Nebojte se, nemyslíme na kbelík a Iron, ale na vaše bezpečí a pohodlí. Přesto vás nebudeme navádět k instalaci mříží, ale raději k instalaci aktuálních operačních systémů.

Zuzana SobotkováZuzana Sobotková
LicenceLicence
22.05.2014 18:33:0022.05.2014 18:33:00

Zuzana Sobotková

ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

Windows 8.1 – Co s okny na jaře?

Nebojte se, nemyslíme na kbelík a Iron, ale na vaše bezpečí a pohodlí. Přesto vás nebudeme navádět k instalaci mříží, ale raději k instalaci aktuálních operačních systémů.

Konec podpory Windows XP – upgradujte!

8. dubna 2014 skončila technická podpora desktopovému operačnímu systému Windows XP s SP3. To znamená pro operační systém větší zranitelnost, napadnutelnost. Další nepříjemností bude čím dál menší kompatibilita s aktuálním softwarem a hardwarem. Že o to nikdo nestál? Že všechno dobře chodilo i beze změn? Inu ano, fungovalo to. Stejně tak bychom i dnes mohli jezdit Škodou 120, ale většina z nás se rozhodne spíše pro klimatizaci, vytápěná sedadla a elektronické ovládání všeho možného. Ne proto, že by „stodváca“ nesplnila účel a nedovezla nás skoro vždycky tam, kam jsme chtěli, ale jednoduše pro vyšší míru komfortu. Ze stejných důvodů přecházíme na nové verze softwaru – protože pomáhají k efektivnější práci uživatelů, po překonání prvního leknutí jim mnohem lépe padnou do ruky a nám v IT ulehčují správu prostředí. Tak nechte veterány fajnšmekrům a pro provoz na silnicích volte něco, co odpovídá současným potřebám i možnostem.

Windows 8.1 Update 1 už je tady

Dobrá zpráva po všech stránkách. Někteří tradicionalisté konečně dosáhli svého oblíbeného adaptačního milníku „Já si počkám až na první service pack“. Jiné potěší, jak Microsoft zareagoval na fakt, že výrobci hardwaru zatím dostatečně nerozpohybovali trh s dotykovými zařízeními, která se šíří pomaleji, než se dalo očekávat. Proto update 1 pro operační systém Windows 8.1 přináší větší komfort při ovládání operačního systému pomocí myši.

Některá gesta jsou pro nedotykové prostředí nahrazena ovládacími prvky. Dále je optimalizováno prostředí a rozšíří se jeho provázání s hlavním panelem, což opět umožní pohodlnější a logičtější ovládání myší. Také po startu bude na nedotykových zařízeních automaticky nabíhat Plocha. Není to krok zpátky, je to cesta, která umožní ve firmě zachovat standardizovaný operační systém, a přitom dovolit každému uživateli takové prostředí, v němž se bude cítit pohodlně a bude produktivní. K tomu přibyly možnosti nastavení zobrazení, zlepšilo se sledování synchronizace složek do OneDrive a mimo jiné se změnily i výchozí aplikace pro přehrávání multimédií a prohlížení obrázků.

Domů i do podniku

Ve verzi 8.1 jsou nyní dostupné celkem tři různé edice operačního systému (když pomineme speciální edici RT, která se dodává předinstalovaná v zařízeních s ARM procesory). Nejnižší edice s názvem Windows 8.1 je určena primárně na domácí použití. Odpovídá dřívější edici Home Premium, slovo Home už však v názvu nenajdete, což může být trochu zavádějící. Použití ve firemním prostředí není samozřejmě zakázáno, ale předpokládá se jen v segmentu minifirem. Tuto edici nelze přiřadit do domény. Kromě toho také postrádá Group Policy, Hyper-V nebo schopnost bootovat z VHD.

Do podnikové sféry bychom tedy už volili Windows 8.1 Professional, která nemá taková omezení a běží i na dvouprocesorových zařízeních. Neomezuje nás ani ve výběru jazyků, protože je v zásadě multilanguage. Pro ochranu svých dat jistě oceníte, že obsahuje i technologii BitLocker pro šifrování disků. Pro vyšší úroveň funkcionality bychom mohli sáhnout až po edici Windows 8.1 Enterprise a užít si navíc ještě DirectAccess, Branch­Cache a AppLocker.

Dostupnost jednotlivých edic Windows 8.1 v prodejních kanálech

Plná licence vs. upgrade

Už od verze Windows XP jsou u desktopových operačních systémů plné licence dostupné pouze v podobě OEM nebo krabicových balení. Vzhledem k ceně krabic je doporučení jednoznačné – s novým zařízením nezapomeňte pořizovat i před­instalovaný operační systém. Nicméně i pro zapomnětlivce, případně dokonce pro hříšníky, má Microsoft řešení v podobě legalizačních licencí. Ty umožní dodatečné pořízení plné verze operačního systému v podobě instalačního média (Get Genuine Kit) nebo jako legalizační multilicenční smlouvu (Get Genuine Windows Agreement).

