V minulém díle povídání o SQL Serveru 2012 (softwarový Quas 79) jsme se zabývali tím, kam nová verze míří. Následuje logická otázka: Nakolik se přechod na novou verzi vyplatí naší firmě? Jakou edici zvolit pro nasazení BI řešení? Je pro menší firmu dostatečná edice Standard, koupit raději speciální BI edici nebo rovnou zainvestovat do edice Enterprise?

externí autořiexterní autoři
SoftwareSoftware
25.06.2012 15:58:0025.06.2012 15:58:00

externí autoři

externí přispěvatelé magazínu softwarový QUAS

ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

Tygr, komár a raketomet

V minulém díle povídání o SQL Serveru 2012 (softwarový Quas 79) jsme se zabývali tím, kam nová verze míří. Následuje logická otázka: Nakolik se přechod na novou verzi vyplatí naší firmě? Jakou edici zvolit pro nasazení BI řešení? Je pro menší firmu dostatečná edice Standard, koupit raději speciální BI edici nebo rovnou zainvestovat do edice Enterprise?

Odpovědi na tyto a další otázky vám snad pomůže najít tento článek. Pokusíme se společně vyhnout lovu tygra s klacíkem v ruce, a také útoku na komára raketometem. Je docela zřejmé, že špatná volba by pro lovce nedopadla zrovna dobře, ať už vede k vážným zraněním a přímému ohrožení života či k proinvestování prostředků za super zbraň bez možnosti ji reálně využít.

Úložiště dat

Na každý lov je potřeba se řádně připravit. Musíme tedy zmapovat terén ve formě zdrojových systémů a rozhodnout se, kam s úlovkem. Kam jinam s ulovenými daty, než do datového skladu? Tam se nám nezkazí a vejde se jich tam spousta. V podstatě se jedná o ledničku s mrazákem, která je navíc kombinovaná s mikrovlnnou troubou. Umožní nám data držet dlouho, aniž by se zkazila, jako se nezkazí maso v mrazáku. Přitom jsou data čerstvá a připravená takřka k okamžité spotřebě jako v ledničce. A když z dat potřebujeme informace, nemusíme je konzumovat za studena, stačí bleskově ohřát a podávat jako z mikrovlnné trouby.

Pro úložiště dat obsahují nezbytné nástroje všechny edice SQL Serveru. Standard a BI poskytují z tohoto pohledu stejné možnosti. Stejně tak i z pohledu vysoké dostupnosti. Edice Enterprise přináší navíc technologii AlwaysOn, online indexování, kompresi dat, Resource Governor, možnost dělení tabulek a lepší možnosti zabezpečení. V nejvyšší edici SQL Serveru 2012 tak můžeme využít vlastnosti potřebné zejména pro mamutí datové sklady s velkou provozní zátěží, u kterých se stává vysoká dostupnost a škálovatelnost nezbytností.

Inteligenční kvocient

Při tvorbě BI řešení nám samotné uložení dat v datovém skladu nestačí, je třeba nejprve úlovek řádně naporcovat a připravit k rychlé konzumaci. Tradičním nástrojem pro přípravu dat jsou v SQL Serveru Integrační služby, které v různé škále nalezneme ve všech třech zmiňovaných edicích.

Ve Standardu dostaneme veškerou nezbytnou výbavu v podobě standardních zdrojů dat a transformací, které v rukou zkušeného lovce dokáží zabezpečit večeři pro celou rodinu. Oproti Standardu nepřináší BI edice v integračních službách nic navíc. Chystáme-li se ulovit něco většího, musíme sáhnout po pořádném – Enterprise – kalibru. Ten přináší vyšší výkon a pokročilé transformace pro dohledávání na základě nepřesné shody a vyhledávání frází v textu (fuzzy lookupgrouping, term extraction, term lookup). Edice Enterprise tak vnáší do našeho lovu noční vidění a pořádnou palebnou sílu.

Vhled a porozumění

Úkolem BI řešení je lovit zejména přesné a ucelené informace potřebné pro strategické řízení firmy. SQL Server 2012 k tomu obdobně jako verze předešlé nabízí analytické služby. Novinkou jsou dva možné přístupy k modelování analytické databáze – kromě multidimenzionálního modelu můžeme využít i nového tabulárního.

