V dnešním světě jsou technologie klíčovým prvkem, který pomáhá řešit nejrůznější problémy a zadání. S jejich pomocí organizujeme své soukromé i profesní životy. Používáme chytré telefony, dotykové počítače, sociální sítě či portály ke sdílení dokumentů a fotografií. Informace ze všech oborů hledáme na Internetu místo objemných svazků slovníků v knihovnách. Nakupujeme v e-shopech. Překonáváme hranice bez pasů a víz. Vaříme, pleteme pomlázky, učíme se quickstep podle YouTube, potkáváme dávné spolužáky či nové lásky po Skypu, čteme knihy, hrajeme si… a u toho všeho můžeme využít dalšího rozměru, který do tradičních oblastí života vnáší počítač. My se to učíme – a naše děti už takhle rostou. Je to pro ně stejně samozřejmé, jako pro nás byla v dětství televize, telefon a kalkulačka. Tomuto trendu se jistě musejí přizpůsobovat i vzdělávací instituce, pokud nemají ztratit kontakt se svými klienty – dětmi, studenty.

Darina VodrážkováDarina Vodrážková
LicenceLicence
12.04.2017 11:43:0012.04.2017 11:43:00

Darina Vodrážková

licenční expert a konzultant

ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

Microsoft pro studenty, školáky i poškoláky

V dnešním světě jsou technologie klíčovým prvkem, který pomáhá řešit nejrůznější problémy a zadání. S jejich pomocí organizujeme své soukromé i profesní životy. Používáme chytré telefony, dotykové počítače, sociální sítě či portály ke sdílení dokumentů a fotografií. Informace ze všech oborů hledáme na Internetu místo objemných svazků slovníků v knihovnách. Nakupujeme v e-shopech. Překonáváme hranice bez pasů a víz. Vaříme, pleteme pomlázky, učíme se quickstep podle YouTube, potkáváme dávné spolužáky či nové lásky po Skypu, čteme knihy, hrajeme si… a u toho všeho můžeme využít dalšího rozměru, který do tradičních oblastí života vnáší počítač. My se to učíme – a naše děti už takhle rostou. Je to pro ně stejně samozřejmé, jako pro nás byla v dětství televize, telefon a kalkulačka. Tomuto trendu se jistě musejí přizpůsobovat i vzdělávací instituce, pokud nemají ztratit kontakt se svými klienty – dětmi, studenty.

Samozřejmě: knihy se dál tisknou na papír, a dokonce i ty slovníky se vydávají v tištěné podobě (většinou s doprovodem či doplňky online). A jistě, spousta se toho dál dá udělat postupy a metodami, které ve škole učili nás. Jen je to obvykle o něco pomalejší. Hodnota informace ovšem není vždycky přímo úměrná námaze, kterou musíte vynaložit na její získání či předání. A i staromilci uznají, že je praktičtější učit děti správně škrtnout zápalkou či zapalovačem, než je nechat za domácí úkol hodiny křesat kamínky, když předtím několik odpolední celá rodina hledala v příměstském lesíku vyschlý troud…

Aby školám pomohl udržet krok se studenty a usnadnil jim plnění vzdělávací, výchovné i osvětové role, Microsoft již více než 13 let investuje do školství v rámci celosvětového programu Microsoft Partners in Learning (Partneři ve vzdělávání). Pomáhá pedagogům a vedení škol se zaváděním nových technologií a inovativních postupů do výuky, poskytuje bezplatná školení, cenově zvýhodněný software a mnohé další. Přes širokou síť partnerů ve vzdělávání – AEP (Authorized Education Partner) přináší ucelený ekosystém počínající zařízeními, přes nástroje pro správu IT a řízení školy až po aplikace pro podporu výuky.

