všemi stránkami dokumentu. Od verze jedenáct je zde k dispozici celá řada nástrojů – třeba pro rychlou skicu (rozvržení dokumentu) je to úžasný nástroj „inteligentní kreslení“, kdy črtáte jednotlivé objekty jakoby od ruky a Corel se je snaží transformovat na pravidelné čtverce, kružnice, obdélníky…  Nesmírně pohodlně se kreslí a pracuje s Bézierovými křivkami, a to i bez tabletu. A nůž na rozřezávání vektorových objektů, jako by se jednalo o bitmapy, je fakt super.

Mohl bych také dlouze psát o novém nástroji pro převod bitmapy na vektorovou grafiku PowerTrace, o vydařené podpoře pro práci s rozsáhlejšími texty a vůbec o sazbě vícestránkových dokumentů, ale nebylo by to zdaleka tolik užitečné, jako když si nový plně český CorelDRAW X4 ozkoušíte sami.

Úplně poslední novinkou, kterou nemohu opominout spíše z filozofického úhlu pohledu, je CorelDRAW ConceptShare (anglicky). Kombinace grafického programu a online webové služby přináší perfektní řešení pro designérské týmy, které potřebují vzájemně spolupracovat se zachováním verzí dokumentů a celé řady poznámek, i pro ty, kdo potřebují komunikovat se svými zákazníky na dálku, bez schůzování, přímo nad vytvářenými projekty – i když třeba v různých časech.

Balón se vrátil a doslova si mne novou verzí omotal kolem prstu. Prokletí sudých verzí bylo zřejmě obětováním chameleóna X3 vychytrale zlomeno. Moc se těším, až se budu moci pustit do něčeho opravdu velkého. A vzhledem k velmi vstřícné cenové a licenční politice pro nekomerční použití si dovedu velmi dobře představit, že i na domácím počítači by rázem nahradil tu opravdu několikrát překonanou jedenáctku.