Perspektivní cloudové služby jsou řešením, které umožňuje rychle a s co nejmenšími vstupními náklady zařídit moderní IT ve firmě jakékoliv velikosti. Společnost Microsoft nabízí několik tzv. cloudových služeb, které nesou názvy Windows Intune, CRM online, Office 365.

Tereza ŠpetlíkováTereza Špetlíková
Cloud ServicesCloud Services
26.01.2012 13:17:0026.01.2012 13:17:00

Tereza Špetlíková

ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

Základní informace o cloudových službách

Perspektivní cloudové služby jsou řešením, které umožňuje rychle a s co nejmenšími vstupními náklady zařídit moderní IT ve firmě jakékoliv velikosti. Společnost Microsoft nabízí několik tzv. cloudových služeb, které nesou názvy: 

Vedle nich samozřejmě již nějaký čas uživatelům slouží také cloudové služby poskytované partnery společnosti Microsoft se smlouvou Service Provider License Agreement (SPLA), které se obvykle označují jako Private Cloud.

Možnosti cloudových řešení jsou nepřeberné. Jejich velkou výhodou je, že mohou být nejen náhradou, ale také integrálním doplňkem současné IT infrastruktury podniku. Pojďme si je ve stručnosti představit.

Každá ze služeb má své podmínky, za jakých dojde k uzavření smlouvy o využití, a s každou se na nás můžete s důvěrou obrátit. Například zatímco u služby Office 365 stačí pokrýt jen jednu stanici, u služby CRM Online je to minimálně 5 stanic. Jelikož se jedná o služby, které jsou kompletně hostované společností Microsoft, platí se přímo jí, a to v pravidelných měsíčních splátkách. Přesto je zde důležitá role partnera.

DAQUAS poskytuje svým zákazníkům podporu a konzultace. To znamená, že vám pomůžeme zvolit tu nejlepší cestu, kterou se vydat, a dovedeme vás po ní až k pomyslnému cíli. Tím je v tomto případě její správné zvolení co do typu i obsahu a její úspěšná implementace. Samozřejmostí je také například pomoc s migrací či s řešením případných problémů.

Všechny tři služby je možné po 30 dní zkoušet zcela zdarma. Podrobné informace k jednotlivým službám naleznete na našich stránkách věnovaných Cloud Services, viz  www.daquas.cz/cloud.

 WINDOWS INTUNE

Služba Windows Intune je vlastně kombinací služeb tří. Za prvé se jedná o monitoring a správu počítačů se systémem Windows, za druhé o antimalwarové řešení pro jejich ochranu a za třetí o balíček licenčních výhod, které jsou obdobou výhod dostupných v rámci Software Assurance (například nese právo na Windows 7 v edici Enterprise). Služba se hradí přesně stanoveným poplatkem za počítač na měsíc.

Je vhodná pro organizace všech velikostí, od nejmenší až po největší. Hlavní výhodou je rychlost nasazení: pro vlastní řešení není nutné budovat serverovou infrastrukturu ani plánovat velké investiční náklady.

Windows Intune je také vhodným nástrojem na dlouhodobou správu softwarových licencí, který lze použít všude tam, kde je v licencích nepořádek a ochota tuto skutečnost změnit. Zároveň se dá využít pro inventarizaci hardwaru a softwaru či pro sjednocení verzí operačního systému.

OFFICE 365

Office 365 je nová služba nahrazující dřívější Business Productivity Online Service. Přináší výhody cloudového řešení do firem všech velikostí. Jednoznačnou výhodou je snížení nákladů na hardware, dramaticky nižší vstupní investice (platíte jen to, co používáte), dostupnost prakticky odkudkoliv a spousta možností, jak si sestavit to nejvhodnější řešení podle potřeb společnosti.

Office 365 nabízí hned několik technologií. Jedná se o Exchange Online, SharePoint Online, Lync Online, Office (ať už jako Web Apps, nebo v úplné edici Professional), které jsou poskytovány z datových center společnosti Microsoft v Severní Americe, Evropě a Asii.

CRM ONLINE

Základem služby CRM online je Microsoft Dynamics CRM, což je systém pro řízení vztahů se zákazníky (Customer Relationship Management). Jedná se o rozsáhlou aplikaci, pomocí které firma spravuje data o svých zákaznících současných i o těch potenciálních. Na jednom místě tak má k dispozici veškeré údaje, které potřebuje znát – kontakty, poptávky, nabídky, jejich stav a vývoj, evidenci nových příležitostí, vyhodnocování marketingových akcí atd. Evidovat lze také dodávané služby všeho druhu.

K nasazení této služby je dobré zvolit vhodného implementačního partnera, s jehož výběrem vám rádi pomůžeme.

PRIVATE CLOUD

Všechny jmenované služby jsou, jak již bylo řečeno, poskytováno přímo společností Microsoft.  Jsou velkokapacitní a díky obrovskému množství uživatelů, kteří sdílejí náklady na jejich provoz, ekonomicky velmi výhodné. Pokud však firma potřebuje více specifické, individuální řešení, ještě stále se výhod cloudu nemusí odříkat. Řeč je o hostingových a otsourcingových službách poskytovatelů se smlouvou SPLA (Microsoft Services Provider License Agreement).

Valnou většinu těchto partnerů v České republice DAQUAS velmi dobře zná, protože jim slouží jako zprostředkovatel jejich vztahu se společností Microsoft, jako první tuzemský SPLA Reseller. Více informací o smlouvě pro poskytovatele služeb naleznete zde.

Poskytovatelé služeb umožňují zákazníkům používat software, aniž by sami vlastnili příslušné licence. Zákazník hradí cenu služby, poskytovatel se kompletně postará o její provoz včetně hardwaru, softwaru a především odborné péče. Zákazníci mohou ke službě přistupovat do datových center poskytovatele přes Internet, privátní či telefonní síť.

Všechny potřebné informace o SPLA naleznete na našich stránkách www.daquas.cz/spla.