Výhodou platformy Microsoft pro školy je provázanost jednotlivých aplikací pro různé cílové skupiny uživatelů – od vedení školy přes pedagogy až na jednotlivého žáka/studenta a jeho rodiče. Sdílený kalendář, centrální úložiště pro dokumenty, poštovní server – to je pouze standardní nabídka, kterou si školy dále mohou rozšířit díky implementaci Office 365 a dalších služeb přes partnery.

QEU aneb kdo má právo na licence (skoro) zadarmo

Jedním z dlouhodobých cílů společnosti Microsoft je pomáhat všem (jednotlivcům i organizacím) dosáhnout víc (nebo dosáhnout výšTo achieve more). K tomu vyvíjí technologie ve spolupráci s nejrůznějšími odbornými institucemi, aby dokázali němí mluvit, ochrnutí či zmrzačení chodit, slepí vidět, cizinci komunikovat, vzdálení spolupracovat

Technologie však sama o sobě není řešením. Musí se také dostat do rukou tomu, komu má pomoci. A byla by škoda, kdyby překážkou jejího využití měly být jen peníze. Proto má Microsoft už po léta v nabídce licenční modely pro školy a neziskové organizace, kterým své produkty zpřístupňuje za zlomek komerční ceny. Některé zcela zdarma, jiné za 10 až 20 procent standardní ceny. Nejde tedy jen o vzdělávací instituce, ale i o jiné, všeobecně prospěšné organizace. Pro neziskové organizace je typickou cestou donační portál výrobců IT www.techsoup.cz.

Právě pro školy

jsou určeny modely, které umožňují ekonomicky výhodnou a snadnou správu licencí, kdy se obvykle počítá pouze se zaměstnanci, pedagogy – a díky těmto licencím jsou pokryti i žáci a studenti v jejich kurzech či v celé instituci. Oprávněné organizace mohou volit z několika cest – podle své velikosti, požadavku na rozložení platby, na rozsah pokrytí licencemi.

  • Open License for Academic (OLP)
  • Open Value Subscription for Education Solutions (OVS-ES)
  • Microsoft Cloud Agreement for Academic (v rámci programu CSP)
  • Enrollment for Education Solutions (EES)

K jejich dodání je potřeba se spojit s autorizovaným partnerem (AEP), který poskytne také všechny potřebné informace a doporučení k výběru nejvhodnějšího licenčního řešení.

Kritéria

pro využití zvýhodněných nabídek společnosti Microsoft jsou detailně popsána v dokumentu Definice oprávněného uživatele ve vzdělávání společnosti Microsoft (pro region EMEA), který je zveřejněn na webových stránkách a opravňuje k nákupu za tzv. akademické (ACDM, EDU) ceny například vzdělávací instituce, jejich administrativní zázemí, pedagogický sbor, studenty a také veřejné knihovny, veřejná muzea a charitativní organizace (kupříkladu církve, neziskové organizace). Ověřit, zda je organizace způsobilá k využití těchto licenčních modelů, je na autorizovaném partnerovi (AEP). Vždy musí být naplněny všechny podmínky v aktuálně platné verzi Definice.

Co mohou produkty a služby Microsoft školám přinést?

V nabídce pro školy najdete vše od operačních systémů, přes aplikace z rodiny Office, po speciální i obecné serverové produkty či nástroje na správu prostředí. Prostředí poměrně komplikovaného a ohroženého nekonečnou a neutuchající kreativitou lidu studentského. A v duchu hesla našeho slavného Učitele národů: nemůže chybět ani hra!

Office 365 pro školy

je cloudové řešení společnosti Microsoft, které vychází z bohatých zkušeností z oblasti řízení firem. Součástí balíku aplikací Office 365 je kompletní poštovní server s výhodami sdílených kalendářů Exchange Online, sdílené pracovní prostory a neomezené úložiště dat pro zaměstnance i žáky a studenty. Užitečná je možnost společné editace dokumentů Office, SharePoint Online a moderní komunikační nástroj Skype pro firmy sloužící nejen pro posílání krátkých textových zpráv, ale především pro hlasové i video hovory a vysílání či nahrávání prezentací. Kompletní řešení Office 365 je školám v České republice nabízeno v základní podobě zdarma. Úplný přehled funkcionalit a možnost zřízení testovací verze naleznete na stránkách www.office365proskoly.cz.