Jinak všechny typy multilicenčních smluv, ať už jde o Open, Select Plus nebo Enterprise Agreement, umí zajistit pouze upgrade desktopového operačního systému, a to pouze pro podnikové edice, tedy Professional a Enterprise. Je tedy potřeba být velmi opatrní a důkladně ověřit, že upgrade přidělujeme zařízení, které již má nějakou podkladovou plnou licenci. Opravňující podkladovou licencí je obecně jakákoliv starší verze Windows Professional, Business, Ultimate nebo Enterprise a také Mac OS. Dostupnost edice Enterprise je úplnou novinkou platnou od 1. března 2014. Před tímto datem totiž bylo možné nejvyšší edici operačního systému získat výhradně jako součást pokrytí Software Assurance.

Software Assurance

Od 1. března 2014 se změnily podmínky pro pořízení Software Assurance (SA). Dříve jsme pokrytí SA mohli získat k OEM licencím a krabicím Windows Professional do 90 dnů od pořízení licence. Tato možnost nyní končí. Prozatím pro přechodové období do 1. července 2014 platí výjimka, ale k zařízením pořízeným po tomto datu již nebude možné přidat samostatné pokrytí Software Assurance. Vždy bude potřeba pořídit kompletní upgrade s SA bez ohledu na to, jak čerstvou krabici či OEM máme. Navíc, pokrytí Software Assurance bude dostupné výhradně pro edici Enterprise, pro nižší edice se k této službě nedostaneme.

Proč vlastně kupovat k operačnímu systému Software Assurance, když se obvykle mění jen při výměně hardwaru? Jde zejména o virtualizační práva. SA nám umožní instalovat až čtyři virtuální desktopy na daném zařízení a až čtyři virtuální desktopy provozované na serveru v rámci VDI infrastruktury. Dalšími výhodami jsou (vedle práva na nové verze) e-learning pro uživatele, poukazy na školení, podpora 24x7, možnost rozložení platby do tří ročních splátek a Windows To Go – možnost spuštění Windows z USB nebo externích disků na jakémkoli zařízení. Jedním z nejzajímavějších benefitů je přenositelnost licence. Do března 2014 byl totiž multilicenční Windows Upgrade vázaný na zařízení za všech okolností stejně jako licence OEM. Nyní už se ztrátou zařízení o upgrade nepřijdeme, ovšem pouze v případě, že je to upgrade s aktivní Software Assurance.

Downgrade

Pokud se vaše prostředí pro Windows 8.1 pořád ještě nenadchlo, nebo z technických důvodů nyní přechod na aktuální verzi nepřichází v úvahu, nezoufejte. Stará XP můžete nahradit i jinou než nejnovější verzí operačního systému. Licence Windows mají právo na použití nižší verze. Opět se jedná pouze o podnikové edice (tedy u Windows 8.1 pro domácí použití žádný downgrade nehledejte) a práva na downgrade se různí podle způsobu pořízení. U OEM můžeme jít maximálně o dvě verze dolů, v krabicích (i GGK) downgrade není vůbec a multilicence (včetně legalizační GGWA smlouvy) umožňuje využití jakékoli předchozí verze.

Kromě možnosti využití předchozí verze najdeme nyní u Windows 8.1 také možnost využít nižší edici v případě, že máme pořízenou edici Enterprise. Do zařízení s touto licencí tedy můžeme nasadit i Windows 8.1 Professional.

Windows Intune

V debatě o možnostech upgradu starších verzí Windows nesmíme zapomenout na cloudovou službu Windows Intune. Zajistí plnou správu a ochranu desktopu, v podstatě bychom mohli říct, že jde o hostovanou technologii System Center Configurations Manager a Endpoint Protection. Navíc je možné tuto službu pořídit i včetně desktopového upgradu Windows 8.1. Služba se vztahuje na uživatele, který ji pak může využít až pro pět svých zařízení. Dává dokonce nárok na edici Enterprise a má většinu práv Software Assurance včetně těch virtualizačních. V nákladech vás vyjde asi tolik jako elektrická energie, kterou by takových pět spravovaných zařízení v pracovních hodinách spotřebovalo.

Jak na upgrade koncepčně

Pokud je vaše společnost dlouhodobě věrná Windows XP, je možné, že jste nyní pořád ještě trochu vyděšení představou celopodnikového upgradu. Pro tyto případy však máme koncepční řešení. Microsoft nabízí celopodnikové smlouvy navržené pro menší (Open Value) i větší (Enterprise Agreement) společnosti. Smlouvy pokryjí všechna zařízení upgradem Windows a Software Assurance s nízkými vstupními náklady, protože využívají rozložených plateb. Navíc jsou cestou k jednodušší správě licencí, změna počtu zařízení se neřeší okamžitě, ale hlásí se pouze jednou do roka. Zajímavou variantou celopodnikových smluv jsou jejich pronájemní (Subscription) varianty, které jsou navíc velice flexibilní a cenově ještě příznivější.

Pořád nedáte na svou starou škodovku dopustit? Nebo už jste se rozhodli pro novou verzi? Pak to udělejte co nejdřív. Z nových „oken“ bude ten výhled totiž mnohem veselejší.