Ruku na srdce, drtivá většina z nás, kdo máme firemní přístup na web, sem tam mrkne na stránky, které nesouvisí s naší pracovní náplní. Někdo se tu a tam podívá na zpravodajské servery, jiný si uhradí pomocí internet bankingu soukromé platby, další pošle zprávu ze svého osobního e-mailového účtu. Říkám ano! Tedy pokud toto vše trvá minimální dobu a zaměstnanec to bere jako formu krátké přestávky na zregenerování sil do další pracovní činnosti.

externí autořiexterní autoři
SoftwareSoftware
16.05.2011 11:46:0016.05.2011 11:46:00

externí autoři

externí přispěvatelé magazínu softwarový QUAS

ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

Produktivita práce z pohledu GFI… na kolik si ceníte firemní data?

Ruku na srdce, drtivá většina z nás, kdo máme firemní přístup na web, sem tam mrkne na stránky, které nesouvisí s naší pracovní náplní. Někdo se tu a tam podívá na zpravodajské servery, jiný si uhradí pomocí internet bankingu soukromé platby, další pošle zprávu ze svého osobního e-mailového účtu. Říkám ano! Tedy pokud toto vše trvá minimální dobu a zaměstnanec to bere jako formu krátké přestávky na zregenerování sil do další pracovní činnosti.

Problém nastává v momentě, kdy zaměstnanec nabude dojmu, že je v práci od toho, aby si vyřídil své soukromé věci – vždyť přeci ještě musí odepsat všem přátelům, poté by měl urychleně upravit svůj status na některé ze sociálních sítí, to vše proloží nějakou naprosto bezkonkurenční online gamesou, do toho několikrát přihodí na aukčním serveru na ten foťák, který prostě musí mít… a snad se mu i stáhne ten nový film se „Švarcíkem“, co chce stůj co stůj vidět! Zdá se vám to přehnané? Věřte tomu, že právě to se děje v drtivé většině firem! Pokud jste ochotni připustit, že je to i váš problém, pak velmi doporučuji sednout si, oprášit základy matematiky a spočítat si, kolik peněz vaše firma doslova a do písmene vyhodí za podobné zaměstnance! Dojdete k absurdním číslům, to mi věřte. Máte spočítaného jednoho zaměstnance? Skvěle. Tak ještě promyslete, kolik takových ve vaší firmě je a vypočítané číslo jednoduše vynásobte. Takže to bychom měli produktivitu práce.

Nyní se podívejme na zákonnou odpovědnost. Co se stane, když jakási kontrola objeví ve vašem firemním počítači a tím pádem ve vaší firemní síti materiály s autorskými právy – filmy, hudby, nelegální software atd.? Co se stane, když k vám do firmy dorazí policie ČR s tím, že IP adresa vaší firmy je v seznamu IP adres, které někdo použil na stahování porna nebo ještě hůř dětského porna? Jak budete postupovat, až vaše zaměstnankyně začne řešit sexuální harašení na pracovišti? Ano, stačí, aby zahlédla cosi choulostivého na pracovním monitoru svého kolegy…

Co si řeknou vaši zákazníci nebo dodavatelé, když přijdou k vám do firmy na schůzku a uvidí přes celou místnost vašeho zaměstnance hrát online střílečku? Odpovím za vás – vaše reputace bude na nule.

Bohužel jsme ještě neskončili, je tady otázka bezpečnosti sítě. Právě při mimopracovních aktivitách zaměstnanců dochází nejčastěji ke stahování zavirovaných souborů do firemní sítě. Takže určitě doporučujeme vícenásobnou antivirovou ochranu stahovaných souborů z Internetu. Nicméně zavirovanými soubory to nekončí. Dnes je také možné „vyhrát“ soubor, který vykrade veškerá hesla v síti, případně data atd. Věřím, že ani vy nechcete, aby přesně k tomuto došlo ve vaší firmě…

Posledním bodem je šířka pásma. Dramatický nárůst serverů podobných Youtube přináší stejně dramatický nárůst stahovaných videí a s tím logicky ubývá použitelná šířka pásma. Lidé denně sledují stovky milionů videí a stovky tisíců uploadují. Například na Youtube fakticky každou minutu přibude cca deset hodin videa. A co sdílení souborů? Je to tak, lidé ve velkém sdílejí filmy, hudbu a hry. To vše znamená, že firmy, které nepoužívají řešení pro WebFiltering, pravidelně čelí problémům se šířkou pásma. To může mít za následek zpomalení nebo úplné odstavení mail serverů – zkrátka přestane chodit elektronická pošta. Dá se předpokládat, že většina firem je také závislá na různých pracovních aplikacích, které jsou pro jejich podnikání extrémně důležité. Že je to i váš případ? Jak tedy budete řešit to, že vám přestal fungovat poštovní server a vaše nejdůležitější pracovní aplikace? Ano, ano – může být pozdě. A to všechno kvůli nezodpovědným zaměstnancům, kteří vám „zabili“ linku.

Nečekejte a předejděte těmto komplikacím a nepříjemnostem! Nabízíme vám velmi účinný nástroj GFI WebMonitor 2010, který je k dispozici ve třech edicích: WebFilter Edition (filtrování přístupů na Internet), WebSecurity Edition (vícenásobná antivirová kontrola stahovaných souborů) a UnifiedProtection Edition (kompletní řešení). Součástí produktu je také reportovací nástroj GFI Report Pack. Plně funkční testovací verze až na 30 dní je právě pro vás připravena na www.gfi.cz.  

Michael Nebeský,

obchodní specialista GFI Česká republika a Slovensko