Co může O365 ve škole usnadnit?

  • IT helpdesk funguje s pomocí SharePoint Online a nastavení procesů
  • zápis z pedagogické rady bude kdykoli po ruce pro vedení školy i učitele v rámci aplikace OneNote
  • rezervace místností či výpůjčky materiálu a vybavení přes SharePoint Online a sdílené kalendáře
  • aplikace pro přihlašování na lyžařský kurz a jiné akce
  • týmová spolupráce pro přípravu školy v přírodě pomocí aplikace Planner
  • a na další způsoby využití přijdete rychle sami, nebo s pomocí svých studentů a parterů AEP.

Microsoft Intune

je jedinečná cloudová služba, která ve škole zajistí přehlednou správu zařízení jakékoli platformy. Administrátor může pomocí služby Intune vzdáleně spravovat mobilní zařízení, aplikace i klasické počítače v učebně. Klíčová je bezpečnost a přehled – nastavení přístupu na základě typu aplikace, souboru, uživatele nebo zařízení, okamžitý inventář hardwaru a nainstalovaného softwaru ve škole, možnost komplexního licenčního přehledu včetně softwaru třetích stran.

Chcete mít přehled, kolik zbývá volného místa na disku na školních zařízeních, aniž by vám je učitelé museli nosit? Jednoduše se podívejte do portálu Intune a zde naleznete odpověď. 

Windows 10 Education

Stejné uživatelské prostředí ve školním počítači, notebooku, tabletu i mobilním telefonu. To není fikce, ale realita Windows 10 Education. Využijte toho, že se můžete do všech zařízení přihlásit svým školním účtem Office 365. Budete mít vždy své dokumenty, poznámky v sešitech OneNote, aplikace a nastavení plochy, klávesnice a historie procházení internetových stránek. Windows 10 Education vám umožní plně se soustředit na výuku, práci s aplikacemi a tvorbu učebních materiálů.

Významným prvkem operačního systému je bezpečnost. Uživatel se může přihlásit klasickým heslem, číselným PIN, otiskem prstu nebo pomocí obličeje – funkce Windows Hello.

Potřebujete aplikaci na angličtinu, fyziku, matematiku, logiku, programování, přírodopis, chemii, němčinu, dějepis? Obsáhlý katalog aplikací Windows Store má hned několik výhod. Vyhledáte klíčové slovo a jedním tlačítkem instalujete. Stejně snadno lze aplikace i odinstalovat. Aplikace jsou určeny jak pro počítač, tak pro mobilní zařízení, jako je tablet nebo mobilní telefon. Jsou bezpečné a prověřené. Většina aplikací je zdarma, nebo za mírný poplatek.

OneNote

Aplikace OneNote vám umožní dělat staré věci novými způsoby. Potřebujete si vytvořit přípravy na hodinu a nechcete je mít ve více souborech? Chcete mít poznámky vždy aktuální, synchronizované a na všech zařízeních? Na počítači, tabletu či telefonu stále u sebe? Nebo jen hledáte cestu, jak všechny zápisky přehledně organizovat a sdílet? Aplikace OneNote je přesně to, co potřebujete. Nabízí vám důvěrně známý prostor jako váš blok a k tomu řadu vylepšení:

  • organizaci pomocí oddílů a stránek
  • vyhledávání textu i v rámci vložených obrázků
  • převod rukou psaného textu na strojově čitelný
  • řešení rovnic včetně postupu (skvělé pro žáky a učitele matematiky ;-))

