Od loňského června je dostupná nová, speciální edice MSDN s označením MSDN Platforms. Je určena pro provozní IT profesionály, testery, provozní administrátory, projektové manažery a ostatní, kteří se potřebují účastnit procesu návrhu, tvorby, testování a nasazování aplikačního software, zejména serverové infrastruktury, ale nepotřebují Visual Studio nebo jeho pokročilou funkčnost. MSDN Platforms využijí i vývojáři v jiných nástrojích, než je Visual Studio.

Darina VodrážkováDarina Vodrážková
MSDNMSDN
18.03.2014 11:36:0018.03.2014 11:36:00

Darina Vodrážková

licenční expert a konzultant

ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

MSDN Platforms: řešení pro profíky

Od loňského června je dostupná nová, speciální edice MSDN s označením MSDN Platforms. Je určena pro provozní IT profesionály, testery, provozní administrátory, projektové manažery a ostatní, kteří se potřebují účastnit procesu návrhu, tvorby, testování a nasazování aplikačního software, zejména serverové infrastruktury, ale nepotřebují Visual Studio nebo jeho pokročilou funkčnost. MSDN Platforms využijí i vývojáři v jiných nástrojích, než je Visual Studio.

Zde je aktuální a přehledné porovnání dostupných úrovní MSDN:

Cenově je MSDN Platforms postaveno přesně mezi edice Premium a Pro. Takže nová licence ve splátkovém programu Open Value vyjde cca na 1370 EUR ročně za jednoho uživatele, administrátora. Od března je MSDN Platforms nově zpřístupněno také ve dvouletém licenčním programu Open License, který je IT veřejnosti důvěrně známý po mnoho let – na rozdíl od své progresivnější tříleté modifikace.

Primárním důvodem vytvoření MSDN Platforms je elegantně vyřešit licenční pokrytí aplikačního testovacího prostředí a uživatelského testovacího prostředí ve firmách. S rostoucí závislostí provozu firem na IT, a zároveň s možností zužitkovat virtualizací vyšší výkon hardwaru, roste poptávka po provozu testovacího prostředí vedle produkčního. S tím ovšem vyvstává i otázka, jak pro ně získat licence a neplatit všechno dvakrát. MSDN umožnuje již déle licencovat neomezené testovací prostředí pro neomezený počet serverů a běžných uživatelů pomocí MSDN licencí pro administrátory. V praxi to většinou vyžadovalo licence MSDN Premium, kde byl dostupný téměř všechen software společnosti Microsoft, ale také mnoho dalších vlastností, speciálních produktů a funkcí pro vývojáře nebo profesionální testery. Pro malé společnosti byla cena MSDN Premium k využití jen pro testování příliš vysoká.

Jak lze MSDN Platforms použít?

Není dovoleno užití softwaru s licencí MSDN Platforms pro provozní účely, ale:

  • Pro seznámení se s vlastnostmi produktů Microsoft před rozhodnutím o jejich pořízení a nasazení ve firmě
  • Pro vývojové, testovací nebo ověřovací prostředí běhu aplikací nebo skriptů, které vytvořili interní vývojáři nebo externí dodavatel/třetí strana
  • Pro návrh, vývoj, úpravy, testování a předvádění vašich aplikací
  • Pro uživatelské akceptační testování (UAT) aplikací nebo skriptů.

Koncoví uživatelé, kteří neprovádějí profesionální testy, debugging nebo modifikace zdrojových kódů, nemusejí mít žádnou licenci, ale všichni administrátoři, případně vývojáři, kteří dané testovací prostředí využívají, budou licenci MSDN potřebovat.

MSDN Platforms víceméně nahrazuje a rozšiřuje možnosti dříve nabízeného předplatného TechNet Subscription (o dalších jeho náhradách a aspektech jsme psali zde).

MSDN Platforms lze pořídit ve všech multilicenčních programech. Neexistuje „krabicová“ verze. Nelze objednat zasílání DVD, jedná se digital-only distribuci – download. Licence mají trvalý charakter, tj. lze je ke stejným účelům využívat i po skončení předplatného, ale zřeknete se práva na aktualizace a nové verze, což by bylo jistě škoda.

Další informace, které byste mohli před pořízením MSDN Platforms nebo jiné edice potřebovat, vám rádi poskytneme na adrese msdn@daquas.cz, která již od roku 1997 patří Informačnímu centru MSDN a TechNet pro Českou republiku.

S využitím materiálů společnosti Microsoft