V edici Standard nadále citelně scházejí semiaditivní agregační funkce (ty jsou typicky potřeba v případě snímkových faktových tabulek, používaných například pro vyčíslení denního stavu skladových zásob nebo zůstatků na účtech účetní osnovy). Nejedná se ale o problém neřešitelný, protože se dají nahradit MDX výrazy. To s sebou ale nese dva problémy – vyhodnocování výrazů za pochodu je pomalejší a někdo ty MDX výrazy přece jen musí napsat. A ejhle: BI edice SQL Serveru 2012 má semiaditivní funkce v sobě! Stejně jako některé další příjemné funkce, například perspektivy. Možnosti Standardu ale také prošly změnami. Dostupné jsou nyní i některé nástroje, které byly dříve jen výsadou edice Enterprise. Jmenovitě partitioning (i když jen tři partitions) a překlady. Standardní edici tedy můžete nyní použít i ve vícejazyčném prostředí a přitom doručit uživatelům informace v jejich rodném jazyce.

Edice BI disponuje navíc ještě další významnou funkčností, kterou je writeback do datového skladu. Standard sice writeback také podporuje, ale jen na úrovni datové kostky. Změny zapsané do kostky se tak nedají propsat až do relačního skladu, a tak o ně s dalším naplněním kostky přijdeme. Pokud máte v úmyslu používat BI řešení i pro tvorbu a ukládání plánů, musíte tedy začít minimálně na BI edici.

Co se týče podpory nového tabulárního modelu, tak se Standardem nepochodíte vůbec. Je dostupný pouze v edicích BI a Enterprise. Tabulární model se dá vytvořit buď přes excelový doplněk Power­Pivot, nebo z Visual Studia. Dále lze tento model publikovat do SQL úložiště a k datům můžeme přistupovat opět z Excelu nebo přes PowerView. Podpora integrace PowerPivotu se Share­Pointem je stejná v obou vyšších edicích.

Když to máš, tak to ukaž!

Teď, když jsme ulovili, pojďme se pochlubit trofejemi. U BI řešení se bude jednat samozřejmě o reporty. Edice BI a Enterprise obsahují svorně všechno, ve Standardce něco chybí. Jmenovitě zde nenajdeme doručování reportů řízené daty (tzv. datadriven subscriptions, které umožňují hromadné zasílání hotových sestav koncovým uživatelům BI řešení) a některé novinky verze 2012. První novinkou je alerting, který umožňuje doručování při splnění určité podmínky. Například zájezd cestovní kanceláře je naplněn jen z 80 %, šup sem proto report s akční nabídkou s doručením váhajícím klientům – a to všechno automaticky. Druhou novinkou je PowerView – nový klient reporting services, který umožňuje dělat krásné reporty. Ale potřebuje k tomu Enterprise edici přístupové licence k SharePointu.

Když už jsme u klientských aplikací, máme ve všech třech edicích dostupný Report Builder. Konečně jsme se také dočkali doplňku pro Data Mining do Excelu 2010 a do Visia. V edicích BI a Enterprise můžeme naplno využívat integraci PowerPivotu pro Excel 2010 (ten je nezávislý na SQL Serveru do doby, než se rozhodneme publikovat výsledky na SharePoint) a také doplněk do Excelu pro Master Data Services.

Než vyrazíte

Pokud bych to měl nějakým způsobem shrnout, výbavu je třeba vybírat podle toho, co lovíme. Na tygra chodí s klackem jen ti největší drsňáci. Normálně se chodí s loveckou puškou a tou je v našem případě Enterprise edice. Sousedovic Punťu zvládneme i s klackem v podobě BI Edice. Na komára postačí Standardní plácačka na mouchy (s tou dokonce zaženeme i menšího Punťu). A je zřejmé, že i použití lovecké pušky na komára nadělá víc škody, než užitku. (Zpívali o tom už Suchý a Šlitr v rozverném mordýřském songu o sousedu Škrholovi.)

Pokud se chystáte na tvorbu BI řešení postaveného na multidimenzionálním modelu BISM, s edicí Standard uspějete. Chybějící semiaditivní agregační funkce můžete nahradit kalkulacemi v MDX. Jestli jste ochotni oželet pár vychytávek dostupných v dražších edicích, tak nic nestojí v cestě. Určitě se jedná o dobrou volbu pro menší a střední firmy.

Edice BI dává smysl, pokud chcete stavět na tabulárním modelu BISM a pokud máte nasazený SharePoint. Není to však všelék. Ani BI edice neobsahuje všechno (pokročilé transformace v SSIS).

Pokud potřebujete „všechno“, máte vysoké požadavky na dostupnost, škálovatelnost a výkon, pak pro vás edice Enterprise zůstává jedinou volbou.

Jenom vy víte, jak velkou zvěř jdete lovit. Podle toho zvolte vhodnou výbavu. Nebo se přijďte poradit. Každopádně vám přejeme dobrý a úspěšný lov!

Jiří Neoral, Miloslav Peterka | BI experts