A na velikosti nejspíš nezáleží, zato na kvalitě ano! To by potvrdila nejen teta Kateřina, ale každý, kdo měl kdy co do činění s IT. Chcete zvýšit svou profesní hodnotu? Školení je k tomu nejlepší cestou. Náklady hradí zaměstnavatel, protože v jeho zájmu je budovat perspektivní tým, ale know-how získáváte zcela nezcizitelným způsobem vy. Co máte v hlavě, to vám nikdo nevezme a nejspíš se to bude ještě mnohokrát hodit. Ať již budete pracovat tu, či onde. V IT není dobré místo na slunci pro nikoho, kdo se nechce učit. Jasně, že si můžete na všechno přicházet sami, učit se z chyb (v nejhorším případě těch vlastních, když je přežijete), jenže copak na to máte čas?

Darina VodrážkováDarina Vodrážková
SoftwareSoftware
03.10.2012 13:55:0003.10.2012 13:55:00

Darina Vodrážková

licenční expert a konzultant

ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

Bez spojení není velení, bez školení není vědění

A na velikosti nejspíš nezáleží, zato na kvalitě ano! To by potvrdila nejen teta Kateřina, ale každý, kdo měl kdy co do činění s IT. Chcete zvýšit svou profesní hodnotu? Školení je k tomu nejlepší cestou. Náklady hradí zaměstnavatel, protože v jeho zájmu je budovat perspektivní tým, ale know-how získáváte zcela nezcizitelným způsobem vy. Co máte v hlavě, to vám nikdo nevezme a nejspíš se to bude ještě mnohokrát hodit. Ať již budete pracovat tu, či onde. V IT není dobré místo na slunci pro nikoho, kdo se nechce učit. Jasně, že si můžete na všechno přicházet sami, učit se z chyb (v nejhorším případě těch vlastních, když je přežijete), jenže copak na to máte čas?

Učte se IT

Mnoho firem poskytuje svým zaměstnancům dlouhodobý vzdělávací program jako jednu z firemních výhod. Pokud to vaše firma nedělá, měli byste se ve vlastním zájmu ptát proč. Přeci když budete sledovat nové trendy, kontinuálně se vzdělávat, pak zvyšujete nejen kvalitu a produktivitu práce, ale také svoji hodnotu na trhu. Možná právě z toho mají někde obavu. Že se jim investice nevyplatí kvůli vašemu možnému odchodu do jiné firmy. Ovšem manažera, který si takto nevěří, můžete také brzy nahradit. J Prozatím jej ovšem můžete uklidnit například tím, že největší tuzemská Počítačová škola Gopas poskytuje garanci nabytého know-how i při odchodu zaměstnance.

Učte se …. i efektivitě

„U nás je vždycky zájem o školení aktuálních verzí nejpoužívanějšího softwaru, jako jsou sady Microsoft Office, Adobe, grafické programy nebo programy pro Apple. Zároveň ale vnímáme růst zájmu o programy, které vedou ke zlepšování procesů, jako je například ITIL či COBIT a obecnější kurzy Řízení změny,“ řekl nám Honza Dvořák, ředitel Počítačové školy Gopas.

Kurzy Time managementu jsou v profesionálním a praktickém pojetí zatím ještě nedoceněné. Lze říci, že obecně přetrvává laické a notně zjednodušené pojetí této metody efektivního využívání času, které je zredukováno na dovednost rychle vyřídit e-mail. Možná, že někomu poučka přečtená v populární publikaci pomůže, ale to nemá s profesionálním time managementem mnoho společného. Přibývá firem, které si to uvědomují. Podniky hledají sofistikovanější systémy, které pracují s problematikou řízení času důkladněji a více do hloubky. Stejně jako u všech nástrojů ke zvýšení efektivity platí, že je potřeba se je nejprve naučit používat. Samy o sobě nic nikam neposunou.

Taste! Svůj certifikát o znalostech

V posledních letech také sílí zájem o kurzy zakončené oficiálními certifikáty dosažené úrovně vzdělání. A není se čemu divit. Firmy jimi prokazují úroveň služby, kterou nabízejí. Certifikovaní pracovníci jsou často také požadavkem rozličných výběrových řízení – a jeden obvykle nestačí… Rostoucí zájem o certifikáty lze pozorovat i u samotných zaměstnanců, kteří tak kdykoli mohou jednoznačně doložit úroveň své kvalifikace.

Často slýcháme nářky nad tím, jak v IT scházejí peníze. Skutečnost je však taková, že především scházejí dobré vědomosti, znalosti – jak u těch, které IT živí, tak u těch, kteří je využívají. Přitom dobré proškolení často může být právě tím posledním šroubkem, který schází, aby celá ta nákladná investice fungovala. Šetřit se má tam, kde to dává smysl. Populární motto Nechci slevu zadarmo patří do frašky, ne do rozumně vedeného podniku. Bez školení není vědění, bez vědění není vedení, které by mohlo být úspěšné.

Darina Vodrážková
(ve spolupráci s Počítačovou školou Gopas)