Když jsem se poprvé setkal s informacemi o novém zařízení Microsoft Surface Hub, připadalo mi zajímavé a chtěl jsem ho vidět osobně. Po mnohaletých zkušenostech v IT vím, že marketingové informace obvykle výrazně překonávají realitu. Takže, když jsem si domlouval živou ukázku v kancelářích Microsoft v Praze, snažil jsem se držet svá očekávání na uzdě.

externí autořiexterní autoři
ProviderProvider
14.12.2017 16:35:0014.12.2017 16:35:00

externí autoři

externí přispěvatelé magazínu softwarový QUAS

ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

Surface Hub – a komunikace je (krásná) hračka

Když jsem se poprvé setkal s informacemi o novém zařízení Microsoft Surface Hub, připadalo mi zajímavé a chtěl jsem ho vidět osobně. Po mnohaletých zkušenostech v IT vím, že marketingové informace obvykle výrazně překonávají realitu. Takže, když jsem si domlouval živou ukázku v kancelářích Microsoft v Praze, snažil jsem se držet svá očekávání na uzdě.

Co je vlastně Surface Hub?

Jedná se o All in One zařízení podporující videokonference prostřednictvím Skype for Business. Zařízení obsahuje vše potřebné – 2 Full HD kamery, mikrofony, včetně ruchových, které umožňují eliminovat nežádoucí zvuky, a reproduktory. Stačí připojit napájení a Internet a můžete pracovat.

Díky skvělému multidotykovému displeji, s možností psaní a malování jak přiloženým elektronickým perem, tak i prsty, můžete Surface Hub využít také jako whiteboard nebo projekční monitor v zasedací místnosti.

Protože operačním systémem jsou Windows 10 s mírně modifikovaným uživatelským rozhraním, je možné snadno rozšířit jeho funkce instalací dalších aplikací z Microsoft Store.

Zařízení je k dispozici ve dvou velikostech – 55“ s rozlišením Full HD a 84“ s rozlišením 4K.

První setkání naživo

Živá ukázka naprosto překonala moje očekávání. Obzvlášt varianta 84“ s rozlišením 4K působí impozantně.

Při vstupu do místnosti se Surface Hub automaticky zapne a nabídne přehled všech naplánovaných schůzek přes Skype. Pro zahájení stačí dotyk na příslušný odkaz. Pokud potřebujete použít whiteboard, vezmete jednoduše pero z držáku a zařízení nato zobrazí čistou plochu – tabuli. Ovládání snad nemůže být snadnější a intuitivnější. Po ukončení schůzky stačí klik na tlačítko Konec, zařízení smaže všechny informace a uvede se do výchozího stavu. Pokud to náhodou neuděláte, zařízení pozná, že v místnosti nikdo není, a po 3 minutách provede reset automaticky.

Vyzkoušeli jsme videokonferenci s prezentací obrazovky, sdíleným whiteboardem a následným odesláním všech materiálů účastníkům. Přesné elektronické pero s rozlišováním přítlaku dává psaní a malování na obrazovku úplně nový rozměr. Kvalitní obraz a zvuk bez rušivých prvků považuji u takového zařízení za samozřejmost. Odcházel jsem s pocitem, že tentokrát produkt překonal marketing.

Shodou okolností jsme ve stejné době řešili pro svého zákazníka potřebu kvalitní videokonference pro komunikaci se zahraničními partnery. Protože se jedná o zákazníka, který využívá Office 365, zkoušeli jsme jako první variantu Skype for Business, který je standardní součástí jím využívaných plánů. Poté, co jsme ověřili kvalitu spojení do různých zemí světa, včetně často problematické Číny, rozhodli jsme se, že je to dobrá volba jak z hlediska kvality, tak z hlediska ceny. Zbývalo najít vhodné hardwarové vybavení.

V rámci testování různých zařízení na trhu jsme se zákazníkem absolvovali také návštěvu Microsoft v Praze a ukázku Surface Hub. Výsledkem bylo rozhodnutí, že pokud vyjde dobře business case, objedná zákazník Surface Hub do své slovenské centrály a následně i do zahraničních poboček.

U videokonferenčních řešení se finanční úspory počítají poměrně snadno – snížení nákladů na cestování a časová úspora se dají poměrně exaktně vyjádřit penězi. Úspora bývá významná již u tuzemských cest. V případě zahraničních cest se dramaticky zvyšuje. Náš zákazník si snadno spočítal, že již minimální omezení zahraničních cest vytvoří reálnou úsporu, která uhradí měsíční leasingovou splátku za Surface Hub. V polovině října jsme instalovali Surface Hub na jeho slovenské centrále.

Odezva uživatelů

Po vybalení z krabice a instalaci na pojízdný stojan stačily zhruba 2 hodiny na konfiguraci zařízení, včetně provedení potřebných update systému.

Další půlhodinu jsme strávili zaškolením uživatelů a ukázkou, jak zařízení používat. Krátce po tomto zaškolení měl první uživatel schůzku se zákazníkem, při které použil poprvé Surface Hub pro prezentaci. Během několika dní začal být problém najít chvilku, kdy bude místnost se Surface Hub volná, protože uživatelé si velmi rychle zvykli zařízení využívat nejenom pro videokonference, ale také pro nejrůznější porady, při kterých 100% nahradil papírový flipchart a projekční monitor.

Závěr

Jako dodavatele nás mile překvapilo neuvěřitelně rychlé přijetí tohoto řešení všemi koncovými uživateli a minimální čas potřebný od rozbalení zařízení do prvního ostrého použití. Bez problémů ho využívají i uživatelé s minimálními znalostmi IT. V současné době plánujeme instalace Surface Hub do dalších poboček zákazníka.

Přemýšlíte, co svému týmu nadělit jako vánoční dárek? Surface Hub může být zajímavou možností.

Pokud potřebujete poradit, jak mohou cloudové technologie Microsoft změnit a usnadnit vaši práci, neváhejte se na nás obrátit. S námi se v cloudu neztratíte.

Vojtěch Krejčíř, Nauta