A k tomu jej můžete v reálném čase sdílet a spolupracovat na jednom poznámkovém bloku odkudkoli a z jakéhokoli zařízení. Naučte se to – a pak tomu naučte své studenty. Nebo klidně naopak – naučte se to od nich. OneNote vydá za aktovku plnou sešitů…

Office

je jako stvořený pro školní třídu. Možná jste tak nad ním nikdy neuvažovali. Už pro ten název… Ve Wordu rychle připravíte pracovní listy, testy a podklady pro třídní schůzku, Excel umožní ohlídat průměry, hodnocení žáků, seznamy učebních pomůcek a zkontrolovat docházku, prezentace PowerPoint je nedílnou součástí výuky a ihned po skončení hodiny ji lze se žáky sdílet jedním tlačítkem. Vkládat rovnice už nemusí být pro matematiky, fyziky a chemiky noční můrou. Mohou využít vestavěné funkce Rukopisná rovnice. Pokud ji nemůžete najít nebo nevíte, kde se v aplikaci zrovna nachází, stačí vepsat slovo „rovnice“ do políčka Řekněte mi, co chcete udělat…

Raději přednášíte, než „prezentujete“? I tak se vám PowerPoint může hodit k snadnému vytváření schémat a třeba i k úpravě obrázků: umožňuje jednoduchým způsobem odebrat z obrázku pozadí, ponechaný objekt je pak možné dále využít v prezentaci nebo k jinému účelu (do publikace, k tisku, na plakát či nástěnku). Postup pro odebrání je velice jednoduchý:

  1. Vložte na libovolný snímek obrázek, u kterého chcete odebrat pozadí, a klepněte na něj myší.
  2. Klepněte na kartě Formát na ikonu Odebrat pozadí – a je hotovo.

OneDrive

Mít vše na jednom místě a kdykoliv při ruce? Žádný problém s OneDrive, který je součástí Office 365 pro školy. Nemusíte si dělat vrásky s tím, že jste si po dlouhé noční robotě uložili přípravu a podklady na flash disk a ten jste zapomněli doma. Stačí si vše ukládat do úložiště OneDrive, ke kterému máte přístup všude tam, kde je připojení k Internetu.

Na školním výletě fotili všichni, kdo mají mobily? (Tedy všichni.) A jak si ty desítky fotek budete prohlížet a vyměňovat? Snadno! Využijte úložiště OneDrive. Bezpečné místo, kam budete mít přístup z jakéhokoliv zařízení a sdílet je budou pouze vámi definované skupiny/uživatelé.

Minecraft: Education Edition

Od 1. listopadu 2016 je v 50 zemích včetně České republiky dostupná speciální edice populární hry Minecraft: Education Edition. Každý zájemce ze školního prostředí si ji může stáhnout a vyzkoušet na oficiálních stránkách. Tato speciální verze byla vytvořena i na základě zpětné vazby a testování, do kterého se v posledním roce zapojilo více jak 50 000 studentů a učitelů. Kompletní verze Minecraft: Education Edition je dostupná pro všechny uživatele za jednotnou cenu 5 USD/rok, případně lze využít výhodného licenčního modelu pro celou školu.

Pro spuštění Minecraft: Education Edition je zapotřebí počítač se systémem Windows 10 nebo MacOS a účet Office 365. Minecraft lze využít ve výuce opravdu téměř všech předmětů. Výuka s Minecraft dostane nový rozměr. https://education.minecraft.net

Nově lze Minecraft: Education Edition získat i v programu CSP (Cloud Solution Provider) za necelého půl EUR za uživatele na měsíc.

Společnost Microsoft v ČR také vydala pro rok 2017 kouzelný stolní kalendář, kde v každém týdnu najdete jeden tip na chytré použití jejích produktů pro školy. Napište si o něj!

S využitím materiálů společnosti Microsoft pro školy a vzdělávací instituce sestavily

Šárka Vostárková, Microsoft a Darina Vodrážková, DAQUAS