Windows 8 je první verze Windows, která je skutečně optimalizovaná pro dotykové ovládání. Neznamená to ale, že nevyužijete myš a klávesnici. Vše lze pohodlně ovládat pomocí těchto tradičních ovládacích zařízení a vyznavači klávesových zkratek si přijdou s Windows 8 skutečně na své.

externí autořiexterní autoři
SoftwareSoftware
04.12.2012 11:14:0004.12.2012 11:14:00

externí autoři

externí přispěvatelé magazínu softwarový QUAS

ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

Co byste skutečně měli vědět o Windows 8

Windows 8 je první verze Windows, která je skutečně optimalizovaná pro dotykové ovládání. Neznamená to ale, že nevyužijete myš a klávesnici. Vše lze pohodlně ovládat pomocí těchto tradičních ovládacích zařízení a vyznavači klávesových zkratek si přijdou s Windows 8 skutečně na své.

Windows 8 je také první verzí Windows, která podporuje architekturu ARM. Verze určená pro ARM se označuje Windows RT a lze ji získat pouze s novým počítačem. Zařízení s Windows RT mají své výhody, ale také nevýhody. Mezi výhody lze zahrnout delší výdrž na baterie, obecně lehčí a tenčí design zařízení a dlouhodobou stabilitu systému bez ohledu na množství nainstalovaných a odinstalovaných aplikací. Zároveň je možné mít spuštěné 2 aplikace současně a vytvořit více uživatelských účtů v zařízení, takže ho můžete bez obav půjčit další osobě. Na straně nevýhod je pak zejména nemožnost používat starší desktopové aplikace, kterých je pro systém Windows obrovské množství, a nekompatibilita s některými typy zařízení, pro která (zatím?) neexistují Windows RT ovladače.

Naproti tomu počítače se systémem Windows 8 na platformě Intel nebo AMD nabízejí prostředí plochy, ve kterém si budete připadat jako ve Windows 7. Do prostředí plochy můžete také instalovat tradiční programy, připínat na hlavní panel oblíbené aplikace a spravovat tento systém stejným způsobem jako předchozí verze Windows. Kompatibilita aplikací a zařízení s touto verzí je na vysoké úrovni, takže byste se neměli setkat s mnoha potížemi. Přechod z Windows 7 na Windows 8 by měl být téměř bezbolestný.

Kromě prostředí plochy se v obou verzích Windows objevuje nové uživatelské rozhraní, dříve označované jako Metro. Hlavní změnou je úvodní obrazovka Start, která se skládá z dlaždic. Ty reprezentují buď aplikace, složky souborů nebo odkazy na webové stránky. Můžete si sem umístit vše, co nejčastěji používáte, abyste se k tomu snadno a rychle dostali. Dlaždice programů mohou být aktivní, což v praxi znamená, že mohou informovat uživatele nebo měnit svoji podobu. Výhodou pak je, že nemusíte některé aplikace otvírat do té doby, než vás aktivní dlaždice upozorní na změnu, která vyžaduje vaši pozornost. Vše navíc běží na pozadí s minimálním dopadem na spotřebu.

Další změnou je způsob vyhledávání v rámci systému. Stačí stisknout tlačítko Windows a začít psát hledaný text. V předchozích verzích bylo možné prohledávat pouze datová úložiště a nastavení systému, ve Windows 8 ale můžete vyhledávat i proti novým typům aplikací. V praxi to znamená, že lze snadno hledat informace přímo tam, kde se nacházejí, a nemusíte používat internetový vyhledávač.

Novinkou jsou takzvané kontrakty mezi aplikacemi. Ty umožňují rozšiřovat funkcionalitu jedné aplikace pomocí aplikací dalších. Vývojáři pouze definují, který kontrakt aplikace umožňuje, a jiný vývojář a aplikace může následně použít výstup nebo data této aplikace. Vznikají tak jakési řetězící se funkcionality, které původního vývojáře ani nenapadly, ale pro mnoho uživatelů dávají smysl a budou je často používat.

Kromě viditelných změn je také dobré zmínit optimalizaci systému. Díky ní je systém Windows 8 méně náročný na operační paměť, na pozadí běží méně procesů a efektivněji pracuje s periferiemi. Tím bylo možné snížit energetickou náročnost systému a zvýšit výdrž na baterii. Další optimalizace umožňují rychlejší start systému nebo připojení k bezdrátovým sítím po probuzení z režimu spánku.

Mnoho novinek se objevilo také v oblasti bezpečnosti. Tou nejvýznamnější je využití nového typu BIOSu, UEFI, který zajišťuje zabezpečený start systému a ochranu proti rootkitům. Dostupnost technologie BitLocker a BitLocker To Go v edici Windows 8 Pro patří také mezi novinky. Tyto technologie sice znali uživatelé již z Windows 7, ale mohli je využívat pouze v nejvyšších edicích Ultimate a Enterprise. Zejména šifrování externích paměťových úložišť představuje pro většinu firem a organizací jednu z největších bezpečnostních hrozeb, kterým čelí.

Uživatelé, kteří chtějí používat více jazykových rozhraní, uvítají možnost doinstalovat si libovolný jazykový balíček. Na závěr nelze nezmínit účet Microsoft. Kombinace e-mailové adresy a hesla vám otevře nové možnosti práce s počítačem, sdílení obsahu, ukládání dat do cloudového úložiště, ale také umožní přenášet nastavení mezi více zařízeními s Windows 8 a Windows RT, jako jsou oblíbené položky Internet Exploreru, nastavení systému, wi-fi sítě apod. Reinstalace počítače a návrat do správného stavu je tak mnohem jednodušší.

Lukáš Křovák | Microsoft ČR