Také používání softwaru pro poskytování služeb se řídí přesnými licenčními pravidly. Ta jsou zakotvena v dokumentu Services Provider Use Rights (SPUR). Microsoft může SPUR kdykoliv upravit, obvykle jej vydává jednou za čtvrt roku. Aktuální i starší vydání SPUR najdete v závěru tohoto článku. O licenčních podmínkách pro hostovaná řešení se můžete radit na adrese spla@daquas.cz nebo rovnou na 222 51 22 01. Našim SPLA partnerům jsou zde k dispozici kvalifikovaní, oficiálně certifikovaní, licenční odborníci.

Katka SemerádováKatka Semerádová
ProviderProvider
01.12.2010 0:00:0001.12.2010 0:00:00

Katka Semerádová

správce stránek SPLA

ALSO Czech Republic s.r.o.
+420 222 512 201
+420 603 442 434
daquas@daquas.cz
Anny Letenské 7, Praha 2

Licenční podmínky ve SPLA

Licence poskytnuté v rámci SPLA jsou měsíční, nikoliv trvalé, a lze je používat jen, dokud nevyprší smlouva.  Produkty dostupné ve SPLA s odpovídajícími licenčními modely najdete níže na této stránce v dokumentech Services Provider Use Rights (SPUR), které jsou nedílnou součástí smlouvy SPLA. Existují tyto typy licencí: Per Subscriber, Per Processor, Per Core a Host/Guest.

Per Subscriber:

Subscriber Access License (SAL, přístupová licence předplatitele) je nutná pro každého jedinečného uživatele, který má právo přistupovat k zvoleným produktům nebo je nějak využívat. SAL licence pro zařízení jsou výjimkou. Existují pouze pro produkty vyjmenované ve SPUR nebo ve speciálním dodatku pro pronájem desktopů (Managed PC Addendum).  K licenci SAL již nepotřebujete samostatnou serverovou licenci, takže můžete infrastrukturu zcela pohodlně škálovat úměrně růstu zatížení. Cena serveru se již odráží v ceně SAL.
Příklady produktů v tomto licenčním modelu: Windows Server Remote Desktop Services, Exchange Server, SharePoint Server, Office, Dynamics NAV a AX.

Per Processor:

Licenční pokrytí patřičným počtem procesorových licencí (podle SPUR) dovoluje k příslušnému softwaru přistupovat neomezenému počtu uživatelů. Počty požadovaných licencí se mohou lišit podle použití ve fyzickém a virtuálním prostředí a podle edice produktu.
Příklady produktů v tomto licenčním modelu: Windows Server a System Center do verze 2012 R2 vč., SharePoint for Hosting.

Per Core:

Licenční pokrytí zohledňuje používaný výkon, licence je potřeba pro všechna využitá fyzická/virtuální jádra. Počet licencí přidělených (podle SPUR) dovoluje k softwaru přistupovat/využívat jej neomezenému počtu uživatelů.
Příklady produktů v tomto licenčním modelu: Windows Server a System Center od verze 2016, SQL Server, BizTalk Server.

Per Host/Guest:

Tento model mají dle SPUR k dispozici poskytovatelé s platformou vystavenou na Windows Server a Hyper-V a spravovanou pomocí technologií Microsoft System Center.

Flexibilita licencování:

Při zavádění nové služby platby narůstají úměrně tomu, jak roste počet virtuálních strojů a počet klientů.
U Windows Serveru můžete zpočátku zvolit licencování pomocí Standard edice a posléze, při větším množství virtuálních strojů, můžete přejít na platby za Datacenter edice, což vám umožní provozovat na takto licencovaných serverech neomezený počet virtuálních strojů.

Pro aktuální nabídku možností poskytovatelů služeb a licenční konzultace v roce 2016 nám pište na spla@daquas.cz nebo provider@daquas.cz . Školení plánujeme na 7. 4. v Brně a 13. 4. v Praze.

Licenční ujednání pro poskytovatele služeb

Pravidla Microsoft Service Provider Use Rights (SPUR) jsou nedílnou součástí smlouvy SPLA a od prosince 2015 jsou vydávána dokonce měsíčně. Aktuální i starší kvartální verze najdete na této veřejné Microsoft Volume License stránce. Pro náš region platí anglická verze pro EU-EFTA. Níže pro poskytovatele shromažďujeme jen odkazy na související významné dokumenty: